koty

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
Piotr_Kr

koty

Post autor: Piotr_Kr »

czy ktos moze mi poradzic jak co mam zrobic aby moja szescio miesieczna mini bullterrierka nie maltretowala kotow (dodam, ze chodzi o dwa koty z ktorymi mieszka) ?
Kasia
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Kasia »

Zwykle to jest gonienie kotów, bez agresji. Mija gdy kot się wkórzy, stanie i podniesie łapę.

Skutkuje interwencja tylko w skrajnych przypadkach - zakaz słowny i przytrzymanie psa. Na co dzień powolne oswajanie, np. jednoczesne karmienie na różnych poziomach. Odwracanie uwagi psa zabawkami, Zmotywowanie kotów do okazania stanowczości. U mnie koty same decydują, kiedy dają się gonić a kiedy patrzą psu w oczy i to wystarczy.
Tekla i ja
emara

Post autor: emara »

Ja przede wszystkim nie izolowałabym kotów i bulisia ( no chyba, że podczas Waszej nieobecności w domu). Takie izolowanie będzie prowadziło do tego, że pies będzie się nakręcał na koty, za każdym razem gdy będzie je widział, gdyż dla niego to nowe stwory i najnormalniej w świecie jest ich ciekawy ;) . Wiadomo, że koty nie będą początkowo zachwycone jego towarzystwem, ale z czasem się z tym pogodzą ;) . I myślę, że im pies młodszy tym lepiej go z tymi kotami socjalizować. Widzę po swojej suce, że łatwiej jej było zaprzyjaźnić się z moimi dwoma kotami, które już mieszkały u mnie, gdy ona przybyła do domu, niż z kotem, który jest u mnie na tymczasie :) . Potrzebowała aż 2tyg. żeby się na tyle wyluzować, by nie gonić małej kici, gdy ta się pojawi na horyzoncie, ale jak na razie, gdy wychodzę z domu suka zostaje w jednym pokoju, koty w drugim:) POwodzenia i myślę, że powinno się udać:)
ODPOWIEDZ