Bulterier Forum
Bulterier Forum
FAQSzukajUżytkownicyGrupy Rejestracja ProfilZaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj
Wystawianie dla żółtodziobów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Wokół ringu..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iwona & Jacek

Odpowiedz z cytatem
Temat postu: Wystawianie dla żółtodziobów
PostWysłany: Pią Paź 17, 08 23:51 pm
Wprawdzie kupiliśmy bulka z głównie z myślą o kanapie, spacerach i mizianiu Smile ale nie wiadomo czy na stare lata nie przyjdzie nam do głowy pojawienie sie na jakieś wystawie. Mamy pytanie gdzie mozna zdobyć podstawowe informacje jak przygotować do niej psa ? Confused mam na mysli głównie ćwiczenia właściwej "postawy " bulka oraz jego niereagowanie na oglądanie ząbków i innych części bulkowego ciałka przez sędziego.
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
izabela
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 11:07 am
Ja jak zaczynałam podpowiadał mi hodowca,ale dużo informacji zdobyłam z internetu. Później ćwiczenia. Najlepiej nauczyć psa postawy za pomocą smakołyków,stanąć przed psiakiem i pokazać nagrodę,jeżeli postawa nas nie satysfakcjonuje można skorygować np. tylne łapki,tzn. przestawić je. Powtarzane ćwiczenia dadzą efekt. Jeśli chodzi o bieganie ,z lewej strony w wolnym tempie. Początki bywają trudne,ale ćwiczenia systematyczne na pewno dadzą efekty. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 16:38 pm
izabela napisał:
Ja jak zaczynałam podpowiadał mi hodowca,ale dużo informacji zdobyłam z internetu. Później ćwiczenia. Najlepiej nauczyć psa postawy za pomocą smakołyków,stanąć przed psiakiem i pokazać nagrodę,jeżeli postawa nas nie satysfakcjonuje można skorygować np. tylne łapki,tzn. przestawić je. Powtarzane ćwiczenia dadzą efekt. Jeśli chodzi o bieganie ,z lewej strony w wolnym tempie. Początki bywają trudne,ale ćwiczenia systematyczne na pewno dadzą efekty. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź na pytanie Jacka i pierwsze wskazówki. Właśnie próbujemy ustawiać naszego Brutuska, ale faktycznie nie jest to łatwe. Jak chodzi na spacerku i zobaczy coś ciekawego (psa , kota, itp....)to sam sie rozstawia tak że mucha nie siada. Tylne nogi odsunięte, klata choć jeszcze nieduża wypięta do przodu, szyja wyprostowana.... wtedy wygląda super. A jak go zaczynamy ustawiać to tak jak bym gąbkową kukłę ustawiała... wraca ciągle do tej samej, wcale nienajpiękniejszej pozycji i w ogóle wygląda jak d... wołowa Confused . Może jest na to jakiś sposób... Żeby on chociaż był tym troszkę zainteresowany, a nie z rezygnacją czeka , że mu w końcu damy spokój. Obawiam się, że jeśli nie wykrzeszemy z niego tej odrobiny zainteresowania to może jakoś tam będzie stał ale będzie wyglądał jak smutny, znudzony bulterier, a to przykry widok i wcale nie wystawowy.
Co prawda Jacek miał właśnie pomysł co by zabierać ze sobą jednego z naszych kotów i pokazywac mu z za pleców Laughing Laughing Laughing .. ale na wystawie mogoby być to trochę karkołomne posunięcie Laughing Laughing Laughing pewnie nie tylko dla kota Laughing
Jeśli ktoś ma jakąś radę lub pomysł czekamy na Waszą pomoc i cenne wskazówki.
Pozdrawiam Iwona
Justa&Darek
Super Pomocnik
Super Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 18:03 pm
Tata Brutka ponad wszystko kocha swoją piłeczkę, szaleje za nią, biega - przynosi, dlatego również na wystawy jeździ z nami ta jego ukochana piła. Na ringu na widok piłki zastyga w miejscu gapiąc się na nią.
Babcia Bercia natomiast wystawiała się znakomicie na smakołyki, ciastka, psie cukierki, kiełbaski, żwacze suszone, a czasami nawet i na suchy chlebek Wink

Brucio też się nauczy, musicie tylko znaleźć do niego "klucz" i ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
A nie ma to jak nauka w praktyce, czyli wystawy - jest klasa szczeniąt (od 6 miesiąca życia), tam od początku maluchy zaznajamiają się z "obrzędami wystawiania" Wink

Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rajski ptak
Swojak
Swojak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 19:34 pm
IWONKO MOZECIE SPRUBOWAC W KLASIE SZCZENIAT MY JEDZIEMY Z DODZIA DO KIELC 16.11 ZGłOSZENIA I WPłATA 40 Zł .DO 31.10 TA WYSTAWA SIE NIE LICZY A MOZECIE SPRAWDZIC ZACHOWANIE BRUTKA WSRóD PSóW I LIDZI .NA WYSTAWACH W HALACH PSY ROZNIE SIE ZACHOWUJA .ZOBACZYCIE JAK INNI WYSTAWIAJA I PRZYGOTOWUJA SWOJE PSY . Laughing Very Happy

Iwona & Jacek

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 21:05 pm
Dzięki za wsparcie Very Happy . Szybka decyzja- my tez jedziemy do Kielc Twisted Evil choćby po to aby zobaczyc się z Wami i z Dodzią Very Happy Very Happy Very Happy .
Justa i Darek dzięki za rady. Bierzemy się ostro za szukanie zamiennika kota Devil czyli fajowej piłeczki albo jakiegoś smakołyka. Brutuś już ma taka zabawkę ale niestety piszczy a to może, jak słyszałam, rozpraszać inne psiaki. Myślę, że schowamy jakąś fajną niepiszczącą i zrobimy z niej coś odświętnego, tylko do najlepszej zabawy. Może zaskoczy. Jacek właśnie upiekł wątróbkowe ciasteczka (super przepisik z netu). Całe psie przedszkole za nimi szalało. Spróbujemy postawy z tymi ciastkami.
A, i jeszcze jedno. Brutek dziękuje rodzince za wsparcie.
Pozdrowienia dla taty Michasia i siostrzyczki Dodzi oraz ich właścicieli.
Iwona i Jacek
rajski ptak
Swojak
Swojak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sob Paź 18, 08 21:30 pm
DO ZOBACZENIA W KIELCACH n n n

Maciek-Goblin
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 10:41 am
Może ja coś podpowiem-na paru wystawach byłem U nas jest tak ,po znalezieniu smakołyka na punkcie którego pies ma fioła(Rebeca -biszkopty,Groch -herbatniki ,Muriel i Bianka =swojska kiełbasa ) staramy się wyrobić odruch że dany smakołyk i ringówka to ćwiczenie i wystawa-nigdy nie ćwiczę z psiakiem na smyczy -spacer jest dla niego -chyba że zabiorę ringówkę np.do ćwiczeń w mieście.One bardzo szybko zauważają zależność pomiędzy ringówką a pewnymi wymaganymi zachowaniami ,ćwiczę krótko i często,unikam zabawek ze względu na to że stosunkowo łatwo może ktoś rozproszyć mi psa używając takiej samej lub podobnej zabawki do tej którą uwielbia mój pies-miałem taki przypadek -konkurent "ugotował " mi Rebecę Powodzenia

Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Złośnica
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 11:36 am
Iwona & Jacek napisał:
Justa i Darek dzięki za rady. Bierzemy się ostro za szukanie zamiennika kota Devil

Luger też świetnie wystawia się na koty dlatego na wystawy jeżdżę z wyczesanym świeżym futerkiem z kota Razz działa prawie tak samo jak żywy kot Cool

Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rajski ptak
Swojak
Swojak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 11:52 am
MADZIU UWAŻAJ BO JAK SIĘ POMYLI TO JESTEŚ W NIE LADA KŁOPOCIE n n n LUGEREK JEST SŁODKI A FUTERKO MIĘCIUTKIE Laughing

Iwona & Jacek

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 20:54 pm
Złośnica napisał:
Iwona & Jacek napisał:
Justa i Darek dzięki za rady. Bierzemy się ostro za szukanie zamiennika kota Devil

Luger też świetnie wystawia się na koty dlatego na wystawy jeżdżę z wyczesanym świeżym futerkiem z kota Razz działa prawie tak samo jak żywy kot Cool

No dobra... zastosujemy się do rad fachowców... tylko kto pozyska to świeże futerko Confused ... chyba przyjdzie nam ciągnąć losy Twisted Evil .
Koty też chyba coś wyczuły...zresztą mina Dzwonka mówi sama za siebie...
Trudno, mus to mus, polowanie czas zacząć Devil ... Dzięki za radę Złośnica
Złośnica
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 21:11 pm
ja składałam zamówienie na świeże futro u znajomych na tydzień przed wystawą...oni wyczesywali swoje kotki i chowali futerko do woreczków strunowych i zaraz przed wystawą je odbierałam Wink

Iwona & Jacek

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Nie Paź 19, 08 21:53 pm
O kurczę, a my tak od razu z tasakiem Shocked Twisted Evil . Było wcześniej mówić, że to tylko o wyczesywanie chodzi Confused . A ja się zastanawiałam jak Ty tę skórkę odświeżasz..... Devil , że ona zawsze taka świeża przed każdą wystawą. No nic,lecę zobaczyć, może Dzwonuś pierwszy raz w życiu wykazał się intelektem i nawiał chłopakom.... A jak nie to podzielimy się z Lugerkiem tym świeżym futerkiem Wink , wystarczy dla wszystkich Wink Laughing .
Pozdrówka
rajski ptak
Swojak
Swojak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Sro Lis 05, 08 19:28 pm
Iwonko jak przygotowania Laughing Laughing czy Bruciu posłuszny i w miejscu stoi Dodzia to Chamski Cyc nie chce nas słuchać zabawa jej w głowie Laughing Laughing myślę ze będzie nie złe widowisko z jej udziałem Laughing

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Wokół ringu.. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1