BADANIE MOCZU / UPC

o badaniach ogólnie, gdzie badać, o sprzęcie do badania etc.
_JaMaR_
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Wyniki UP/C również interpretacje

Post autor: _JaMaR_ »

Po znajomości udaje mi sie wykonywac tego typu badanie w naszym szpitalu dziecięcym jest jeszcze chyba tylko jedno miejsce w Poznaniu które jest skłonne robic kreatynine z moczu...

Kreatynina (urządzenie COBAS MIRA), Białko (nie znam nazwy urządzenia znam za to jego czułosc 0,02 mg/dl)

KIKA - kreatynina 103 mg/dl - białko -negative -UP/C = 0

Szelma -kreatynina 175,5 mg/dl - białko 16 mg/dl - UP/C = 0,09

Mocz pobrany z moczu porannego w/g zaleceń.

Wiem że mozna robic równiez badanie kreatyniny z moczu z poboru całodobowego wtedy wynik moze sie NIECO róznić.

Po konsultacji z analitykiem lab. dowiedziałem sie że najlepiej badać ZAWSZE tak samo i na tych samych urzadzeniach wtedy wyniki bedą wiarygodne i pozbawione błędu.

Wiem tez , że nie wszyscy wierzą w wynik zerowy białka ale co zrobic jesli urzadzenie tak czułe go nie wyłapuje ;) ....a dla porównania u Szelmy juz to samo urzadzenie wyłapało 16 mg/dl.

Czy moze ktos jeszcze z Was ma jakies FACHOWE pojecie o tego typu wynikach i ich interpretacji ?
emara
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Dziś odebrałam wyniki Haszi

białko 20mg/dl

kreatynina 196,4mg/dl - UP/C= 0,1

Tu podaje linka do przelicznika jednostek, bo na początku źle przeliczyłam i wyszedł mi taki wynik, że umarłam na zawał serca ;)

http://www.przelicznik.pl/

oraz linka z laboratoriami, gdzie ilościowo na pewno zrobią białko i kreatyninę w moczu. U mnie koszt całego badania 9zł :)

http://www.diag.pl/subpage.php?id_cat=9
koleś
Kontakt:

Post autor: koleś »

W Słupsku mamy laboratorium, normalne całodobowe i robia mocz i krew psa bez problemu!

Tylko ja zawsze miałam skierowanie od weta, nie wiem czy bez skieroania tez robia.
Magda, Tomek
kofany BALOO, ukochany Diduś
emara

ja nawet nie spowiadałam się pani przy okienku, gdzie mocz odbierają, że to siuśki mojej suki ;) . Oddałam, zapłaciłam i następnego dnia odebrałam wynik :)
emara

BADANIE MOCZU / UPC

http://www.diag.pl tu robią białko i kreatyninę bez problemu, tylko trzeba zaznaczyć, że białko chce się ilościowo :) . Nikt nie pyta kogo to siuśki, dlaczego białko ilościowo, nikt nie prosi moich danych, bo próbówki mają naklejany pasek kreskowy z kodem i dostaję tylko identyczny pasek kodowy z którym przychodzę po odbiór. Badania robią ekspresowo, rano oddaję, po południu odbieram, koszt ok. 10zł :)
_JaMaR_
Kontakt:

Post autor: _JaMaR_ »

Własnie moja Vetka oznajmila mi ze bedzie u niej niedlugo dostepne to badanie z "paska".Ponoc to nowosc i ciezko ze sprowadzeniem owych paskow ale juz sa ! Nie wiem jeszcze czy beda na nim wyniki ilosciowe bialka i kreatyniny oraz ich stosunek czy tylko wynik porownania.

Podpytajcie u waszych Vetow czy o tym wiedza.

Skoncza sie problemy z szukaniem labow chetnych do wykonania tego badania i glupie ich wymowki ;)
Nina25
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: BADANIE MOCZU / UPC

Post autor: Nina25 »

drogie takie badanie?
ODPOWIEDZ