ropiejące oczy u bula, opinia wetów nt. diety BARF etc.

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
Ulti
Pomocny wiedzą: 3

ropiejące oczy u bula, opinia wetów nt. diety BARF etc.

Post autor: Ulti »

No i jesteśmy po wizycie u weterynarza.

Oczka zaczerwienione i dostaliśmy Gentamycynę 6-8 razy dziennie przez 7 dni !!! podobno wwalanie antybiotyku do oka tak dużo to nie za dobra sprawa. Po co tego tyle?? Ja to nawet nie byłam świadoma, że to antybiotyk z resztą nie znam się to podważać opinii lekarza raczej nie będę. :/

Drugie zrypka za barfa. Wet w ogóle nie znał określenia barf ale surowe mięso odradzał bo nie badane pod względem jakiejś tam choroby (za trudna nazwa żeby zapamiętać), że powoduje rozstroje żołądkowe (mamy cykle biegunka-zatwardzenie-normalna kupa; tak w kółko) i że pies będzie rósł za szybko i stawy nie wytrzymają i będą potem problemy, bo krzywiznę to się jakoś podleczyć ale już nadmiaru fosforanu czy wit D3 to nie da rady wyleczyć.

Nie chcę rezygnować z barfa bo pies je ładnie (ostatnio przez te cykle biegunek zmieliłam mu kości na papkę, żeby zobaczyć czy mu nie podrażniają ostre końcówki jakoś tam w środku) i chcę żeby miał radość z jedzenia i rósł ładnie.

Mam mętlik w głowie bo czy słuchać weterynarza bardzo dobrego u nas w Kielcach czy "niby" obcych ludzi z forum?? A tu chodzi o psa i jednak eksperymentowanie na nim ciągle to nie jest dobra rzecz :?

Bardzo Was proszę powiedzcie co o tym myślicie bo w moim otoczeniu nikt profesjonalnie się psem nie zajmował. Ciągle gdeka mi ktoś, że małemu pieskowi to żadne mięso surowe tylko gotowane jak już z ryżem i ten ryż i ryż ciągle i że debila z psa robie jak go tak karmię, klatka to jakieś głupie wymysły (przydaje się niesamowicie więc co do tego to niech mnie w 4litery pocałują). Po prostu ludzie jakoś nie umieją pogodzić się z nowościami chyba?? Bo jak to inaczej wytłumaczyć??

Polecono mi u weterynarza "zbilansowane przez dietetyków" karmy typu royal, brit care, purina pro plan i hills.

Mam tego dość bo gdzie się nie obrócę to inna opinia.

znacie dobrego (czytaj. znającego specyfikę bullowatych) weterynarza w Kielcach??
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

no cóż...a wet ci nie powiedział, że skutkiem ubocznym podawania gentamycyny może być głuchota :?: :?

A co do tego, że wet zrypał barf...no skoro nawet nie wiedział co to jest :? Ale to w zasadzie normalne, że jak ktoś poleca suche karmy to będzie negował barf. Na 20 lecznic w Bielsku jakie znam tylko 2 wetów pozytywnie podeszło do barfu.
Edyta Nowacka
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

i ci co polecaja suche to zawsze polecaja te ktore sami na miejscu sprzedaja 8) 8) 8)
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Ulti

No nic o tej gentamycynie nie wspomniał tylko po prostu przepisał - nie wiem co by zrobił jakby go wieczorem zobaczył kiedy ma na prawdę przekrwione oczy ze zmęczenia :/

Ja bym poszła do innego weterynarza ale do którego?? Co za problem drugą opinie uzyskać jeżeli to psu na dobre wyjdzie.

Co do tych karm to szczerze gość nigdy nie leciał na kasę, nie kosi dużo za wizyty, świetnie leczy psy i operacje robi - ma po prostu zdrowe podejście do psiaków. Nie patyczkuje się. Jest ich tam dwóch ojciec i syn, odwalają kawał dobrej roboty. Jeden badał mi królika drugi psa za pysk spojrzał na zęby i od razu wiek powiedział coś burknął pod nosem i poszedł - z nimi nie pogadasz bo oni konkretnie i na temat.

Do poważnych spraw są świetni może w tych drobniejszych mniej i w tym sęk??
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Re: Wet i jego diagnozy Doradźcie!!!

<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s>
Wet w ogóle nie znał określenia barf ale surowe mięso odradzał bo nie badane pod względem jakiejś tam choroby (za trudna nazwa żeby zapamiętać),
</QUOTE>
Auyeszkiego ?? to dotyczy tylko wieprzowiny i chcąć ją podawać można ją wyeliminować mrożąc miesiąć czasu.
<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s>]że powoduje rozstroje żołądkowe (mamy cykle biegunka-zatwardzenie-normalna kupa; tak w kółko)
</QUOTE>
tak, jeśli jest złe jakości, zleżałe to nawet u dorosłego spowoduje srake. Jak jest zatrawdzenie to kłania sie olej albo siemie albo jogurt. Kłaniaja się podstawy barfu.
<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s> i że pies będzie rósł za szybko i stawy nie wytrzymają i będą potem problemy, bo krzywiznę to się jakoś podleczyć ale już nadmiaru fosforanu czy wit D3 to nie da rady wyleczyć.
</QUOTE>
no i znowu kłania się nieznajomość barfu :? jak miałam szczyla i poprosiłam mojego weta o wit. D bo bałam się o jej braki to wręcz nie chciał mi przepisać własnie z obawy o przedawkowanie. Oglądał szczyla co 2 tygodnie i nie widział powodów do sztucznego jej podawania.
<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s> Ciągle gdeka mi ktoś, że małemu pieskowi to żadne mięso surowe tylko gotowane jak już z ryżem i ten ryż i ryż ciągle i że debila z psa robie jak go tak karmię,
</QUOTE>
no to weź tak na ludzki rozum i pomyśl, czy pies sam sobie ryż posadzi, wyhoduje, i ugotuje :?: jakby miał się sam wyzywić to zjadałby odpadki albo paline a nie gotowany ryżyk z mięsem :roll:
<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s>Polecono mi u weterynarza "zbilansowane przez dietetyków" karmy typu royal, brit care, purina pro plan i hills.
</QUOTE>
kwestia super zbilansowania w suchych karmach też została podważona.
Nie chce Cie jakoś na siłę przekonywać do barfa ale jest już parę psów tak odchowanych i krzywe i niedorozwinięte nie są :?
A co do weta... cóż, pozsotaje poszukać wśród psich znajomych.
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Post autor: HoRacy »

Ulti bez obrazy ale te Kielce to jakaś wylęgarnia mesjaszów 8)

Zmień weta!

ps. ile zapłaciłaś za te "porado wizyty"?
Awatar użytkownika
JonSnow

Post autor: JonSnow »

Ulti, weź ty pójdź do kogoś posiadającego bulla w Kielcach i pokaż mu te oczka - to Ci powie, czy to zwykłe śpiochy czy to raczej już wygląda na zapalenie i wtedy biegusiem do innego weta :?:

Gentamycynę stosowałem, ale 2-3 x dziennie, a tu 6-8 :?: Spróbuj świelik lub środek do płukania oczu.

BARF wymyślij weterynarz bodajże z Australii i jak wiadomo zdania są podzielone (szczególnie wytwórców i sprzedawców karm :lol: ). Niektórym psom BARF nie służy - ale nie można tego stwierdzić inaczej, niż oceniając psa i jego wyniki badań. Na pewno metodą oceny nie jest - jest bee, bo jest bee. :?

Zmień weta IMHO. Przecież hodowcy z Kielc maja swoich wetów, wiec bula na oczy musieli widzieć i jego śpiochy również:D
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Edyta Nowacka
Kontakt:

tez wlasnie jej mowilam- ma dwie hodowle w Kielcach to i jest na pewno jakis wet na bullach sie znający
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Awatar użytkownika
JonSnow

Post autor: JonSnow »

PS. Ruda ma przekrwione oczy po wysiłku, np. CP, ale nie kwalifikuje się to do leczenia, tylko odpoczynku - samo znika. Nikt Ci nie oceni przez net czy to śpioch, wysiłek czy rzeczywiste zapalenie, ale do posiadacza, hodowcy bulla lub do weta, który takie rzeczy widział możesz wpaść.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Ulti

15zł Horacy i to pewnie koszt tabletki na odrobaczenie :P

Złośnica ja wiem, że mnie nie namawiasz i ja chcę barfa małemu dawać. Na zatwardzenie dostaje to co mówisz i przechodzi potem znowu gdzieś ta biegunka wskakuje - może po wieprzowinie bo ostatnio dodałam.
tak, jeśli jest złe jakości, zleżałe to nawet u dorosłego spowoduje srake

Jak to poznać?? To korpusy ze skrzydełkami i szyjki głównie - wszędzie są w sklepach. Co do biegunek to mam podejrzenia ciągle inne - ostatnio chyba karkówka mogła spowodować.

Co do ryżu to polecają dlatego, że pies mały to jak dziecko się go powinno karmić - z tym to dajemy sobie spokój na wstępie.
Edyta Nowacka
Kontakt:

mój miał to straszne srakowisko po wieprzu właśnie 8)

Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s>
Jak to poznać?? To korpusy ze skrzydełkami i szyjki głównie - wszędzie są w sklepach.
</QUOTE>
Luger ma srake po wieprzowinie w postaci ogonów ze skórą, nóżkach świńskich czy głowiźnie na której też od cholery jest skóry. Natomiast po żeberkach i chrzątkach czy "łysych" ogonach jest zatwardzenie i wiem że ten rodzaj kości zawsze podaję z dużą ilościa oleju.
Sraka zdaża się po drobiu z jednego sklepu...wiem, że często mają rozmrażane kilkakrotnie mieso, że płukają i mam już wyczulone oko i nos. Zleżały kurczak ma brzydko wyglądającą skóre, jest obślizgły i nawet płukany kilkakrotnie pod bieżąca wodą dalej jest śliski albo...nawet jak w miarę dobrze wygląda a włożysz go do lodówki wieczorem i wyciagniesz rano to będzie śmierdział jak cholera :?
A mega sraka jest np po kurzych łapkach.
Ale wyłapywania takich rzeczy musisz nauczyć sie sama na własnym psie metoda własnie prób i błedów bo każdy pies reaguje inaczej.
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

<QUOTE author="Edyta Nowacka"><s>
Edyta Nowacka pisze:</s>mój miał to straszne srakowisko po wieprzu właśnie 8)
</QUOTE>
bo generalnie wieprzowina uważana jest za najgorszy rodzaj mięsa.
Tak jak pisano powyżej, pokaż młodego komuś kto ma bula albo poradź się innego weta.
Mnie wet przed gentamycyną ostrzegał jak leczyłam szczura u niego a co dopiero psa :roll:
Edyta Nowacka
Kontakt:

ja wącham- Panie w mięsnym juz sie przyzwyczaiły 8) - raz mi dały spod lady to im to oddałam i powiedziałam że niech se rosół na tym ugotuja a mnie dadza świeże- swieze mieso pachnie swiezym miesem, zlezałe nawet troche- lekko smierdzi, zepsute- mocno smierdzi

Ulti

No to git bo je kurze łapy gotowane :P z wyjętą długą kością - mamy srakę.

Kurczaki tam gdzie kupujemy to ostatnio nie fajnie pachniały jak w lodówce poleżały do wieczora - no i sraka :P wrrrrr zmienię sklep.

Karkówkę z kością do drobiu dostał - i mogło się zatwardzeniem skończyć.

No my mamy te cykle, raz miękko raz twardo raz normalnie - plus opinia weta dzisiejsza o rozregulowywaniu żołądka i można jedno z drugim powiązać. Dlatego spytałam jednak tutaj bo po co błędne wnioski wyciągać.

Uszy kazał masować tam gdzie chrząstki i jak się uda to nie podklejać bo podklejanie to same złe rzeczy - zapalenia, odparzenia, można ucho za bardzo ścisnąć i krew nie będzie dopływać to problem potem duży :P
ODPOWIEDZ