Szczeniaki na barfie

Tematy dotyczące Biologically Appropriate Raw Food
Awatar użytkownika
AV
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Szczeniaki na barfie

Post autor: AV »

Mam pytanie, czy ktoś z was próbował odchowywać miot na barfie? W angli podobno odchowują. W jakim wieku można dwawć szczylom surowe mięso, w całości czy jakoś rozdrobnione?

maluchy z tamtego roku nie chciały mi jeść karmy, zaczęłam w 4-5 mięsiącu od kurzych łapek, a i tak miałam serce w gardle, bałam się że się udławią czy coś:)

Będe wdzięczna za wszelkie info.
Diabelskie Anioły

Post autor: Diabelskie Anioły »

Ja sie tak z bardzo nie chce wymądrzać ale dla szczylków to chyba troche zbyt "dyrastyczne" by było, z mleka matki przejśc na bafra. Moje piesy zaczęły z barfem dość poźno bo sama o tym nie wiedziałam. Jednak za miesiąc wprowadza się mój nowy bulik i myślę że zaczne powoli barfa od 4-5 miesiąca, no i napewno trzeba zmielić, bo może sie zakrztusić. i urozmaicac jak sie da.

Pozdrawiam i powodzenia
MiMi

Post autor: MiMi »

hm z tego co mi wiadomo to male szczylki dokarmia sie surowym mielonym miesem (chyba tylkko sparzonym?nawet jesli ogolnie będą na suchej)odkad skoncza kilka tyg zycia? jesli sie myle to niech mnie poprawi ktos doswiadczony sauron? jamar?

złosnica opowiadala tez kiedys o jakims eksperymencie, gdzie pol miotu bylo karmione barfem a pol suchą doskonalej jakosci. barfowe okazały sie byc duzo wieksze po pewnym czasie a przeciez byly w tym samym wieku :shock:

ps.

ja bym nie zaczynala barfowania od kurzych łapek dla malucha, dosc wg mnie neibezpieczne bo maluch przyzwyczajony do suchej wrecz rzuca sie pazernie na surowe :lol: mysmy zaczynali od miękkiego kawałka miesa, potem od kawałka z koscia ale trzymajac w rece aby sie łakomczuch nie udławił.- np noga kurczaka. mozna tez miazdzyc korpusy czy inne partie miesa. łapkę ciezko utrzymac zwłaszcza gy pies szarpie. moje psy kilka razy sie łapami udławiły wiec ostroznie!
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Dlatego właśnie zastanawiam sie jak można maluchy na barfie odchować. niektóre rodzaje karmy można podawać od 14 dnia zycia. Dwa tyg. gdzieś mija jak zaczynają jeść karmę same jako regularny posiłek, bez dokarmiania suką. miom szczeniakom dodawałam do karmy mielone mięso, mama specjalnie z koszalina mi przywoziła nie solone. Ale słyszałam że ktoś odebrał szczeniaka od hodowcy i szczylek był na barfie. jeżeli mały maił 8-10 tyg. więc już od tygodnia ,dwóch musiał jeśc surowe.
SAURON

Post autor: SAURON »

Ja mięso surową wołowinę posawałam jak miały 10-12 dni :wink:
Ostatnio zmieniony śr sty 16, 08 0:02 am przez SAURON, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

O kuleczkach z wołowiny wiem i daje już od 10 dnia.
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

ja wprowadzałam barfa od 8 tygodnia u Gadgeta. Troche pieprzenia się, ale myśle, że warto.

Przestawiłam go z dnia na dzień. Od razu podałam RMB, przez pierwszy tydzień dziabałam tasakiem, potem już nie trzeba było - w przypadku korpusów z kurczaka.

Tasakiem przez długi czas traktowałam tylko wieprzowine a zwłaszcza wołowine bo tam kość jest cholewrnie twarda.

Pierwsze 2 tygodnie tylko kurczak, potem wprowadziłam wieprzowine i wołowine a potem papkiw warzywne z podrobami.

Koniecznie przy barfowaniu takich maluchów należy pamietać o dużej ilości wit. C ( 1000 mg dziennie ) no i koniecznie trzeba dosypywać zmielony wapń ze skorupek kurzych jaj ( ale o tym trzeba myśleć najlepiej jak się suke pokryje i zbierać sobie te skorupki bo potem idą w zastrraszającym tempie albo umówić się w jakieś cukierni na codzienny odbiór świeżych skorupek :wink: )

Dla mniej przekonanych należy zaopatrzyć się w wit. D w kroplach, ale podawać bardzo ostrożnie, 1 kropla dziennie. Choć mój wet jak zobaczył Gadgeta po 2 miesiącach barfowania stwierdził, że ani Ossopamu mu nie potrzeba ani wit. D

Wspomagająco podawałam robioną przez siebie galatere z głowizny i świńskich nóżek.

Tak jak pisałam...pieprzenia się jest dużo, ale ja miałam czas bo Gadget był szczylem odebranym za krycie, był jeden jedyny u mnie więc niebyło problemu z karminiem go z ręki na początku, bo już po porau dniach jadł samodzielnie ale pod naszym nadzorem.

Natomiast nie wiem jak to logistycznie rozwiązać np u 8 szczeniaków :lol: bez pomocy się chyba nie obejdzie.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Dzięki Złośnica za rady. Ja teraz daje Buli wapń z fosforem 2:1chyba, szczylom też to można podawać. Mam sklep mięsny w miasteczku obok, gdzie mogą mi przywozić drobno mielone mięso z kością. sklep jest cholernie drogi, ale w żadnym innym nie mają kościarek.

Myślałam o tym żeby w 3 tyg zacząć od karmy a ok 5 dawać mamałyge z ryżu, warzyw i mięsa. Tylko nie wiem czy 5 tydzien to nie będzie za wczesnie.

A wit c jak podajesz? W tamtym roku jak bula urodziła dawałam jej tabletki, ale to dorosła suka.
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

tak jak małym dzieciom, czyli 1 tabl. 1000 mg rozgniatałam na proszek między dwoma łyżeczkami do herbaty i dosypywałam do żarcia.

A co do RMB to niemusisz kupować w sklepie mielonego z kością tylko kupować małe kdłubki z kurczaka i sama mielić w ruskiej maszynce do mięsa z dużymi oczkami no chyba, że masz lepszy sprzęt, ale ruska maszynka mi się dobrze sprawdzała :lol:

8 tygodniowemu szczylowi starczało, jak podziabałam tasakiem, a po tygodniu już sam gryzł.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Dzięki!
MiMi

Post autor: MiMi »

magda gdzie moge znalezc jakies info o karmieniu miotu barf i o ciezarnej na barfie? szukalam ale niewiele mam.. moze znasz jakies linki?

:roll:
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

opracowań nie ma bo jak widzisz u nas się ludzie dygają stosować tą diete a co dopiero prowadzić na niej ciężarną suke i szczyle .

Częściowo udało się to Ewelinie od Gii, a jak chcesz to dam ci namiary mailowe i gadulcowe na osoby które tak odkarmily niejeden miot.
Buteo
Kontakt:

Post autor: Buteo »

moje wszystkie psy sa na barfie od-kurde od dawna,ze trzy lata chyba,i trzy mioty od okolo 10tyg,zycia,tez nie korzystam z zadnych opracowan,mam od Zlosnicy tabelke i szczylkom dodaje wecej miesa i mikro-makro,poza tym niedaje jajek ta do 6mca

suczke z ostatniego miotu Julki mozna odszukac na fotkach z ostatniego zlotu u Ani-Sauron :D
ODPOWIEDZ