Witam
Od ładnych paru lat noszę się z zamiarem kupna bulteriera. Jako, że dopiero teraz będę miała warunki ku temu sprzyjające (własne mieszkanie i teren umożliwiający wybieganie psa) postanowiłam się rozejrzeć za odpowiednim szczeniakiem. Ale zaczęły mi do głowy przychodzić różne wątpliwości. Postanowiłam rozwiać je tutaj zanim szczeniak trafi do mnie.
Z bulikami miałam do czynienia tylko w życiu zawodowym. Psa tej rasy (w ogóle psa) nie miałam nigdy (poza krótkimi epizodami). Czytałam, że bulik nadaje się na pierwszego psa jak każda inna rasa. Wszystko jest kwestią wychowania i odpowiedniego podejścia. Czy aby na pewno?
Planuję dziecko. Kiedy się pojawi to Bóg raczy wiedzieć ale czy planowanie równocześnie dziecka i psa jest dobrym pomysłem? I jedno i drugie będę mieć po raz pierwszy.
Jak czytam, że buliki są psami wymagającymi bardzo dużo uwagi to w mojej głowie zaczyna się pojawiać scenariusz, że bulika nie można ani na chwilę zostawić samego (podobnie jak dziecka) i cały czas należy mu dostarczać nowych bodźców. I jak nie będę z nim spacerować minimum 3 godzin dziennie to zdemoluje mi całe mieszkanie. Tak?Ja jestem bardzo aktywną osoba ale wiadomo zdarzają się różne dni.
Wiadomo, że nie można psa zostawiać samego z dzieckiem? Ale ani na chwilę? Nawet, żeby pójść się wysikać? A w nocy?
Jaka jest szansa, że bulik nie zje moich dwóch kotów? Właśnie ze względu na nie chce wziąć szczeniaka, bo adopcja dorosłego się nie powiodła. Co jeśli się okaże, że zwierzaki ze sobą absolutnie nie będą chciały współpracować? Tresura psa? Chciałabym dostarczyć wszystkim zwierzakom jak najmniej stresów.
Od razu rozważam kupno klatki, ale czy pies nie będzie się wściekał widząc chodzące poza klatką koty?
Dla większości są to pewne dość dziwne pytania ale ja wolałabym mieć jasną sytuację zanim stanę się właścicielem tej rasy.