Rasa American Staffordshire Terrier
Kolejne zdjęcie Collara sprzed 6 albo 5 lat. Jak widać jest atletycznie zbudowany z podciętymi uszami. Jego umaszczenie to red. W żadnym wypadku nie jest RED NOSE!!!!! Nie mylić umaszczenia pita z umaszczeniem amstaffa, chociaż to jedna rasa. Wbrew wielu opiniom, amstaff i pitt to jedna rasa, która została podzielona przez amerykański związek federalny, a hodowcy skrzyżowali psy aby nadać nowe umaszczenie. Red nose to amstaff z umaszczeniem SMUT OR SABLE ale bez różowego nosa i innym kolorem oczu. Black Pitbul to inaczej SEAL AMSTAFF. Występują umaszczenia takie jak: BLUE, RED, SEAL, SMUT OR SABLE, BUCKSKIN FAWN, FAWN BRINDLE, BLUE BRINDLE, RED BRINDLE, BLACK BRINDLE, BLACK&TAN POINT, BLUE&TAN POINT. Więc nie mówicie, że to 2 rasy. Hodowca, której przekazałam Collara stwierdził, że tak atletycznie zbudowany PITBULL(podkreślam) jest wyżej oceniany. Zapytałam go jaka jest różnica między pittem a stafem i usłyszałam to:,, AMSTAFF I PITBULL TO OFICJALNIE RASA, KTÓRĄ CHCĄ ROZDZIELIĆ FANATYCY TYCH PSÓW I NIEKTÓRZY HODOWCY ORAZ FEDERALNY ZWIĄZEK KYNOLOGII. WEDŁUG MNIE PITBULL NIE RÓŻNI SIĘ OD AMSTAFFA. UMASZCZENIE RED NOSE NIE POWINNO ZOSTAĆ DOPUSZCZONE DO HODOWLI.'' Mój Colar jest dla mnie pitbullem i amstaffem. Pełna nazwa powinna brzmieć AMERICAN STAFFORDSHIRE PIT BULL TERRIER. WBREW OPINIOM AMERICAN BULLY NIE JEST LINIĄ PITBUL;LA ALE MIESZANINĄ AMSTAFFA I STAFFORDSKIEGO BULL TERRIERA.
Ja natomiast wyczytałam kiedyś,że pit bull stanowi odrębną rasę,ale nie jest uznawany przez związek kynologiczny jako rasa (czy jakoś tak).Co o tym sądzicie?