zakładanie hodowli- jakiego psa nabyc?

zagadnienia z zakresu hodowli, rozmnażania, genetyki.
Jamaica

Post autor: Jamaica »

przepraszam ze tutaj ale to o co chcem sie zapytac po czesci jest zwiazane z tym tematem

A wiec...chem nabyc psa rasy bulterier i ma to byz pies z bardzo dobrej hodowli i swietnie zapowiaajacy sie wystawowo, w przyszlosci mam zamiar hodowac ta wspaniala rase. Zastanawiam sie z jakiej hodowli nabyc psa, i na pewno bedzie to pies z Anglii. Tylko ile on tam moze kosztowac ?? zastanawialem sie nad psiakiem z KILACABAR lub DAZIL ma byc to pies tricolor lub prega nie czysta biel. i tu stawiam pytania z ktorej hodowli psy zapowiadaja sie lepiej i ile kosztuja psiaki takie jak opisalem ?? z gory dziekuje chyba ze ktos zna inna hodowle godna polecenia nie koniecznie z UK wszystkie opcje mile widziane

pozdrawiam :wink:
MiMi

Post autor: MiMi »

to ty musisz wiedziec, jaka suke chcesz nabyc - o jakich cechach. co ci sie w rasie podoba, co byś chcial osiągnąc. nikt ci tu na forum nie poda przepisu na hodowanie ani przypuszczam nie wskaze konkretnego skojarzenia, z ktorego warto nabyc szczenie :) bo dla jednego warto to, a dla innego tego nie warto :) wszystko jest kwestią spojrzenia, planu, priorytetow etc.

sam musisz zdecydowac na czym ci zalezy, jakie chcesz miec psy w rodowodzie swojej suni, jakie chcesz aby miala cechy eksterieru. jesli sobie odpowiesz na te pytania, wybor stanie sie prostszy :)

o ceny pytaj w hodowlach, my przeciez nie mamy pojecia ile kosztuja szczenieta z konkretnych skojarzen, tym bardziej za granicą. jesli to ma byc super zapowiadający się szczeniak, cena moze zabic :)

ale na pewno warto inwestowac i nabyc jak najlepszą suke się da, podejsc ambitnie.

i dlaczego ma byc kolorowa? to juz zawęża wybór. to nie powinno miec absolutnie znaczenia, jesli szukasz psa do wystaw, powinienes patrzec na eksterier i nie odrzucac z gory zadnej masci.
bauz
Pomocny wiedzą: 5

Post autor: bauz »

Cena w UK od 800 funtów.
MiMi

bauz! rzeczywiscie OD 800funtow, ale jesli chodzi o:
bauz

Wyraźnie zaznaczyłem - OD.

Co do cen, no cóż, polskie doganiają europejskie, wiele z nich nawet je przewyższa. Czego nie da się powiedzieć o zarobkach.

W Holandii super szczenię z super hodowli to ok. 2000 euro.
MiMi

i co na to jamaica :wink: :?:
Edyta Nowacka
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

ja mysle ze 2-3 tysiace euro to minimum jesli sie chce super psa. Cena za super sukę z super hodowli moze byc jak wiadomo jeszcze wyższa 8) 8) 8)
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
emara
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

on i pamiętać trzeba, że żaden hodowca nie da gwarancji, co z tego super zapowiadającego się szczyla wyrośnie ;)
bauz

Nie straszcie człowieka, nie ma takich przegiętych cen (przepraszam: nie znalazłem takich cen), w końcu to tylko..... pies. Średnio w Polsce bulika kupuje się za 2-2,5 tys zł. Czesi - ok. 500 euro. O Holandii i Anglii pisałem wcześniej. Pomijam zupełnie wyjątkowew (?) egzemplarze, które mogą być droższe. Ale NIKT nie może zagwarantować widząc 8-tygodniowego szczeniaka, że wyrośnie z niego champion. Tak samo nie wiemy, czy z tego za 500 euro nie wyrośnie. A jak już mówiłem - niektóre polskie "propozycje" cenowe są zupełnie wykorbione i nijak mają się do rzeczywistości. Im wyższa cena, tym większe pole do negocjacji. Najlepiej sprawdzić kilka hodowli i pamiętać: fabtyki championów NIE ISTNIEJĄ.

PS. Córka sprawdziła ceny szczeniąt bullterriera w Niemczech - od 290 (sic!) euro do max..... 1000 euro.

Przyznam się, że ja nie znalazłem ofert sprzedaży bulla za więcej niż 2000 euro (wiadomo - bogata Holandia).
MiMi

hm ale jamaica mowil o zakupie super hiper psa z jakiegos super skojarzenia np po zalozmy.. emred devil esence czy innej suce swiatowej slawy. jesli wymienia przpdujące na swiecie hodowle takie jak kilacabar, znaczy sie ma wysokie aspiracje i skoro pies ma byc exstra wystawowy...

jak pisalam wczesniej- mozemy tylko przypuszczac :roll: nikt go tu nie straszy, raczej uswiadamia, ja bym osobiscie chciala aby przywiozl sobie super sunie, na pewno wiele osob na tym skorzysta w pl, tak jak na wielu angielskich importach.

a co do ceny- wg mnie szczeniak jest tyle wart ile klient jest w stanie za niego zaplacic. jesli hodowca zyczy sobie za psa tysiac piecset sto dziewiecset i znajdzie na niego klienta i obaj sa zadowoleni, co komu do tego?
bauz

MiMi, teoretycznie masz rację, ale mówimy o cenach średnich, powszechnie przyjętych. Poza tym pies to...także towar (dla sprzedającego). I jeśli ceny wokoło nie przekraczaja pewnej granicy, to także właściciele tych najbardziej utytułowanych hodowli musza się z tym liczyć. Rynek to rynek. A i z psa kupionego za 2000 zł może wyrosnąć champion. Wiele w rękach.... właściciela. Moja Truśka ma wszelkie predyspozycje, ale nic z tego bo... nie umiemy jej wystawić i wcale nie mamy ku temu aspiracji. Na smyczy robi co chce i (zgroza) gryzie ją zębami. Mimo to jest zawsze doskonała, choć przez jej spontaniczne zachowanie zaniżają jej lokaty. Poza tym myslę, że jak ktoś szuka szczeniaka z unikatowej hodowli, to nie szuka pomocy w tym zakresie na forum, raczej dąży do kontaktu z preferowaną hodowlą, co w dobie internetu nie jest takie trudne. I, myślę, że także tam nie ma sztywnych cen; wszystko jest kwestią negocjacji i... objęte dyskrecją.
MiMi

Poza tym myslę, że jak ktoś szuka szczeniaka z unikatowej hodowli, to nie szuka pomocy w tym zakresie na forum

my wszyscy o tym wiemy :D co nie przeszkadza w rozwijaniu forum o nowa dyskusję, jak juz mowilam kiedys :)

bauz ty tez masz racje i ja doskonale rozumiem twoj punkt widzenia- jesli mowimy o cenach srednich. jesli mowimy o wyjatkowych skojarzeniach, cena przypuszczam jest inna, a raczej o takie skojarzenie chodzilo zalozycielowi tematu.

jasne, ze za 2 tys zl moze wyrosnac champion albo interchampion albo jeszcze wiecej. nie mowie ze nie, wszak takich przypadkow jest kilka. bywa tez ze szczenie w ogole sie nie zapowiada, a potem taka mila niespodzianka :)

ale generalnie mozna to porownac do badan i badanych psow= kupujac po przebadanych rodzicach masz potencjalnie wieksza szanse na zdrowe szczenie, bez 100% pewnosci. bywa, ze po przebadanych rodzicach pies umiera z powodu genetycznej choroby, a ten po nieprzebadanych, albo czasem i po takim, co szybko umiera, szczenie zyje nascie lat.

podobnie z jakoscia wystawowa- po super skojarzeniu (tu:odpowiednia cena) potencjalnie wieksza szansa na super szczenie, bez 100% pewnosci. moze sie okazac, ze jak dorosnie bedzie slabsze, niz szczenie z przecietnego np. polskiego skojarzenia np po sredniej suce z hodowlanka, jasne- ale szanse na to są sporo mniejsze, po prostu.

jesli ktos szuka szczeniaka do wystawiania, nie liczy na 'farta' i nie pomniejsza swoich szans na starcie :)

no chyba, ze ma na ten temat taka wiedze i "czuja" i widzi wyraznie, ze to szczenie z przecietnego skojarzenia zapowiada sie niewiarygodnie od kilku tyg jego zycia. do tego pewnie trzeba wiedzy, doswiadczenia i odrobiny umiejetnosci wrozbiarskich :)
bauz

MiMi, ja ze swoją żoną nie jestem tak zgodny jak z Tobą. Z jednym tylko zastrzeżeniem - cena nie może roznąć w postępie logarytmicznym w zależności od liczby tytułów przodków, jest pewien poziom rynkowy, powyżej którego bardzo trudno wyjść - dam znowu przykład Holandii, bo tam przyjaźnię się z jednym hodowcą. Jeśli tam cena doskonale zapowiadającego się szczeniaka w super hodowli nie przekracza 2000 euro ( to jest dużo pieniędzy, tam też), to ktoś może dać za dodatkowe hiper skojarzenie np. 2300, 2400 euro, więcej raczej nie. Poza tym ten kto ma więcej osiągnięć, prędzej uzyska tę wyjściową kwotę za swoje psy - prędzej je sprzedając. Bullterrierów jest dużo...

A poza tym - każdy płaci tyle, ile może i chce. w każdym razie nie straszmy z góry cenami. Te są zawsze negocjowane między zainteresowanymi, przy czym punktem odniesienia bywa z reguły właśnie średnia cena. ( W Polsce często marka i cena samochodu nabywcy).
MiMi

Z jednym tylko zastrzeżeniem - cena nie może roznąć w postępie logarytmicznym w zależności od liczby tytułów przodków, jest pewien poziom rynkowy, powyżej którego bardzo trudno wyjść

pewnie ze trudno, tak samo jak szalenie trudno wyjsc poza 'przecietne' tytuly :wink: ,ciezko wyhodowac wyjatkowa suke, taka jedna na tysiac, po ktorej szczenie kolejki sie ustawiają . ale wtedy cena moze byc 'wybitna' , bo matka jest wybitna czy skojarzenie, amiotem jest wyjatkowe zainteresowanie. zalezy co jamaica chce, jesli chce :) ogolnie, zgadzam sie z wszystkim co piszesz.
Jamaica

Post autor: Jamaica »

Bardzo diekuje za odpowiedzi:) Zorientowalem sie w cenach u hodowcow i :shock: sami wiecie. Ale moje zdanie jest jedno, jezeli ktos kocha dana rase i chce robic wszystko w kierunku jej rozwoji i poprawy poszczegolnych cech to jest zdolny do wszystkiego. :twisted: Postanowilem dluuuuzej pozbierac kaske ale za to miec wieksze szanse na sukces hodowlany 8) . Chociaz tak samo mocno mi zalezy na posiadaniu swietnego przyjaciela w postaci bula(moze kilku), bo przciez TO JEST MILOSC (mysle ze nie tylko ja tak sadze) Decyzja zapadla postanowilem dobic zaskurniaki :P do gora 3000 tys euro. Na poczatek nie jestem w stanie wiecej nawet jezeli bym sie zaparl.
ODPOWIEDZ