a czy ty szukasz kolorowej suczki dobrej dla dzieci i dzwoniles do mnie przed chwila?
jesli tak- kazdy normalny uczciwy hodowca ci powie- jesli masz do wyboru suke kolorowa, a twarda i dominujaca oraz suke biala i hodowca ocenia jako pasujaca do dzieci, to olej kolor a kieruj sie tym, co najwazniejsze- bul musi do wlasciciela pasowac. oczywiscie idealnie jesli znajdziesz suke o wymarzonym kolorze plus charakter bedzie odpowiedni, ale my mowimy o priorytetach. sa tacy co w zaleznosci od klienta zmieniaja cechy szczeniaka= dzwoni ktos kto chce na wystawy, to kazdy jest wystawowy, dzwoni ktos kto chce dla rodziny- kazdy jest ok. dobry hodowca odmowi sprzedazy dominujacego i silnego psa do drugiego psa, ludzi slabych psychicznie a plus jeszcze np z malymi dziecmi. ja dudusia nie sprzedalam pani z 12 letnim synem nawet. poszedl do domu gdzie mlodzi maja po 22 i 19 lat. i tu naprawde nie chodzi o kombinacje aby klient sie "prosil" o psa i ponizal, chodzi o to aby sie pies z panem dogadal. hodowca swoje szczeniaki zna, a przyszlego klienta chce poznac aby wiedziec czy ma mu cos do zaoferowania..
i wiedziec czy wlasciciel psa nie bedzie rozmnazal na lewo. albo nie wychowewal na psa psychola/ ok, niech bedzie ze swirujemy. ja swiruje, wybrzydzam i odmawiam. ale jeszcze wszyscy kupujacy ode mnie maja wszystkie konczyny

niestety przesyt na rynku jest ogromny i czesto hodowcy ptrzymykaja oko na to i owo spanikowani aby tylko sprzedac... a to sie na nas odbije wkrotce.
hodowca nie chce ci zagladac do talerza do lodowki i wiedziec jakie nosisz majtki. i nie pyta bo jest wscibski czy dla kaprysu. chcialby po prostu wiedziec, czy jestes dobry dla bula, czy mozesz go zepsuc, i zobaczyc czy sie takiemu bulowi, za przeproszeniem, dasz wp....lic na sniadanie
ps
za 2500kupisz psa po championach zobacz sobie ogloszenia na allegro, duzo normalnych hodowli. tam sa aukcje "reklamujace" nikt psow nie wystawia na licytacje i sa na ten temat info. sa tam szanujacy sie hodowcy korzystajacy tylko z reklamy.