bledy w wychowaniu bulteriera

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
marko28

bledy w wychowaniu bulteriera

Post autor: marko28 »

Jak w temacie. Jakich zachowan , wychowania powinnismy unikac zeby nie popelnic bledu przy wychowaniu bulteriera.

Piszecie nieraz o CDA i stad moje pytanie. jak temu przeciwdzialac? tylko moj blad uwidoczni takie zachowanie czy to znowu traf? bo w opracowaniu pisze ze geneza moze byc tez genetyczna.

nie chcialbym zeby spotkalo mnie takie koszmarne doswiadczenie jak agresja. Kupuje psa z rodowodem ale jaka mam gwarancje?

bede wdzieczny za wszelkie info
bauz
Pomocny wiedzą: 5

Re: bledy w wychowaniu bulteriera

Post autor: bauz »

<QUOTE author="marko28"><s>
marko28 pisze:</s>
nie chcialbym zeby spotkalo mnie takie koszmarne doswiadczenie jak agresja. Kupuje psa z rodowodem ale jaka mam gwarancje?
bede wdzieczny za wszelkie info
</QUOTE>
Żadnych. Wszystko w Twoich rękach.
Kasia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Kasia »

Mam sukę, która trafiła do mnie z objawami CDA. Bez papierów , prawdopodobnie po Błękitnym Skarbie. Czyli trochę genetyka zawiniła, ale głównie wychowanie, bo widać, że była bita, straszona i właściciele kolejni się jej bali. Teraz ma tylko szczątkowe reakcje agresywne, wiem kiedy. Udało się dojść z psem do ładu, ale nigdy jej nie uderzyliśmy a konsekwencja jest podstawą wychowania.
Tekla i ja
Edyta Nowacka
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

gwarancji nie ma a CDA to i tak jest tylko jakiś mały procent populacji. Nie ma sie co bać na zapas 8)

Cocer Spaniele maja częściej 8) tylko że w wielu przypadkach jest to bagatelizowane, jak to u małych ras
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Awatar użytkownika
JonSnow

Post autor: JonSnow »

http://www.dobrypies.eu/CDA.html

Genetyczne CDA ma to do siebie, że ujawia się pomimo prawidłowego postępowania przewodnika psa - realizacji potrzeb ruchowych, socjalnych i żywieniowych, prawidłowej socjalizacji i wychowania, treningu, niestosowania nadmiernej przemocy fizycznej, zbudowania przewidywalnego i kontrolowalnego świata dla psa oraz pies nie doznał jakiejś strasznej traumy psychicznej. Dlatego źródłem tego rodzaju (gentycznej) agresji domowej jest własnie genotyp.

Jeśli będziesz postępował tak jak powyżej napisałem, a pies nie ma predyspozycji genetycznych, to agresji domowej nie uświadczysz.

W jaki sposób zminimalizować możliwość nabycia szczeniaka 'obciążonego' genami CDA - właściwie wybrać hodowlę, obserwowować repa, matkę i jeśli można poprzednie mioty. A jeśli boisz się naprawdę mocno (jest to nieuzasadnione) unikać pewnych kolorów :wink: (zastrzegam, że to tylko moja obserwacja niepoparta badaniami i osobiście tym ostatnim bym się nie kierował wybierając szczeniaka).

Jest kilka ras mocniej od innych obciążonych problemem CDA - min są to cocer spaniele. Nie wiem, czy jest ich więcej czy mniej niż problematycznych bulterierów - nie prowadziłem takich badań, ale jest to grupa podwyższonego ryzyka.

Problem CDA może dotknąć każdej rasy czy bezrasowców.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Żmija

Post autor: Żmija »

Ja tylko dodam w odpowiedzi na pierwszy post, że sama agresja jest zupełnie normalnym mechanizmem, zarówno u ludzi jak i u psów i u wilekszości zwierząt w ogóle. CDA to jednak margines, w obrębie CDA nasilenie agresji jest bardzo różne- niektóre jej rodzaje są bardzo łatwe do wyeliminowania inne nie. Natomiast każdy pies, niezależnie od rasy jest potencjalnie niebezpoeczny- podobnie jak każdy człowiek. Ten potencjał nie powoduje jednak, że boimy się wyjść z domu między innych ludzi. :)
ODPOWIEDZ