Witam
Noszę się z zamiarem kupna bulteriera ale z powodu tego iż mam już inne zwierzaki - rottweilera oraz kota - chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o bulterierach. W grę wchodzi tylko zakup rodowodowego psa z tego powodu iż ma to być bullterier a nie jakaś imitacja a poza tym nie mam zamiaru wspierać pseudohodowców. Jak już wspomniałam mam inne zwierzęta w związku z tym ciekawa jestem doświadczeń innych osób w takiej sytuacji. Czy bullteriery łatwo "dogadują" się z innymi zwierzakami? Mój rottweiler jest typowym przedstawicielem swojej rasy - zrównoważony i spokojny ale w "kaszę nie da sobie dmuchać" A jakie w tym względzie są bullteriery? Właściwie niewiele wiem na ich temat więc decyzja o zakupie nie jest jeszcze przesądzona. Interesują mnie również ewentualne problemy zdrowotne charakterystyczne dla rasy Na co zwrócić uwagę wybierając hodowlę? Zdążyłam już zauważyć że niektóre hodowle informują o tym iż psy w hodowli mają przebadany słuch, serce a nawet nerki. Czy to świadczy o tym iż rasa jest "bardzo delikatna" Bo rozumiem że badania te nie są obowiązkowo wymagane przez związek kynologiczny tak jak np. dla rottweilerów badania w kierunku dysplazji. A co do charakteru tych psiaków to czego mogę się spodziewać? Bo chyba są to wulkany energii! Niewiele cech charakteru może mnie odstraszyć - wiadomo jaką opinię mają Rottweilery ja jednak od wielu lat mam takie psiaki i doskonale sobie z nimi radzę bo wiem że nie ma "głupich bądź agresywnych psów są tylko głupi właściciele" A jak wygląda kwestia już samej hodowli tych psów? Czy żeby zdobyć uprawnienia hodowlane pies/suka muszą przechodzić testy psychologiczne? Pewnie w miarę rozwoju wątku będą pojawiały się nowe pytania Z góry dziękuję za odpowiedzi

Bullterriery to uparte stworzenia, ale potrafią tyle radości dać człowiekowi, że nie idzie tego opisać