"ogonek nie działa"

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
Awatar użytkownika
JonSnow
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Post autor: JonSnow »

chyba nie tylko bulowi może nie funkcjonować ogonek, musiał go sobie w jakiś sposób naruszyć - bul moich znajomych do dziś ma krzywy ogon po takim mechanicznym urazie
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
mia_mia
Pomocny wiedzą: 3
Post autor: mia_mia »

Gosia a bylas u weta?
Gothika

Post autor: Gothika »

dzwoniłam tez do weta, powiedział zeby jeszcze dawac mu pyralgine przeciwbólowo i jesli do piątku nie bedzie widocznej poprawy, to mam rano przyjechac w piątek na RTG tego ogona

o jeszcze teraz dodam, ze od jakis 5 minut Cerber sie gania za tym ogonem teraz, a normalnie tez nie ganiał ogona, ake rzucam mu piłeczke i odwracam uwage zeby go nie łapał i daje sobie spokój, ale zaczał sie cos tym ogonem tez interesowac teraz
emara
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

MOja Haszi miała dwa razy tak chory ogonek. Za każdym razem działo się to z dnia na dzień i budziła się po prostu z niesprawnym ogonkiem. Wet mi powiedział, że to może być od kręgosłupa, albo gdzieś nadwyrężyła. Stosowałam też Traumeel S, za pierwszym razem w tabletkach, za drugim w zastrzykach, bo działa szybciej :) Zazwyczaj po tygodniu ogonek był sprawny z powrotem. Zdrówka dla Cerberka :)
Gothika

dzieki Emara, a wiesz, gdy napisałas o tym kręgosłupie to mi się coś takiego skojarzyło, bo Twoja sunia jest przeciez bardzo duza i masywna, no i cerber tez, bo wazy teraz koło 35 kg, moze to ma jakis zwiazek z tym ze poprostu jest cięzki a przeciez ledwo ma podnad rok to kości nie ma jeszcze rozwinietej jak dorosły piesm a strasznie jest aktywny, szaleje na scpaerach bawi się skacze, a to przeciez taka masa to jakies obciązenie robi :(
Ostatnio zmieniony śr maja 09, 07 17:50 pm przez Gothika, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalena
Kontakt:

Post autor: Magdalena »

Zapytaj Kamilę o ogonek ... w zeszłym roku Coco miała podobny przypadek ...
kamila

Post autor: kamila »

Coco w zeszłym roku fikając w oczku wodnym, walnęła się ostro w zad, efektem tego, byl zwisający, obolały i dziwnie wygięty ogonek. Nie było złamania, ani obrzęku - tzw. syndrom bolącego ogona.

Moja rada - kup maść z sadła świstaka i smaruj ogon 4-5 razy dziennie wmasowując przez kilkanaście sekund. Daję bolącemu ogonkowi 3 dni i mienie jak ręką odjął. Nawet jak minie to smaruj jeszcze trzy dni dla utrzymania efektu.
Gothika

dzieki Kamila, a powiedz mi, gdzie ja to moge kupic najszybciej w Łodzi, czy w aptece normalnie dostanę ?

bo znalazłam na allegro teraz, ale nie sa z Łodzi, to zanim ta paczka dojdzie to sie zejdzie, a tu potrzeba na juz :(
Awatar użytkownika
bandida

Post autor: bandida »

Moja Hosia po zeszłorocznej wystawie w Opolu miała to samo :( Lało jak z cebra a temperatura nie przekraczała 6 stopni. Było to najprawdopodobniej zapalenie korzonków nerwowych. Pierwszej nocy po wystawie nie zmrużyliśmy oka, tak bardzo płakała.

Niestety TraumelS ani inne leki bez recepty nie pomogły. Męczyliśmy się tak przez długi weekend w nadziei na polepszenie, ale doopa. Hosinia cierpiała, pomogły dopiero zastrzyki i dość długie leczenie, które trwało ok. miesiąca.
kamila

Gothika w aptece dostaniesz na pewno my kupowaliśmy w takiej aptece pod centralem nowym, 20 złotych kosztuje a i mi czasem pomaga jak mnie (staruszkę) złamana ręka na zmianę pogody boli. Poprawę zauważysz szybciutko, a jeżeli nie przejdzie to do weta niestety. Nam tę maść Zakrzewski polecił.
Gothika

Cerber to ostatnio wogóle ma pecha, bo dwa tygodnie temu na działce cały pysk nad noskiem sobie rozwalił - tam gdzie ten trójkącik ma.

Byliśmy w lesie na spacerze i przy samej drodze lezała taka stara opona chyba od malucha i mu wziałam na działke te opone, i on sie na działce tym bawił - dochodze zobaczyc po jakis 20 minutach a on cały pysk we krwi i głupol dalej tę opne szarpie, pozdzierał sobie całą ta skóre na pysku ale głupol taki, ze chyba gdybym nie doszła, to on by dalej tak az do kosci sobie zdarł, bo mu nie przeszkadzało ze krew leci :roll:

i ledwo mu sie to zagoiło znaczy - jest juz normalna skóra ale jest biała wiec zamiast trójkącika jest biała plama teraz, (chociaz chyba z czasem mu ten pigment wróci)

to teraz ten ogon jeszcze, ale raczej jest mała poprawa z ogonkiem w porównaniu do wczoraj napewno, znaczy nie jest dobrze ale troche lepiej
kamila

Coco na następny dzień po smarowaniu zaczęła powoli machać do nas ogonkiem. Jeżeli ogon jest obolały tylko przy dotyku, gdy go macasz to pies próbuje cię od tego odwieść to nie są korzonki raczej a po prostu uraz mechaniczny ogona i powinno po maści przejść. Ona jest rozgrzewająca, przeciwzapalna i przeciwbólowa i jest stosowana w alpach od wieków.
Awatar użytkownika
Bullwitmo
Kontakt:

Post autor: Bullwitmo »

Powinna być w każdej aptece. Ja ją dostałem na bolący bark - swój - rozgrzewająca i łagodząca ból.
Witek
Rona [*]
[url=http://www.bullwitmo.pl/][img]http://www.bullwitmo.pl/images0/bullwitmo_banner.gif[/img][/url]
sunday
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Post autor: sunday »

Gothika sprawdź jeszcze czy Cerber nie ma zapchanych gruczołów. Mój zawsze tak nosi ogon gdy ma zapalenie gruczołów.
Gothika

gruczoły na pewno nie, bo normalnie sie załatwia i po kazdej kupce leci kroplelka- dwie tej wydzieliny co te gruczoły produkują - czyli tak jak powinno byc, i ani tez nie jezdził pupą po ziemi wczesniej, a przy gruczołach to własnie podobo są takie objawy

dzisiaj jest tez troche lepiej, znaczy nie merda jeszcze i nie trzyma ogona w górze ani w taki sposób jak bulek powinien ogon nosic, ale na spacerze zaczyna nosic juz ten ogon coraz bardziej poziomo
ODPOWIEDZ