Ogólnie: Jak ułożyć psa...?

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
Lestat

Ogólnie: Jak ułożyć psa...?

Post autor: Lestat »

No wiec jak mówiłem planuję kupno bulka za około półroku i chcę byc dobrze przygotowany na ułożenie tego psa gdyż jak wiadomo nasze urocze bulki są to psy silne i mają ogromny nacisk szczeki więc niechcę by stał sie agresywnym psem, nie bojąc sie o siebie gdyż właściciel swoją drogą, ale źle ułożony pies może mieć problemy...

No cuż mam trochę poytań co do karania psa (broń bożę bicia :!: ) chodzi tu o coś jak nauczyć bulka by zapamiętał czego nie wolno mu robić (nie hciałbym universalnych odpowiedzi jak moze cie to żywe przykłady na bulkach a nie na pudelkach :D ) Chciałbym też wiedzieć co do psychiki psa - bulki są z reguły bardzo wrażliwe więc jak postępować z tym psem żeby niezaczał odreagowywać w pewnym stopniu agresją - wogule jeżeli mozecie to rozwińmy ten temat i porozmawiajmy

Pozdrawiam

Kamil
Truflada
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1
Kontakt:

Post autor: Truflada »

Od karania moim zdaniem lepsze jest odciąganie uwagi, zanim psiak coś zbroi ;) a jak to nie działa to fajną metodą jest rzucenie pękiem dzwoniących kluczy obok psa - na Trufla działa :) Warto pamiętać(co do wrażliwości), że bullki są cholernie inteligentne i ukarane niesłusznie, zdają sobie z tego sprawę i mogą stracić zaufanie do właściciela, albo uznać go za :pig: albo :clown: ewentualnie :alien: :wink:
"Bullterrier nie jest w stanie pogodzić się z głupotą, nawet u swego właściciela"
Magdalena
Pomocny wiedzą: 4
Kontakt:

Post autor: Magdalena »

Myślę że jakbyś się troszkę wysilił i rozejrzał po forum to znajdziesz wiele odpowiedzi na wiele nurtujących Cie pytań :wink:

Poczytaj trochę :wink: Uwierz mi że jest tu od GROMA informacji, w kółko są zadawane te same pytania .....

http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic.php?t=1228

http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic.php?t=172

http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic ... 21&start=0 text="http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic ... 21&start=0http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic.php?t=621&start=0>

Pozdrawiam
Lestat

<QUOTE author="Magdalena"><s>
Magdalena pisze:</s>w kółko są zadawane te same pytania .....
</QUOTE>
Jak na każdym dobrym forum :D
Magdalena
Kontakt:

Post autor: Magdalena »

Tak więc przestudiuj najpierw te linki które Ci wkleiłam :lol:

Masz przecie 1,5 roku :faja:
Lestat

<QUOTE author="Magdalena"><s>
Magdalena pisze:</s>
Masz przecie 1,5 roku :faja:
</QUOTE>
EDIT:" Nie jeden i pół tylko półroku...
emara

Post autor: emara »

Według mnie bullowe szczenie wychowuje i traktuje się tak samo, jak każde inne psie dziecko ;) . Co prawda bull wymaga od człowieka podwójnej cierpliwości i podwójnego serca, ale nic ponad to:). Od samego początku powinno być jasno określone, co maluchowi wolno, a czego nie i tego należy się konsekwentnie trzymać, ale to tyczy się każdego psiaka.

Uwierz nie taki bull straszny jak go malują ;) . No ale do wychowania faktycznie trzeba się przyłożyć, bo większość agresywnych bulli zostało zepsutych przez właściciela niestety :?

W 5 tonowy uścisk szczęki bulla chyba nie wierzysz:D:?:
kamila

Post autor: kamila »

myślę, że karcenie i bicie to nie to samo Lestat.
Lestat

<QUOTE author="emara"><s>
emara pisze:</s>
W 5 tonowy uścisk szczęki bulla chyba nie wierzysz:D:?:
</QUOTE>
No trochę ciężko zeby taki uśćisk był :D
emara

Post autor: emara »

No mnie wielu "znawców" ostrzegało przed takim naciskiem :lol: , a ostatnio usłyszałam, że zostało mi jeszcze pół roku życia, bo gdy moja suka skończy trzy lata to mnie pożre :lol:
_JaMaR_
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: _JaMaR_ »

Każdy bulik ma inny charakter i tez potrzebuje innego traktowania.Nie ma recepty.

Musisz sie jedynie nastawic na upartość :lol: Reszta wyjdzie w praniu.

Jedna rada- cierpliwość ! musisz miec jej od groma :twisted:
nitro

Re: Ogólnie: Jak ułożyć psa...?

Post autor: nitro »

<QUOTE author="Lestat"><s>
Lestat pisze:</s>No wiec jak mówiłem planuję kupno bulka za około półroku i chcę byc dobrze przygotowany na ułożenie tego psa gdyż jak wiadomo nasze urocze bulki są to psy silne i mają ogromny nacisk szczeki więc niechcę by stał sie agresywnym psem, nie bojąc sie o siebie gdyż właściciel swoją drogą, ale źle ułożony pies może mieć problemy...
No cuż mam trochę poytań co do karania psa (broń bożę bicia :!: ) chodzi tu o coś jak nauczyć bulka by zapamiętał czego nie wolno mu robić (nie hciałbym universalnych odpowiedzi jak moze cie to żywe przykłady na bulkach a nie na pudelkach :D ) Chciałbym też wiedzieć co do psychiki psa - bulki są z reguły bardzo wrażliwe więc jak postępować z tym psem żeby niezaczał odreagowywać w pewnym stopniu agresją - wogule jeżeli mozecie to rozwińmy ten temat i porozmawiajmy
Pozdrawiam
Kamil
</QUOTE>
Jak juz niektorzy napisali,kazdy Pies jest inny,bez wgledu na przynaleznosc do danej rasy i gatunku.
Charakter to bardzo osobnicza cecha.....
wiele bedzie zalezalo od tego jakiegoPsiaka z miotu sobie wybierzesz i tu najwiecej bedzie mogl pomoc Ci Hodowca,ktory od narodzin psiakow,pod wzgledem na pewno bacznie obserwuje rozwuj miotu,w ktorym znajduja sie bardzo rozne Psiaki pod wzgledu charakteru.
Ze Swojej strony to Ty musisz zadac sobie pytanie jakiego Psiaka chcesz i co masz zamiar po zakupie dalej z nim robic.
Ja proponowabym Ci Pieska jak najbardziej kontaktowego,ktory bedzie chetnie wspolpracowal z czlowiekiem i mysle,ze jako czlowiek ktory nie ma doswiadczenia z Psami bedziesz z takiego typu Psa najbardziej zadowolony.
Zostaje wybrac plec.Tu tez sa spore roznice zachowan.....
Zycze azeby Twoje wyobrazenia o Bullu staly sie realne i zebyscie wspolnie cieszyli sie czse, ktorym razem spedzicie....
Powodzenia :wink:
Awatar użytkownika
Tomasz
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Post autor: Tomasz »

Ja ze swojej strony moge dodatkowo polecic fajna ksiazke Wojciecha Korneckiego, ktora mozna kupic np na allegro.

Sporo informacji praktycznych i teoretycznych, a przy okazji lekka i przyjemna :wink:
"Jak nie mozesz przodem, to probuj tylem..do przodu" - to chyba motto mojego bulla (o;
[img]http://manu.dogomania.pl/emot/spacer.gif[/img]
LifeIs2short2beSlow
[img]http://amstaff-pitbull.cyberdusk.pl/images/smiles/psy6.gif[/img]
Żmija
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Post autor: Żmija »

Opinie różne, a ja tę książkę zdecydowanie odradzam, jesli chodzi o wychowanie bula. Bo szczegółów mało, a polecane rozwiązania siłowe, w tym bicie psa zupełnie bez sensu. i chodzi Koreckiemu o autentyczne bicie jako sposób na autorytet, a nie o jeden klaps.

Dziwne dla mnie, że pytania o wychowanie zaczynają się od pytania o karanie... Bo to jak pytanie jak karać przedszkolaka. Pomysłowośc ludzka w tym zakresie nie zna granic. Im więcej pracy włożonej w wychowanie, w nawiązanie kontaktu i przyjaźni, tym lepiej. Kamil, mysle, że powinieneś na początek zrobić sobie listę- czego absolutnie nie chcesz u swojego psa i jakie zachowania zaproponujesz mu w zamian za te, niemile widziane. Im lepiej przygotujesz się teraz, tym lepiej poradzisz sobie w przyszłości. I podobnie, jakich zachowań od psa oczekujesz. Taki plan wychowawczy, z jednoczesnym zastanowieniem się, co Ty swojemu psu możesz zaoferować, bo ta relacja jest dwustronna. Im więcej włożysz, tym więcej wyjmiesz :D Zgadzam sie z nitro, wybieraj szczeniaka pod katem jego charakteru, jeśli szukasz po prostu towarzysza, to takie "średnie" szczenię powinno być dla Ciebie najłatwiejsze. I zwróć baczną uwagę, ile hodowca jest w stanie powiedzieć Ci na temat zachowania szczeniaka , kiedy jest wraz z rodzeństwem i kiedy jest sam. Pozdrawiam i trzymam kciuki za trafny wybór. :D
koleś
Kontakt:

Post autor: koleś »

<QUOTE author="Truflada"><s>
Truflada pisze:</s>Od karania moim zdaniem lepsze jest odciąganie uwagi, zanim psiak coś zbroi ;) a jak to nie działa to fajną metodą jest rzucenie pękiem dzwoniących kluczy obok psa - na Trufla działa :) Warto pamiętać(co do wrażliwości), że bullki są cholernie inteligentne i ukarane niesłusznie, zdają sobie z tego sprawę i mogą stracić zaufanie do właściciela, albo uznać go za :pig: albo :clown: ewentualnie :alien: :wink:
</QUOTE>
hehe, co do ukarania niesłusznie, nio na Didzie widziałam kiedy stwierdził ze pan nie pownien go skarcic w tym konkretnym momencie, bo nie
zasłużył :lol:
no zdecydowanie,
konsekwencja po ustaleniu normalnych zasad postępowania z psem,
cierpliwosc,
i tylko po dobroci, hihih
ODPOWIEDZ