Ranking Polskich Bulterierów
- Karmacoma
- Pomocny wiedzą: 5

- Kontakt:
<QUOTE author="Szycu"><s>
Dokladnie, ocenianie wystawy po wystawie jest troche bez sensu bo oceniac bedziemy wedlug tego co NAM sie podoba a nie zawsze rowne jest to temu co preferuja sedziowie. I przykladu daleko szukac nie trzeba, w tym roku Groundpower 6 pkt. Dlatego tez mysle, ze rozwiazanie sedzia-hodowca - kazdy tak samo wazny jest dobre. Za BOB nie dalabym wiecej punktow niz za NDP/SwR. I faktycznie chyba trzeba wprowadzic maksymalna ilosc wystaw z ktorych bedzie liczona punktacja dla danego psa, Horacy proponuje 5, chyba nieglupie bo pojechanie do wiecej niz 5 - 6 hodowcow/specjalistow w roku moze nie byc takie latwe. Jedni moga, inni nie, suki maja cieczki, ktore moga wypasc na czas wystaw...Nie wiem, do przemyslenia.
</QUOTE>Szycu pisze:</s>sędzia-hodowca, nieważne jaki i z ewentualnie przez kogo skorumpowany, kogo lubiący zawsze tak samo ważny. Inaczej ładu i składu nie będzie bo będzie tylko kolejny powód do wojny. Ja wygrałem to dla mnie wystawa w ocenie super, tamten przegrał to bucówa. Jeżeli uczepimy się tego, że jak hoduje to się zna tylko może mieć różne upodobania co do typów to oszczędzimy sobie jednego tematu do awantur jakim niewątpliwie byłoby ocenianie wystawy.
Dokladnie, ocenianie wystawy po wystawie jest troche bez sensu bo oceniac bedziemy wedlug tego co NAM sie podoba a nie zawsze rowne jest to temu co preferuja sedziowie. I przykladu daleko szukac nie trzeba, w tym roku Groundpower 6 pkt. Dlatego tez mysle, ze rozwiazanie sedzia-hodowca - kazdy tak samo wazny jest dobre. Za BOB nie dalabym wiecej punktow niz za NDP/SwR. I faktycznie chyba trzeba wprowadzic maksymalna ilosc wystaw z ktorych bedzie liczona punktacja dla danego psa, Horacy proponuje 5, chyba nieglupie bo pojechanie do wiecej niz 5 - 6 hodowcow/specjalistow w roku moze nie byc takie latwe. Jedni moga, inni nie, suki maja cieczki, ktore moga wypasc na czas wystaw...Nie wiem, do przemyslenia.
Do boba dał bym 1,5 max 2 da to i tak już sporą ilość punktów.
co do wystaw powiem jak zrobiłem z Pradą.
1. Słowacja
2. GP + krajowa
3. Żeliwka
3. Hauk
4. Holandia
Dzięki 3 ostatnim Prada została suką hodowlaną
jest jeszcze Konopiste to wystawa którą warto odwiedzić.
Jak skończymy z tą punktacją zrobi się temat z wystawami na które warto jechać (co roku będzie konieczne robić taką), dobrze by było żeby nasze psy spotykały się na nich zawsze to dodatkowe informacje.
co do wystaw powiem jak zrobiłem z Pradą.
1. Słowacja
2. GP + krajowa
3. Żeliwka
3. Hauk
4. Holandia
Dzięki 3 ostatnim Prada została suką hodowlaną
jest jeszcze Konopiste to wystawa którą warto odwiedzić.
Jak skończymy z tą punktacją zrobi się temat z wystawami na które warto jechać (co roku będzie konieczne robić taką), dobrze by było żeby nasze psy spotykały się na nich zawsze to dodatkowe informacje.
- Karmacoma

- Kontakt:
Dokladnie, lista powinna byc robiona co roku ale zawsze pod wzgledem sedzia-hodowca.
Dla mnie w tym roku byly
GP + krajowka
Konopiste
w lipcu superbulls we Francji (Billmaris i Lubjan)
sierpien Mattstedt
Mysle, ze wspolnie mozemy opracowac liste wystaw w Europie kwalifikujacych do reprezentacji. Niech tych wystaw na liscie bedzie 10 czy wiecej ale max brane pod uwage dla danego psa bedzie np. 3, 4 czy 5 (do uzgodnienia).
Dla mnie w tym roku byly
GP + krajowka
Konopiste
w lipcu superbulls we Francji (Billmaris i Lubjan)
sierpien Mattstedt
Mysle, ze wspolnie mozemy opracowac liste wystaw w Europie kwalifikujacych do reprezentacji. Niech tych wystaw na liscie bedzie 10 czy wiecej ale max brane pod uwage dla danego psa bedzie np. 3, 4 czy 5 (do uzgodnienia).
-
Maciek-Goblin
- Pomocny wiedzą: 3

- Kontakt:
Ja myślę że wartoby było się zastanowić za całkowitym wykluczeniem wystaw krajowych z punktacji (wiadomo jak to na nich jest) i ustalić punktacje za wyniki z wystaw międzynarodowych i specjalistycznych
Jeśli długo patrzysz w OTCHŁAŃ,
OTCHŁAŃ zaczyna patrzeć w ciebie...
F.Nietzsche.
[img]http://img221.imageshack.us/img221/928/27531266xs0.gif[/img]
OTCHŁAŃ zaczyna patrzeć w ciebie...
F.Nietzsche.
[img]http://img221.imageshack.us/img221/928/27531266xs0.gif[/img]
kam ja na te klubowe pojade....
ojojoj, jak niemoge CZE bo organizuje, moze ani SLK no i tez GP Czestochowa ze wzglendu na sendzia tez nie.
juz mam:
- Klubowka MKBT Ulanbatar 14.3.2009, Mongolia
- Specialka KKBT Phonpeng 16.8.2009, Kambodza
- Klubowka MNDKTTP Ambovambe 29.9.2009, Madagaskar
niemozne te limity, bendie jak v FRA kdie tylko 2 wystawy brano pod uwage, klubowe, specialne treba brac pod uwage, kto jezdi, jedzi, kdo sedzi sedzi
ojojoj, jak niemoge CZE bo organizuje, moze ani SLK no i tez GP Czestochowa ze wzglendu na sendzia tez nie.
juz mam:
niemozne te limity, bendie jak v FRA kdie tylko 2 wystawy brano pod uwage, klubowe, specialne treba brac pod uwage, kto jezdi, jedzi, kdo sedzi sedzi
K. www.bohemian.bulterier.com
Po konsultacjach z siostrą Barbarą Spireo
Chciałbym poddać pod dyskusję i zweryfikować część moich propozycji:
Skoro wybieramy reprezentację która jest podzielona na psy i suki i one w CC nie rywalizują między sobą to raczej nie powinny mieć znaczenia w punktacji wystawowe zdobycze w konkurencjach porównujących różne płcie. Tak więc nie przyznajemy ekstra pkt za BOB'a i NJwR tylko ekstrasami obarczamy Zw.Ml, NDS/PwR.
Kolejną rzeczą jest wspólczynnik przez który mnożymy. Może wart pomyśleć o tym by nie był uzależniony od ogóły ilości zgłoszonych zwierzaków, a dla mlodzieżowców od ilości młodzieżowców, dla dorosłych od ilości wszystkich dorosłych osobników. Oczywiście tu też z rozgraniczeniem pies/suka.
No i ostatnie - jak potraktujemy wystawy typu trophy (Hauck, CETS itp) gdzie może nie ma wielu przeciwników i mnożnik wyszedł by kiepski, ale są to na ogół bardzo wysokiej klasy psiaki, zawsze championy, zwycięscy poprzedzającego open, zaproszone wybitne zwierzątka itp. Proponuję bardzo wysoko oceniać tego typu imprezy. Np. winner 10pkt, runner up 8pkt.
Skoro wybieramy reprezentację która jest podzielona na psy i suki i one w CC nie rywalizują między sobą to raczej nie powinny mieć znaczenia w punktacji wystawowe zdobycze w konkurencjach porównujących różne płcie. Tak więc nie przyznajemy ekstra pkt za BOB'a i NJwR tylko ekstrasami obarczamy Zw.Ml, NDS/PwR.
Kolejną rzeczą jest wspólczynnik przez który mnożymy. Może wart pomyśleć o tym by nie był uzależniony od ogóły ilości zgłoszonych zwierzaków, a dla mlodzieżowców od ilości młodzieżowców, dla dorosłych od ilości wszystkich dorosłych osobników. Oczywiście tu też z rozgraniczeniem pies/suka.
No i ostatnie - jak potraktujemy wystawy typu trophy (Hauck, CETS itp) gdzie może nie ma wielu przeciwników i mnożnik wyszedł by kiepski, ale są to na ogół bardzo wysokiej klasy psiaki, zawsze championy, zwycięscy poprzedzającego open, zaproszone wybitne zwierzątka itp. Proponuję bardzo wysoko oceniać tego typu imprezy. Np. winner 10pkt, runner up 8pkt.
<QUOTE author="K."><s>
Dokładnie o to mi chodzi
Hodowca jest hodowca i nie będziemy dyskutować czy się zna bo znowu się zapętlimy. Nie można zamykać ludzi w konkretnych wystawach. Komuś tam pasuje Chris i do niego pojedzie, ale innemu nie pasuje, a pasuje mu powiedzmy Linda i też powinnien mieć możliwość pojechania do niej, a jak jej wystawy nie będzie na liście bo jest 1000km stąd no to choćby chciał to nic nie zrobi - będzie larum o dyskryminację. Mam ulubionych sędziów pod nosem to super, mój fart, a jak nie mam to peszek i chcąc powalczyć w rankingu dymam pół świata i krzyżuje parę dobrych groszy na wyprawę
</QUOTE>K. pisze:</s>kam ja na te klubowe pojade....
juz mam:
niemozne te limity, bendie jak v FRA kdie tylko 2 wystawy brano pod uwage, klubowe, specialne treba brac pod uwage, kto jezdi, jedzi, kdo sedzi sedzi![]()
Dokładnie o to mi chodzi
to moze mnoznik tylko na klase.
poziom stawky aktualnej wystawy niezalezny od zeslych rokow, miesta i nazwy wystawy, i co CETS lub HAUCK jak das extra i w tym roku bendie slaba stawka.
tak jak tak w koncu powiem jak bendie, ktos preliczi i powie, ze jak by to o 2 punkty wiencej i tu mniej, i poco ta wystawa ma miec extra, jak tak niebylo, a kolejna jazda, ale treba coz ustalic, skoda jak bendie sie tak dielic, bo mozna zuzit to zrowna do wyboru najlepszego polskego psa, napewno sie najde sponzor tego.
modelu jest potreba.... to moze tak...
pobrac jakes 5 wystawy z ubieglego roku, GP, Hauck, CETS, jakas CACIBowka i KTTB i sprobowac jak by wyslo s punktami.
bo jak sie moze pokazac ze zw. mlodiezi zdobyde wiencej punkow niez BOB, ktory go w koncu dnia musiel w porownaniu pokonac....
poziom stawky aktualnej wystawy niezalezny od zeslych rokow, miesta i nazwy wystawy, i co CETS lub HAUCK jak das extra i w tym roku bendie slaba stawka.
tak jak tak w koncu powiem jak bendie, ktos preliczi i powie, ze jak by to o 2 punkty wiencej i tu mniej, i poco ta wystawa ma miec extra, jak tak niebylo, a kolejna jazda, ale treba coz ustalic, skoda jak bendie sie tak dielic, bo mozna zuzit to zrowna do wyboru najlepszego polskego psa, napewno sie najde sponzor tego.
modelu jest potreba.... to moze tak...
pobrac jakes 5 wystawy z ubieglego roku, GP, Hauck, CETS, jakas CACIBowka i KTTB i sprobowac jak by wyslo s punktami.
bo jak sie moze pokazac ze zw. mlodiezi zdobyde wiencej punkow niez BOB, ktory go w koncu dnia musiel w porownaniu pokonac....
Przemek, troche o cos innego mnie chodzi, jak eliminujes liste wystaw, to niewygoda moze byc dla organizatorow... bo te newystawia na wystawach ktora robja. i moze se wydarzi tak ze ktos poprostu niebendie wystawiac z tych powodow na 2 wystawach.
sebie napisalem w zartu, bo troche ta kombinacja jest extremalna, niemoge wystawiat na 2 w CZ, Leon zdobyl championat u Chrisa to niemoge w tym samym roku v POL na GP, a jeste moze nie SLK...
no niepis swiatowke...
bo co 2 razy....
to moze na te 5 bendie musiec do tych krajow exoticznych 
sebie napisalem w zartu, bo troche ta kombinacja jest extremalna, niemoge wystawiat na 2 w CZ, Leon zdobyl championat u Chrisa to niemoge w tym samym roku v POL na GP, a jeste moze nie SLK...
no niepis swiatowke...
- Karmacoma

- Kontakt:
Calkiem sensowne - co dwie glowy to nie jedna
</QUOTE>Szycu pisze:</s>Po konsultacjach z siostrą Barbarą SpireoChciałbym poddać pod dyskusję i zweryfikować część moich propozycji:
Calkiem sensowne - co dwie glowy to nie jedna
Ja bym wolał przyznawać w końcu to będzie ranking.
Dobrze by było mieć informację, ile ma najlepsza suka ile ma najlepszy pies.
I porównując suki z psami czemu nie dawać pt za BOB'a i NJwR
Wczoraj o tym rozmawiałem z Pavlem, taką mam propozycję co do ilości:
młodzież 10 20 30 40
pośrednia + otwarta to samo 10 20 30 40
a ch 2 3 5 7
Przy tych wystawach mnożnik dawało by się maksymalny, i można dawać dodatkowe punkty, w końcu występ na takich imprezach robi dobrą rbotę polskim bullą
</QUOTE>Szycu pisze:</s>Po konsultacjach z siostrą Barbarą SpireoChciałbym poddać pod dyskusję i zweryfikować część moich propozycji:
Ja bym wolał przyznawać w końcu to będzie ranking.
Dobrze by było mieć informację, ile ma najlepsza suka ile ma najlepszy pies.
I porównując suki z psami czemu nie dawać pt za BOB'a i NJwR
</QUOTE>Szycu pisze:</s>
Wczoraj o tym rozmawiałem z Pavlem, taką mam propozycję co do ilości:
młodzież 10 20 30 40
pośrednia + otwarta to samo 10 20 30 40
a ch 2 3 5 7
</QUOTE>Szycu pisze:</s>
Przy tych wystawach mnożnik dawało by się maksymalny, i można dawać dodatkowe punkty, w końcu występ na takich imprezach robi dobrą rbotę polskim bullą
-
Buteo

- Kontakt:
co do punktacji zaliczanych do reprezentacji wpadl mi do glwoy pomysl taki:trzeba podzielic wszystkie wystawy na dwie kategorie
1. WSZYSTKIE w europie wystawy klubowe,specjalistyczne,krajowe i CACIB gdzie sedziujea specjalisci-hodowcy zarowna z angli jak i europy
dla przykladu w polsce beda dwie wystawy w czestochowie i byc moze jedna w sopocie,i z tych wystaw beda tzw DUZE PUNKTY,za 1 lokate 4pkt.za 2 lokate 3pkt,za 3 lokate 2pkt i za 4 lokate 1pkt,dodatkowo za Najlepszego Psa/Suke W Rasie(na wyst miedzynar za CACIB)+2pkt,za klase mlodzeizy podobnie tylko ze zwyc mlodz otrzyma 6pkt - bo nie bierze udzialu w wyborze Najlepszego Psa/Suki w Rasie a musi byc sprawiedliwie co do plci,dlaczego w mlodz wiecej?bo pies/suka pokazywana w klasie mlodz moze pojechac juz na Country jako pies/ska +2 a gdzyby w klasie mlodz zdobywala mniej pkt byloby to niesprawiedliwe
Nie uwazam zeby dodawac jakiekolwiek punkty za BOBa,BOG czy inne konkurencje bo chcemy miec najlepsze psy i suki a nie ogolnie bullteriery
2 Wszystkie inne wystawy CACIBowe w polsce i za granica dawalby MALE PUNKTY ktore bylyby brane pod uwage gdyby jakis pies lub suka mieli tyle sami DUZYCH PUNKTOW,i jeszcze jedna uwaga nawet jesli ktos uzbierlaby 100MALYCH PUNKTOW i mial zero DUZYCH to i tak nic z tego
to jest moja propozycja,sadze ze sprawiedliwa,jezdzisz wygrywasz lub jestes na lokacie twoje szanse rosan jesli chodzi o udzial w reperezntacji
1. WSZYSTKIE w europie wystawy klubowe,specjalistyczne,krajowe i CACIB gdzie sedziujea specjalisci-hodowcy zarowna z angli jak i europy
dla przykladu w polsce beda dwie wystawy w czestochowie i byc moze jedna w sopocie,i z tych wystaw beda tzw DUZE PUNKTY,za 1 lokate 4pkt.za 2 lokate 3pkt,za 3 lokate 2pkt i za 4 lokate 1pkt,dodatkowo za Najlepszego Psa/Suke W Rasie(na wyst miedzynar za CACIB)+2pkt,za klase mlodzeizy podobnie tylko ze zwyc mlodz otrzyma 6pkt - bo nie bierze udzialu w wyborze Najlepszego Psa/Suki w Rasie a musi byc sprawiedliwie co do plci,dlaczego w mlodz wiecej?bo pies/suka pokazywana w klasie mlodz moze pojechac juz na Country jako pies/ska +2 a gdzyby w klasie mlodz zdobywala mniej pkt byloby to niesprawiedliwe
Nie uwazam zeby dodawac jakiekolwiek punkty za BOBa,BOG czy inne konkurencje bo chcemy miec najlepsze psy i suki a nie ogolnie bullteriery
2 Wszystkie inne wystawy CACIBowe w polsce i za granica dawalby MALE PUNKTY ktore bylyby brane pod uwage gdyby jakis pies lub suka mieli tyle sami DUZYCH PUNKTOW,i jeszcze jedna uwaga nawet jesli ktos uzbierlaby 100MALYCH PUNKTOW i mial zero DUZYCH to i tak nic z tego
to jest moja propozycja,sadze ze sprawiedliwa,jezdzisz wygrywasz lub jestes na lokacie twoje szanse rosan jesli chodzi o udzial w reperezntacji
Piotrek, sprubuj to, wedlug twojej propozicji:
- mas tu jak piszes duza wystawa, ta za duze punkty to:
psow
mlodiez stawka 10: pies z 1 lokata 6 punktow bo niebiere udzal v NPwR
posr stawka 4: pies z 1 lokata 4 punktow
otw stawka 3: pies z 1 lokata 4 punktow i NPwR +2 (za pokonanie kolejnych 2 psow) to 6 punktow wcalku
championow stawka 3: pies z 1 lokata 4 punktow
w BOB jest lepszi z OTW i ma BOB, to jak nic niedostaje to tak samo?
ten model jest niedokonali bo jak w klasie mlodiezi benda 5 BDB to ile tego wlastniw mlodiezowec pokonal... w koncu
jak w mlodiezi bendie 3 psow to ten model punktowania jest jeste gorszi.
punktowac BOB potrebne.
a) czy to ze kdos jest hodowca oznacza, ze jest automaticznie lepszi sendzia?
b) jaka jest definicja specjalisty-hodowcy?
jest potrebne posumowac na modelach.
- mas tu jak piszes duza wystawa, ta za duze punkty to:
psow
mlodiez stawka 10: pies z 1 lokata 6 punktow bo niebiere udzal v NPwR
posr stawka 4: pies z 1 lokata 4 punktow
otw stawka 3: pies z 1 lokata 4 punktow i NPwR +2 (za pokonanie kolejnych 2 psow) to 6 punktow wcalku
championow stawka 3: pies z 1 lokata 4 punktow
w BOB jest lepszi z OTW i ma BOB, to jak nic niedostaje to tak samo?
ten model jest niedokonali bo jak w klasie mlodiezi benda 5 BDB to ile tego wlastniw mlodiezowec pokonal... w koncu
jak w mlodiezi bendie 3 psow to ten model punktowania jest jeste gorszi.
punktowac BOB potrebne.
a) czy to ze kdos jest hodowca oznacza, ze jest automaticznie lepszi sendzia?
b) jaka jest definicja specjalisty-hodowcy?
jest potrebne posumowac na modelach.