hodowle najlepsze na świecie
-
Kraina Chichów
hodowle najlepsze na świecie
Mam pytanko: jakie hodowle uważacie za najlepsze na świecie? Nie chodzi mi o przeszłość, tylko o stan obecny, psy i suki które teraz królują na światowych wystawach. I czy uważacie, że polskie hodowle dorównują tym najlepszym?
-
MiMi
wydaje mi się, ze poziom kilku naszych polskich bulterierów nie odstaje zupełnie od poziomu buli na wyspach, zreszta to nie tylko moje subiektywne zdanie, bo ktos mógłby mi zarzucic, ze widzialam angielskie bulteriery jedynie na zdjeciach, ale mówią w ten sam sposób sędziowie angielscy i angielscy hodowcy odwiedzający Polskę i polskie wystawy. mamy kilka przepieknych, wysokiej klasy suk, które mogłyby konkurować z angielskimi o tytuł angielskiego championa. Chris Kilpatrick - hodowca i sędzia angielski, powiedział, że te psy nie miałyby problemu ze zdobyciem tytułu ang ch., a jak wiadomo, jest to dla bulteriera najbardziej prestiżowe wyróżnienie.
dzieje się tak zapewne dlatego, że polscy hodowcy coraz częściej nie poprzestają na krajowych kryciach i korzystają z topowych angielskich reproduktorów. efekty tych ambicji hodowlanych widać potem na ringach, widać jak podnosi się poziom polskich bulterierów. importowanie samców i suk z zagranicznych hodowli posiadających wysokiej klasy psy również nie jest bez znaczenia.
dzięki temu jesteśmy w czołówce państw europejskich pod względem poziomu BT.
jesli chodzi o najlepsze hodowle- chyba każdemu ciśnie się na usta hodowla Kilacabar. nie jest to kwestia jednego czy dwóch przypadkowych psów, ale wyhodowanie całej linii topowych, genialnych samców słynnych na całym świecie jako psy wystawowe i psy kryjące ze świetnymi efektami. obecnie w polsce mamy miot po jednym z kilacabarów. nie znam człowieka, którego nie zachwyciłyby głowy tych szczeniąt.
Anglia, jakoże jest kolebką rasy, bogata jest w hodowle prezentujące wysoki poziom hodowlany. Z nim można wymienić Kiladagh, Bullywiew, Javarke, Credetta etc etc..
w Europie duzo godnych uwagi hodowli znajduje się w Danii, Holandii, wiele w krajach skandynawskich - norwegia, szwecja.
dzieje się tak zapewne dlatego, że polscy hodowcy coraz częściej nie poprzestają na krajowych kryciach i korzystają z topowych angielskich reproduktorów. efekty tych ambicji hodowlanych widać potem na ringach, widać jak podnosi się poziom polskich bulterierów. importowanie samców i suk z zagranicznych hodowli posiadających wysokiej klasy psy również nie jest bez znaczenia.
dzięki temu jesteśmy w czołówce państw europejskich pod względem poziomu BT.
jesli chodzi o najlepsze hodowle- chyba każdemu ciśnie się na usta hodowla Kilacabar. nie jest to kwestia jednego czy dwóch przypadkowych psów, ale wyhodowanie całej linii topowych, genialnych samców słynnych na całym świecie jako psy wystawowe i psy kryjące ze świetnymi efektami. obecnie w polsce mamy miot po jednym z kilacabarów. nie znam człowieka, którego nie zachwyciłyby głowy tych szczeniąt.
Anglia, jakoże jest kolebką rasy, bogata jest w hodowle prezentujące wysoki poziom hodowlany. Z nim można wymienić Kiladagh, Bullywiew, Javarke, Credetta etc etc..
w Europie duzo godnych uwagi hodowli znajduje się w Danii, Holandii, wiele w krajach skandynawskich - norwegia, szwecja.
-
MiMi
wydaje mi się, ze poziom kilku naszych polskich bulterierów nie odstaje zupełnie od poziomu buli na wyspach, zreszta to nie tylko moje subiektywne zdanie, bo ktos mógłby mi zarzucic, ze widzialam angielskie bulteriery jedynie na zdjeciach
niektore polskie psy bez wstydu moglyby sie pokazac na szkockich ringach...
wprawdzie głowami by nie wygraly, ale cialem i ruchem i ogolna prezencją- niejeden z pewnoscia zwrocilby uwage.
- agunia2300
- Bulomaniak

Re: hodowle najlepsze na świecie
Hejka...dopiero dolaczylam do Forum i odrazu spodobała mi sie rozmowa na temat hodowli które wymieniliscie jako najlepsze..Jestem dumna posiadacza pieska z hodowli z Essex Bullyview:)i mogę powiedzieć,ze bułlki które tam widziałam są fantastyczne..wcześniej miałam bullteriera od Pani Misiudy..ale to już inna historia..widziałam rownież mnóstwo polskich hodowli i szczerze powiedziawszy bardzo spodobała mi sie hodowla Pani Agnieszki z Exe na tus:)Ale ogólnie porównując pieski z hodowli Polskich a angielskich ...Gdzie dwa poprzednie psiaki miałam z Polski ..uważam ze ten bullek,którego mam teraz jest dużo większy...ale pewnie jest to tez zasługa obu krajów dlatego,ze mój piesek ma w rodowodzie dużo polskich Championow..pozdrawiam
"Pierwszy bulterier miał dwie komórki mózgowe. Ale jedną zgubił a drugą popsuł"