Mam również dylemat co do podawania wapna.Są różne szkoły,więc ciekawa jestem jakie wy macie zdanie na ten temat.Proszę o wyrażenie swojej opinii,oraz z góry dziękuję w imieniu swoim i mojego piesia
Medium czy Large?
-
wasyl
Medium czy Large?
Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie żywienia 9 tygodniowego szczylka.Chciałabym wiedzieć jaki rodzaj karmy jest dla niego najlepszy.Nie chodzi mi o firmę tylko rodzaj-czy dla ras średnich czy dużych?Jak na razie to jest na Eukanubie Medium dla szczeniąt,ale czytałam że lepsza jest ta dla ras dużych.
Mam również dylemat co do podawania wapna.Są różne szkoły,więc ciekawa jestem jakie wy macie zdanie na ten temat.Proszę o wyrażenie swojej opinii,oraz z góry dziękuję w imieniu swoim i mojego piesia
-
Elzbieta
Medium czy Large
jezeli chodzi o podawanie wapna -zalezy czy karmisz psa sucha karma i gotowanym czy tylko sucha , pomimo tego uwazam ze wapno musisz podawac bo jest to ciezki pies szybko nabierajacy wagi i koniecznie musisz dbac o niego zeby swietnie wyrosl.W okresie wzrostu musi dostac co mu sie nalezy i pamietaj ze w okresie wymiany zebow podwaja sie ilosc wapna. 
-
niezwyciężona
ja Atsiowi podawalam eukanube Medium bo Z large sobie nie dawal rady jesli chodzi o wielkosc granulek. Nie dawalam zadnych dodatkowych preparatow. dopiero po 4 miesiacach jak zaczelam zauwazac ze strasznie idzie w gore dawalam flawitol w tabl.dla szczeniat ras duzych.preparat zawiera troche wapnia,witaminy,skl,mineralne i siarczan chondroityny na stawy.Jesli karmisz psiaka nutro,eukanuba,royalem lud proplanem to jesli nie ma wskazania od lekarza zeby podawac dodatkowo preparatow to nie podawaj

-
Gabi
My z początku karmiliśmy naszego psiaczka proplanem dla psów dużych ras z kurczakiem. Mała jednak nie znosiła tej karmy i nie mogła sobie poradzić z jej gryzieniem. Postanowiliśmy nieco ją rozmoczyć i wyszło jeszcze gorzej - Gabunia zaczęła wymiotować i znacznie tracić na wadze. Przestraszyło nas to i szybko przestawiliśmy się na sposób karmienia jaki miała jeszcze w hodowli, czyli na samodzielne przygotowywanie posiłków. Teraz stopniowo staramy się wprowadzać jej suche karmy. Wybraliśmy Royal Canina Maxi Babydog Ultra Sensible (tak na wypadek gdyby okazało się, że ma wrażliwy przewód pokarmowy). Karma ma małe ziarenka (nieco większe od ziarna kawy) więc Gabi radzi sobie doskonale. I co ważniejsze uwielbia ją. Do posiłku dodajemy jednak witaminki Can-Vit, co jak widzimy po ilosci pozostawionego jedzonka znacznie obniża walory smakowe
. Od 4 mieś. planujemy wprowadzić jej Barf.
Pozdrawiamy
Paula, Misiu & Gabi
Pozdrawiamy
Paula, Misiu & Gabi
-
Gothika
Re: Medium czy Large?
<QUOTE author="wasyl"><s>
uważam, ze dla bulka, to karma dla ras duzych, czyli zawsze "large breed" :
dla szczeniaczka "puppy" do roku czasu
dla dorastającego psa "junior" do drugiego roku zycia
dla dorosłego psa "adult"
dla psów aktywnych dorosłych "active" ( np. psy uprawiające sporty )
i "senior" dla weteranów
szczeniakowi trzeba podawac wapno <I><s></s>( fosforan wapnia ) </I> dodatkowo, koniecznie !!!!!
a w przypadku, gdy pies nie chce jesc suchej karmy, oprócz wapna zestawy witaminowe !!!!
</QUOTE>wasyl pisze:</s>(...) Mam pytanie odnośnie żywienia 9 tygodniowego szczylka.Chciałabym wiedzieć jaki rodzaj karmy jest dla niego najlepszy.Nie chodzi mi o firmę tylko rodzaj-czy dla ras średnich czy dużych? (...)
uważam, ze dla bulka, to karma dla ras duzych, czyli zawsze "large breed" :
dla szczeniaczka "puppy" do roku czasu
dla dorastającego psa "junior" do drugiego roku zycia
dla dorosłego psa "adult"
dla psów aktywnych dorosłych "active" ( np. psy uprawiające sporty )
i "senior" dla weteranów
</QUOTE>wasyl pisze:</s>(...)Mam również dylemat co do podawania wapna.(...)
szczeniakowi trzeba podawac wapno <I><s></s>( fosforan wapnia ) </I> dodatkowo, koniecznie !!!!!
a w przypadku, gdy pies nie chce jesc suchej karmy, oprócz wapna zestawy witaminowe !!!!
-
niezwyciężona
Ja mysle ze jesli psiak je sucha karme - dobra jakosciowe( nie mowie o pedigre czy chapi) to podawanie dodatkowo wapna jest zbedne, chyba ze jestto zalecenie lekarza- bo np psiak za szybko rosnie lub ma inne problemy zdrowotne. Za duza ilosc wapnia te jest niezdrowa. W tej chwili suche karmy sa tak zbilansowane ze nie trzeba sie martwic o dodatkowe podawanie preparatow bez zalecen lekarza
-
Gothika
-
bulle
-
Zychacz
W okresie młodzieńczym należy im podawac karmy przeznaczone dla młodych psów ras duzych,gdyż oprócz z wynikającej specyfiki długo dorastających ras odmiennej zawartości wapnia i fosforu karmy te maja zazwyczaj dodatek składników wspomagających rozwój stawów tak ważny u psów ciężkich. Po okresie największego wzrostu (po 8 miesiącu) mozna przejsc na karme dla ras srednich.