czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
niezwyciężona

podstawy psiej fizjologii

Post autor: niezwyciężona »

Prawidłowa ciepłota ciała psa wynosi zaleznie od rasy od 37,5 do 38, 5 stopnia. Psy ras małych i młode do roku maja temp. wyższą . Gdy temp.przekroczy 39 należy uznać,ze pies może być chory. Ciepłote wewnetzna mierzy sie w odbycie termometrem maksymalnym

Tetno bada sie na tętnicy udowej po wewnetrznej stronie. U psa wypoczetego wynosi 70-120 , a u szczeniat do 200 uderzen na minute. psów wyst. tzw. niemiarowosc oddechowa tętna, która polega na tym, ze podczas wydechu ustaje na chwile dzialalnośc serca, które potem tę przerwe wyrównuje.

Normalna liczba oddecchów wynosi ok. 10-30 na minute, i jak w poprzednich przypadkach ulega fizjolgicznym wahaniom. Zwierzeta wieksze i starsze oddychaja wolniej niz młode i małe.

Wilgotny i zimny koniec nosa nie zawsze jest kryterium zdrowia psa, natomiast suchy i gorący( z wyjatkiem upału i obudzonego psa) wskazuje na chorobe.

Szczegolnie u młodych psów nie powinno sie lekceważyc żadnych objawów odbiegajacych od normy, dlatego moim zdaniem kazdy własciciel powinien wiedziec jak sie mierzy temp, bada tetno i liczbe oddechow

:D
_JaMaR_
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: _JaMaR_ »

wkońcu ktos to mi wszystko usystematyzował :) no i uspokoiłas mnie z tym nochalem...bo teraz to i ospałe i przegrzane sa czesto....
niezwyciężona

ciesze sie ze pomoglam,choc nie powiem zebym nie obawiala sie posadzenia o wymadrzanie :D :D :D

napewno poczatkujacym bardzo sie przyda, ale jak widac nie tylko. :D
_JaMaR_
Kontakt:

Post autor: _JaMaR_ »

Nie ma to jak na pismie !! :lol:
MiMi

Post autor: MiMi »

termometrem maksymalnym

jaki to jest... :shock: :lol:
niezwyciężona

Termometr maksymalny działa na tej samej zasadzie, co znany niemal wszystkim termometr lekarski. Zbiorniczek z cieczą rozszerzalną (zazwyczaj rtęcią) oddzielony jest od rurki pomiarowej kapilarą. W momencie zwiększania objętości rtęci pod wpływem wzrostu temperatury, znaczne ciśnienie w zbiorniczku przepycha rtęć przez kapilarę i wysokość słupka rtęci w rurce pomiarowej rośnie. W przypadku spadku temperatury, rtęć w zbiorniczku kurczy się, słupek rtęci w kapilarze ulega przerwaniu i wysokość słupka rtęci w rurce pomiarowej pozostaje stała (nie opada). W ten sposób koniec słupka rtęci rejestruje najwyższą temperaturę, jaka wystąpiła w czasie od ostatniego przygotowania termometru do pomiaru. Przygotowanie termometru maksymalnego do pomiaru polega na wyjęciu go ze statywu i strząśnięcia, podobnie jak to się robi z termometrem lekarskim.
Ślinka
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4
Kontakt:

Post autor: Ślinka »

Ja używam termometru elektronicznego dla psiaków. Poza tym jak szczylek ma temp trochę powyzej 39 - to też się nie nalezy przejmować, bo szczylki mają wyższą temp ciała...
Lope

Post autor: Lope »

Takie informacje bardzo mi się przydadzą, bo za kilka dni odbieram moja wymarzoną sunie. I jako nie doświadczony bullmaniak :oops: zbieram wszelkie info o zdrowiu psiaka :D
Lope

Post autor: Lope »

Takie informacje bardzo mi się przydadzą, bo za kilka dni odbieram moja wymarzoną sunie. I jako nie doświadczony bullmaniak :oops: zbieram wszelkie info o zdrowiu psiaka :D
ODPOWIEDZ