Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Bullek i inne zwierzaki

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Bullek i inne zwierzaki

Postprzez Misia2x » N maja 22, 11 21:30 pm

Witam
Noszę się z zamiarem kupna bulteriera ale z powodu tego iż mam już inne zwierzaki - rottweilera oraz kota - chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o bulterierach. W grę wchodzi tylko zakup rodowodowego psa z tego powodu iż ma to być bullterier a nie jakaś imitacja a poza tym nie mam zamiaru wspierać pseudohodowców. Jak już wspomniałam mam inne zwierzęta w związku z tym ciekawa jestem doświadczeń innych osób w takiej sytuacji. Czy bullteriery łatwo "dogadują" się z innymi zwierzakami? Mój rottweiler jest typowym przedstawicielem swojej rasy - zrównoważony i spokojny ale w "kaszę nie da sobie dmuchać" A jakie w tym względzie są bullteriery? Właściwie niewiele wiem na ich temat więc decyzja o zakupie nie jest jeszcze przesądzona. Interesują mnie również ewentualne problemy zdrowotne charakterystyczne dla rasy Na co zwrócić uwagę wybierając hodowlę? Zdążyłam już zauważyć że niektóre hodowle informują o tym iż psy w hodowli mają przebadany słuch, serce a nawet nerki. Czy to świadczy o tym iż rasa jest "bardzo delikatna" Bo rozumiem że badania te nie są obowiązkowo wymagane przez związek kynologiczny tak jak np. dla rottweilerów badania w kierunku dysplazji. A co do charakteru tych psiaków to czego mogę się spodziewać? Bo chyba są to wulkany energii! Niewiele cech charakteru może mnie odstraszyć - wiadomo jaką opinię mają Rottweilery ja jednak od wielu lat mam takie psiaki i doskonale sobie z nimi radzę bo wiem że nie ma "głupich bądź agresywnych psów są tylko głupi właściciele" A jak wygląda kwestia już samej hodowli tych psów? Czy żeby zdobyć uprawnienia hodowlane pies/suka muszą przechodzić testy psychologiczne? Pewnie w miarę rozwoju wątku będą pojawiały się nowe pytania Z góry dziękuję za odpowiedzi

Misia2x
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: Bullek i inne zwierzaki

Postprzez Agniecha » N maja 22, 11 22:06 pm

Bulteriery nie mają testów ani prób pracy. Normalny tytuł hodowlany zdobywa się na wystawach.
Bulteriery mają skłonności do alergii, chorób nerek, serca no i głuchoty, więc najlepiej jeśli rodzice i szczeniaki są badane.
Bulle są pogodnymi zwierzakami, lubiącymi towarzystwo więc uczone od małego spokojnie odnajdą się wśród innych psów, kotów, koni itd.
Są uparte, podobno druga najtrudniejsza do szkolenia rasa na świecie ;) Mają ogrom energii, potrzebują ruchu, zajęcia i towarzystwa ludzi.
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Re: Bullek i inne zwierzaki

Postprzez OLKAiDEXTER » Pn maja 23, 11 12:10 pm

Postudiuj troszkę forum, tutaj się wszystkiego dowiesz :) Jak to jest z innymi zwierzakami w domu - u nas jest tylko bull, więc doświadczenia w tym zakresie nie mamy. Owszem mój chłopak ma amstaff-kę i często zwierzaki przebywają razem - tutaj nie ma problemu, sunia traktuje bulla, jak swojego syna - ona to już poważna pani ma ponad 9 lat. Na spacerach wiadomo, ma swoich przyjaciół i "wrogów". Obecnie na balkonie gołąbki założyły gniazdko i pies leży - nie goni ich !! :651: Bullterriery to uparte stworzenia, ale potrafią tyle radości dać człowiekowi, że nie idzie tego opisać :) Są bardzo towarzyskie i wiecznie by się bawiły - przynajmniej mój tak ma, ale odwagi też im nie brakuje:P Potrzebują dużo, dużo uwagi od właściciela oraz miłości. Co do zdrowia to bywa różnie. Ja mam alergika. Parę razy miał już zapalenie uszka i gronkowca na łapach - poradziliśmy sobie z tym. To raczej drogi pies w utrzymaniu, ale to wszystko zależy, od właściciela czy rozpieszcza dużo :D Z dziećmi nie ma problemu, dobra socjalizacja, konsekwencja w wychowaniu, trening i serce dla psa :) Dodam, że jest to mój pierwszy pies w życiu i do tego bullterrier, miałam małe obawy przed kupnem, ale... uważam, że sobie poradziłam. Poza tym zakochana byłam w nich od dzieciństwa i moje marzenie się spełniło :)
' Once a Bullterrier, always a Bullterrier !! '

'Dobry bądź dla zwierząt
One też kochać ciebie chcą'

Dexterek :*
OLKAiDEXTER
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)