Bulterier Forum
Bulterier Forum
FAQSzukajUżytkownicyGrupy Rejestracja ProfilZaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj
jajka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Ogólne zagadnienia dotyczące żywienia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beti9
Super Pomocnik
Super Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu: jajka
PostWysłany: Pią Wrz 21, 07 10:01 am
wiele psów źle znosi jajka, zwłaszcza surowe białko, należy je podawać ostrożnie aby nie doprowadzić do niestrawności. Lepiej podawać jaja ugotowane lub tylko surowe żółtko. Jeżeli pies nie ma apetytu to czasem żółtko może go przywrócić.

Jajka - surowe białko jaja blokuje przyswajanie witaminy H, zawiera Avidyne ta z kolei faktycznie uniesztnnia biotyne. gotowanie lub inna obrobka termiczna dezaktywuje avidyne ponadto bialko gotowane jest doskonale trawione i nie powoduje biegunek. Poza tym jaja sa doskonalym zrodlem wit a, d, c, i innych skladnikow pokarmowych, nie nalezy przesadnie unikac jaj bowiem wdaje sie ze nie moze miec ich stosowanie niekorzystnego wplywu na organizm badacze psiej dietetyki mowia nawet o 1 jaju surowym dziennie bez jakich kolwiek niekorzystnymch wplywow oczywiscie nie dajemt tego produktu jezeli stwierdzono ze jest on alergogenny w przypadku czyjegos psa.

a wy podajecie psu jajka Question

Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Odpowiedz z cytatem
Temat postu: Re: jajka
PostWysłany: Pią Wrz 21, 07 10:20 am
beti9 napisał:

badacze psiej dietetyki mowia nawet o 1 jaju surowym dziennie bez jakich kolwiek niekorzystnymch wplywow

no to jajko czy tylko żółtko skoro surowe białko jest dla nich bee Question

bo dla mnie jajko to białko + żółtko + ewentualnie skorupka Smile i takie surowe jajko raz w tygodniu podaje.
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Edyta Nowacka
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Pią Wrz 21, 07 10:35 am
ja bym dawala samo zoltko. z serkiem bialym np.
w koncu w bialku nie ma zbyt duzo pozywnych rzeczy

Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
niezwyciężona
Gość

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Pią Wrz 21, 07 11:52 am
ja o skorupkach jajek znalzlam pozytywy
"Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów."
Powrót do góry
kamila
Gość

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Pią Wrz 21, 07 12:08 pm
my nie mamy problemu z surowym białkiem i żołtkiem, czasami z rzadka do miski trafia. Gotowane jaja też przyjmowane są bez większych rewelacji za to z radością.
Powrót do góry
misiek
Średniak
Średniak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 27, 07 19:53 pm
Ja dawałem całe jajka ale po przeczytaniu tego artykuły
http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
teraz daje skorupkę i żółtko
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sylwia K
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 02, 08 11:24 am
Jak powinno podawac się skorupki psu?
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Złośnica
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 02, 08 18:28 pm
surowe ( sparzone ) i zmielone , np. w ruskim młynku do kawy Wink

Beata
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sro Gru 03, 08 14:32 pm
ja daję surowe jajka........... raz , dwa razy w tygodniu
moje je lubią( tylko czego one nie lubią........) dodatkowo raz w tygodniu mielone skorupki do żarełka

jaja nie uczulały ani suki ani teraz młodego, rozwolnień ani problemów z żołądkiem nie zauważyłam
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
BULLBANDIT
Świeżak
Świeżak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Czw Paź 22, 09 23:47 pm
Bardzo podoba mi się ten jajowy temat moje psiurki z racji tego że mamy własne kury potrafią wpaść do kurnika i poczęstować się duuuużą ilością jaj jeszcze ani razu z tego powodu nie miały problemów a wciągają wszystko że śladu nie ma. Ale nie radzę nikomu takich eksperymentów bo licho nie śpi.

BULLBANDIT
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Ogólne zagadnienia dotyczące żywienia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1