Osobiście buliki są moją ulubioną rasą. Odkąd w dzieciństwie pierwszy przedstawiciel tej rasy stanał na mojej drodze, zawsze marzyłam o powiększeniu mojej rodzinki o takiego psiaka. Ale stwierdzenie rasa elitarna jakoś nie bardzo mi leży. Z elitą bardziej kojarzą mi się charty na dworach carskich

Napewno bule są psami o kontrowersyjnym wyglądzie. Większość ludzi widzi w nich bardziej świnkę niż pełnowartosiowego psa stąd mniejsze niż w przypadku np. astów zainteresowanie rasą. Poza tym wydaje mi się, że dla dresów mimo wszystko asty wyglądają bardziej bojowo i groźnie niż buliki stąd tak duża ilość tych psów w rękach ludzi tego typu.
A co do rodowodu... jestem włascicielem "kundelka", którego zakupiłam za 800 zł. Dałabym za nią i 4000 tyś zł gdyby trzeba było, bo była to miłość od pierwszego wejrzenia. Poprostu spojrzałam na nią i wiedziałam, że ten psiak jest jedyny w swoim rodzaju i stworzony dla mnie (a ja dla niego) i nie obchodziło mnie czy ma papiery czy nie i czy ktoś nazwie ją z tego powodu "kundelkiem". Najważniejsze było to "coś" co sprawiło, że nie mogłam przestać o niej mysleć, jej psychika i przez kogo była wychowywana. Intuicja mnie nie myliła. Buffy jest wspaniałym psem i nie zamieniłabym jej na żadnego innego chocby i super, hiper championa

Oczywiście jestem totalnym przeciwnikiem nastawionych wyłącznie na zysk pseudohodowli, nigdy nie kupiłabym tez od nich psa (chocbym nie wiem jak bardzo się w nim zakochała) ale też zdaje sobie z tego sprawę ze takie fabryki szczeniaków handlują zarówno psami rodowodowymi jak i tymi bez papierów. Jak pisałam wyżej.... wszystko zależne jest od mentalności właściciela. Są osoby które beda miesiącami szukały odpowiednich włascicieli dla swoich bezpapierowych "kundelków"-szczeniaków tylko po to, zeby znaleźć im wymarzony dom, a sa również i tacy którzy sprzedadzą cały miot rodowodowych szczeniąt handlarzowi który wywiezie je w niewiadome rece i warunki za granicę kraju. Takie jest moje zdanie...
-------------------------------------
Temat wydzielony z " Moje spostrzeżenia",tematu który stał się zanadto wielowątkowy-więc dla ułatwienia ciachamy

http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic ... b086b5dc54
Mod