Kopiowanie uszu i inne praktyki

czyli żalimy sie i bluzgamy na świat
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Re: Kopiowanie uszu i inne praktyki

Post autor: sebastiandub »

Tosca,ustosunkuj się proszę do swoich tez i moich spostrzeżeń,bo spać przez to nie mogę :devil:
Psy pracujace ( mysliwskie ) nie rania uszu i ogonow podczas gonienia zwierzyny , zmniejsza sie ryzyko pogryzienia przez dzikie zwierzeta ktore sa wyplaszane z nor .

Możesz,proszę rozwinąć tę złotą myśl?bo widzę,że humor ci dopisuje..
U ras kudlatych kopiowanie zapobiega zapaleniu ucha

jakoś te największe kudłacze nie mają kopiowanych(komondor,bergamasco i wiele innych kudłaczy)

Twojej interpretacji (oraz wielu blokersów w dresach) dotyczącej wzorca american staffordshire terrier:
Ast wyglada jak pluszowa maskotka a nie ma tak wygladac , ma budzic respekt .

nie poddam analizie,bo w dresach uprawiam sport,a nie stoję pod klatką wieżowca...powiem tylko tyle,że jest odległa od wytycznych FCI
białe bulteriery są kalekami tak naprawdę. Wystarczy byle co i chorują.
dorosle ASTy z calym uchem nie podobaja mi sie! Pit z calym uchem - nie mam nic przeciwko, lecz AST to juz nie 'to'.
Awatar użytkownika
Magda&Tomek
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: Magda&Tomek »

jakoś te największe kudłacze nie mają kopiowanych(komondor,bergamasco i wiele innych kudłaczy)

Pozwole troche sprostowac to twierdzenie :

Otoz :

http://www.nytimes.com/2008/12/28/world ... fight.html text="http://www.nytimes.com/2008/12/28/world ... fight.htmlhttp://www.nytimes.com/2008/12/28/world/asia/28dogfight.html>

i

http://www.koocheedog.com/galleries.php ... leries.php

Afganskie Koocheedogs , ktore sa psami typowo pracujacymi - chyba nigdzie na swiecie nie sa psy bardziej potrzebne niz ludom wedrujacym z bydlem - uszy sa tradycyjnie kopiowane plus ogon obcinany przy 1/3 - a chyba trudno tym ludziom zarzucic, ze ida razem z moda a psy sa jednak kudlate :) - wystepuja w dwoch wariantach (nizinne i gorskie) - sa najwyrazniej jakies praktyczne przeslanki ku temu, zeby tak robic.

Ci ludzie nie trzymaja psa bo chca miec pupilka w domu tylko jest im potrzebny do konkretnych rzeczy czyli obrony ich (czasami) calego dobytku jakim jest bydlo i ogolnie domostwa i z tego punktu widzenia ich praktyki i doswiadczenia nie moga byc po prostu zbite tym, ze "cos jest modne albo nie modne".

A moje pytanie brzmi czy dla osob, ktore uwazaja podcinanie uszow za tak ukrutna zbrodnie czy podklejanie uszow psu przez 6 miesiecy NON-STOP tez kwalifikuje sie jako barbarzynstwo czy nie ? bo n.p. my walczylismy przez bardzo dlugo, zeby Boczkowi stanely uszy, CHCIELISMY ZEBY LADNIE WYGLADAL BO JAK WYGLADA BULL Z KLAPNIETYMI USZAMI ? chyba nikt nie chce takiego miec, prawda ? (badzmy szczerzy) Meczylismy sie z nim i jego od 4 miecha do prawie 10 tego, lacznie z odpazeniami i lekkim zakazeniem ale sie udalo, mimo ze ma grube ucho.

Czy tez jestesmy bestialscy w takim razie ? czy mamy niskie pobudki bo kierujemy sie eksterierem ? Czy mozna podac nas do sadu za znecania sie nad zwierzetami ? Czy mielismy moze go tak zostawic ... bo po prostu natura chciala, ze mial miec klapniete ? Jesli wy jestescie konsekwentii w swoim mysleniu to jak wy bedziecie miec bulla i uszy nie beda mu staly same to nie powinniscie mu ich kleic skoro eksterier jest zupelnie niewazny inaczej zaprzeczycie swoim wypowiedziom :678:

pozdrawiam
always in motion is the future
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

no nie musze otwierarać linku jako argumentu za kopiowaniem uszu,skoro ostatnia fraza to dogfight..równie dobrze mógłbys wkleić ryciny z walk gladiatorów z lwami.jak dla mnie to za takiego linka argumentującego tę tezę powinieneś tomku dostać bana,na co najmniej miesiąc...a mówimy tu o kimś kto za miejsce zamieszkania podaje bonn a nie wioskę 200km na południe od islamabadu.świadczy tylko o tobie(albo o google).jesteśmy w europie chłopie,czego może na co dzień nie doświadczasz.

co do podklejania uszu założ temat,to chętnie podyskutuję,tu jest o kopiowaniu

Tosca,wracaj i opowiadaj o tych norowcach :* i misiach amstaffach :faja:
dorosle ASTy z calym uchem nie podobaja mi sie! Pit z calym uchem - nie mam nic przeciwko, lecz AST to juz nie 'to'.
Awatar użytkownika
Magda&Tomek
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: Magda&Tomek »

jak dla mnie to za takiego linka argumentującego tę tezę powinieneś tomku dostać bana

hehehe :lol:

... tak, poprawnosc polityczna musi byc :) peace, make love not war, niech zyja pacyfisci, partia zielonych ... no ale niestety realia sa inne :)

Swoja droga jak bys byl tak wszechwladnym adminem i banowal kazdego kto ma inne zdanie to z kim bys polemizowal ? :6:58:

niedobsz :6:57:

Jesli chodzi o walki psow w Afganistanie to widzialem reportaz i sa ta walki w ktorych absolutnie nie dzieje sie nic groznego, sa to walki glownie o dominacje i niedochodzi w nich do dotkliwych pogryzien nie wspominajac zagryzien - jest to pewnego rodzaju rozrywka i odskocznia dla psow ktorych rutynowym dziennym obowiazkiem jest pilnowanie stad. Raz w roku spotykaja sie Afganczycy i robia taki spektakl, ktory ma na celu (miedzy innymi) wylonic najmocniejsze i najsliniejsze psy, ktore sa pozniej glownymi reproduktorami i w ich kregu kulturowym jest to akceptowane.

Akurat drugi link jest czysto o rasie Koochedog .

Rozmawiamy o znecaniu sie nad zwierzetami (szerzej patrzac) wiec ja mam pytanie konkretne : Czy podklejanie uszow psu przez 6 miesiace NON-STOP jest w waszym mniemaniu znecanie sie nad psami tym bardziej, ze chodzi TYLKO I WYLACZNIE o wyglad :) czy kwalifikuje sie ta praktyke na podanie mnie do sadu ?
always in motion is the future
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

tak, poprawnosc polityczna musi byc

ja mówię raczej o obowiązującym prawie
no ale niestety realia sa inne

co znaczy ta roześmiana gęba po tym zdaniu?cieszy cię to,że jednak jest inaczej?
Jesli chodzi o walki psow w Afganistanie to widzialem reportaz

my jesteśmy w europie,gdzie obowiązują inne normy.dlatego oni tak chcą tu,a nie odwrotnie...
i w ich kregu kulturowym jest to akceptowane.

a w naszym nie jest akceptowane, a zakazane jest już od dwóch stuleci..przypominam,gdybyś oglądając te reportaże zapomniał.
Czy podklejanie uszow psu przez 6 miesiace NON-STOP jest w waszym mniemaniu znecanie sie nad psami tym bardziej, ze chodzi TYLKO I WYLACZNIE o wyglad czy kwalifikuje sie ta praktyke na podanie mnie do sadu ?

mam miniaturę,której uszy stoją jak ..hmmm..po viagrze..ale jeśli dociekasz sprawy standardów,to załóż wątek i zobaczymy co ludzie sądzą..tu jest temat o kopiowaniu,tak tylko przypominam,jeśli miałbyś sie ze swoim azjatyckim kręgiem kulturowym z reportaży rozpędzać

a wracając:

co chcesz prostować?że jednak kudłaczom kopiuje się uszy ,czy że nie-kudłaczom kopiuje się uszy do walk??zakręciłeś się,ale chętnie przeczytam twoje odkręcenie
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

augusiu,no trudno nie zapytać co tam u małej słychać??chyba nie myślisz,że skoro jej tu nie pokazujesz,to my zapominamy o sprawie?nie ma co głowy w piasek chować,jeśli podejmuje się jakieś decyzje,to należy być świadomym ich konsekwencji...

przynajmniej mi los małej aireen nie jest obojętny,rozumiesz co mam na myśli?
Awatar użytkownika
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

Post autor: Natalia »

my jesteśmy w europie,gdzie obowiązują inne normy

Powinieneś napisać "My jesteśmy w Polsce...ble ble ble..." bo nie w całej Europie te normy obowiązują... :idea:
augusiu,no trudno nie zapytać co tam u małej słychać??chyba nie myślisz,że skoro jej tu nie pokazujesz,to my zapominamy o sprawie?nie ma co głowy w piasek chować,jeśli podejmuje się jakieś decyzje,to należy być świadomym ich konsekwencji...

przynajmniej mi los małej aireen nie jest obojętny,rozumiesz co mam na myśli?

Byłeś już w Prokuraturze...?
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Powinieneś napisać "My jesteśmy w Polsce...ble ble ble..." bo nie w całej Europie te normy obowiązują...

miałem na myśli tę bardziej cywilizowaną(w kontekście ochrony praw zwierząt) jej część...

no wiesz,najpierw chciałbym zobaczyć zdjęcie słodkiej Aireen.Po tym jak ją zobaczę,złożę w prokuraturze doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.sam podejrzewam jednak,że suka ze względu na to,że prawdopodobnie jest na warunku hodowlanym(może hodowca nakazał kopiowanie uszu) mogła zostać okaleczona poza granicami kraju.ale to się okaże w praniu :faja:

poza tym agusia jakoś się z nią nie ujawnia na forum,nie wiem ,czy jest to związane z kopiowaniem(oby nie),czy może właśnie w związku z jej tematem o warunku hodowlanym:
juz wczesniej kilka razy, i ostatnio tu na forum, widzialam ze hodowla chce oddac psiaka na warunek hodowlany, ze ciekawskie jajo ze mnie:P chcialabym sie dowiedziec o co w tym chodzi?:) nie mam na mysli siebie gdyz z 3 psiakiem bym chyba zwariowala:P ale warto wiedziec takie rzeczy:D dlatego prosze o wyjasnienie:D

Warunek hodowlany,jak już jej pisałem to nic złego,nic,czego możnaby się wstydzić
Awatar użytkownika
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

Sebastianie - Agusia pisała, że rozważa obcięcie ucha a nie, że je obetnie. Brała pod uwagę zostawienie naturalnego ucha więc uważaj bo możesz się rozczarować kiedy zobaczysz Aireen z ucholami :D

Nie dobro psa Ci leży na sercu tylko zadyma tutaj i pieprzeniem z Twojej strony jest, że jesteś zaciekłym przeciwnikiem kopiowania.
miałem na myśli tę bardziej cywilizowaną(w kontekście ochrony praw zwierząt) jej część...

Kim jesteś żeby stwierdzać o tym który kraj jest cywilizowany w tym kontekście? Bo chyba nie jakimś wybitnym autorytetem?

Rzeczywiście - w Polsce respektowane są prawa zwierząt! Widać to wprost na każdym kroku...otwórz oczy człowieku.
Awatar użytkownika
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Kim jesteś żeby stwierdzać

sobą,jestem sobą i opieram swoje zdanie na własnym sumieniu i na obserwacji ewolucji systemów prawnych
uważaj bo możesz się rozczarować kiedy zobaczysz Aireen z ucholami

moim marzeniem byłoby się rozczarować
Nie dobro psa Ci leży na sercu tylko zadyma tutaj i pieprzeniem z Twojej strony jest, że jesteś zaciekłym przeciwnikiem kopiowania.

ale bystra jesteś...
Rzeczywiście - w Polsce respektowane są prawa zwierząt! Widać to wprost na każdym kroku...otwórz oczy człowieku.

jeśli mała będzie miała przycięte uszka(a z kształtu widać,że raczej tak),to będziesz miała pod nosem naoczny przykład łamania tych praw.i wtedy chętnie z tobą podyskutuję..kombinuj już teraz,co za argumenty wysuniesz..(może grożny wygląd,albo ochrona przed okaleczeniem na polowaniu..cytując toscę)
Awatar użytkownika
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

(a z kształtu widać,że raczej tak)

??? Z kształtu uszu...? Sugerujesz, że uszy źle się układają i należało by je skorygować? :shock:
ale bystra jesteś.

dzięki, dzięki... :649:
kombinuj już teraz,co za argumenty wysuniesz..

Generalnie mam to w dupie bo ja posiadam psa przy którym problem kopiowania i trymowania automatycznie odpada - to raz.

Dwa: nie przedstawiasz swoją osobą organu ścigającego prawo więc nikt przed Tobą się tłumaczyć nie będzie choćbyś do tego dążył nie wiadomo jak i napisał tutaj tysiąc ironicznych i sarkastycznych postów. Nikt także, ku Twemu żalowi jak mniemam, nie da Ci się podpuścić i sprowokować. To już nie działa :lol:

a podpierając się tym wątkiem, co próbujesz udowodnić? http://www.forum.bulterier.pl/viewtopic.php?f=50&t=4766 patrzysz czasem na daty? Coś złego jest w tym, że ktoś się pyta o coś czego nie wie?
nie mam na mysli siebie gdyz z 3 psiakiem bym chyba zwariowala:P ale warto wiedziec takie rzeczy:D dlatego prosze o wyjasnienie:D

No i co z tego? Wiesz jakie jest przysłowie i kto wg niego nie zmienia zdania?

Szukasz dymu i tyle.
oliwka
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: oliwka »

Ktos tak jak Ty Sebastianie dbający o dobrostan zwierzat w naszym kraju powinien zamiast spedzac czas przy komputerze wybrac sie na naszą sielska wieś i zasponsorować kilku psom bude zamiast beczki albo dluzszy łańcuch zeby sie na płotach nie wieszały.Ale o ile łatwiej siedzec wygodnie w fotelu i czepiac sie kogoś o uszy.

Albo wybierz się na Pragę i pogadaj z karkówkami o tym że krzywde swoim pitom i amstafom robią i postarasz ich prokuratorem to by było naprawdę apostolstwo.I mialbyś po takiej wycieczce okazję stać się męczennikiem na ołtarzu obrony praw zwierząt.

Pojęcia nie masz co dla swoich zwierząt robi osoba której się czepiasz nie znasz jej osobiście,ale przecież to takie zabawne zrobić trochę zadymy w necie,jak nie uszy to warunek byle by nudno nie było.

A tak wogole obronco uciśnionych pieskow stwierdzenie że białe bule to kaleki jest dla rasy mocno krzywdzące i oby przez Ciebie jakiś inny baran nie oddał swojego bialasa do schroniska w obawie o stan kieszeni po przeczytaniu tych bredni.Bo Ty pewnie uważasz ze te ciemne znaczenia u Twojego psa uchronia go od chorob charakterystycznych dla rasy.Obyś się nie pomylil.
Awatar użytkownika
MKK
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: MKK »

A ja poraz kolejny proponuję dać spokój tej sprawie.

Sunia ma się bardzo dobrze i pięknie się rozwija. Coraz bardziej przypomina swojego tatę i jeśli nadal będzie tak rosnąć to nie będzie miało znaczenia czy ucha będą cięte czy nie, po prostu wymiecie konkurencję z ringu :-) .

Sebastian bicie piany doprowadziło tylko do znudzenia się tym tematem, proponuję przekierować czas i energię na długi spacer z psem :-)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

A tak wogole obronco uciśnionych pieskow stwierdzenie że białe bule to kaleki jest dla rasy mocno krzywdzące

Tu akurat muszę tego "naszego" forumowego satyra obronić bo On zacytował moją wypowiedź tyle, że została wyjęta z kontekstu oraz nie podpisana moim imieniem ponieważ stwierdził, że jest dużo "kfiatków" tego typu na forum i On jako główny cenzor będzie się teraz ich doszukiwał. No cóż...jeden zbiera znaczki drugi wpiernicza podwójną pepperoni i klepie w klawiaturę.

Faktycznie Aireen wygląda świetnie i życzę jej samych sukcesów na wystawach.
oliwka
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: oliwka »

Więc niech sobie takie kfiatki w pamiętniku zbiera,bo umieszczane w podpisie,wyjęte z kontekstu nic dobrego nie robią.

A mała od początku wyglądała na taka co pięknie się rozwinie z ucholami czy bez.
ODPOWIEDZ