siku :(

dział dla pytających przed zakupem bula :)
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: agati&maciek »

to sa wyniki biochemii krwi w momencie, kiedy pies jest dlugotrwale leczony (tak naprawde - organizm jałowy), stwierdzono u niego wtedy zatrucie organizmu... stad wyniki takie sobie...

Wyniki badan mam ze soba, wiec na pewno krew.

czy takie wyniki bezposrednio lub posrednio przekladaja sie na chory uklad moczowy?
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10731;131/st/20090405/e/Antek+is+with+us/dt/6/k/59df/event.png[/img]
Awatar użytkownika
Jaga
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="agati&maciek"><s>
agati&maciek pisze:</s>czy takie wyniki bezposrednio lub posrednio przekladaja sie na chory uklad moczowy?
</QUOTE>
Jest parę osób na forum, które znają się na tych jednostkach i przelicznikach - może się odezwą :)
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

<QUOTE author="Jaga"><s>
Jaga pisze:</s>
Dla mnie to są jednostki stosowane przy badaniu moczu i wtedy wychodzi UPC ok. 0,4 czyli tak sobie :roll:
</QUOTE>
UPC się robi z białka i kreatyniny :!: i wylicza się z badania moczu.
Skoro wyraźnie napisali, że podali wyniki z krwi to po co Pani robi niepotrzebne zamieszanie :roll:
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="Złośnica"><s>
Złośnica pisze:</s><QUOTE author="Jaga"><s>
Jaga pisze:</s>
Dla mnie to są jednostki stosowane przy badaniu moczu i wtedy wychodzi UPC ok. 0,4 czyli tak sobie :roll:
</QUOTE>
UPC się robi z białka i kreatyniny :!: i wylicza się z badania moczu.
Skoro wyraźnie napisali, że podali wyniki z krwi to po co Pani robi niepotrzebne zamieszanie :roll:
</QUOTE>
Przez kilkanaście lat trochę tych badań krwi moim psom wykonywały różne laboratoria i nie robię zamieszania, tylko po raz pierwszy spotkałam się z oznaczeniami kreatyniny i mocznika w takich jednostkach w badaniu krwi :idea:
W wyliczaniu UPC też nie jestem za mocna i zawsze robiło to za mnie laboratorium :)
Ja gdybym miała takie kłopoty z psem to napewno badania krwi powtórzyła bym w innym miejscu - dla porównania :idea:
I także ponowne badanie moczu :!:
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Antek przez 100 dni byl leczony iwermektyna, wczesniej silnymi antybiotykami, najprawdopodobniej sterydami w schronie (tak robi sie zazwyczaj aby pies lepiej wygladal, ponoc sterydy lecza tez swierzbowca). On ma prawo miec wyniki badan "takie sobie", jak juz pisalam wczesniej z reszta.

Dzisiaj bylismy u lekarza, wykluczyli podsikiwanie spowodowany ukladem moczowym, wynkiki moczu byly w porzadku. odradzili mi tez ponowne badanie moczu i krwi ze w zgledu na dopiero co zakonczone mocno inwazyjne leczenie, wyniki i tak są zadowalajace patrzac na to, co w niego bylo wkladane, wedlug nich jednostki tez sa w porzadku 8) takie stosuja i koniec.

Umowilismy sie na ponowne sktrobanie za 6 tygodni, jak juz minie troche czasu na podreperowanie psa, wtedy ponowne badanie krwi i moczu bedzie mialo dopiero sens.

Nie ma sensu robic badan w innych miejscach, rwac wlosow z glowy z powodu innych jednostek oraz srednich wynikow, tak jak juz pisalam - wyniki maja prawo byc "takie sobie", antek byl mocno chory, silnie leczony.

teraz jest dobrze, wracamy do normalnosci :)

dzisiaj świętujemy zakończone leczenie Antka (teraz tylko bedzie przez miesiac na obróżce z amitrazą oraz...

- po dlugich staraniach nasz legwan dostal w prezencie nowe terarium (wys - 220, dl.- 180, szer.- 150, z mnóstwem konarow, drabinek i innych bajerów 8) prace nad nim zajęły około dwóch miesięcy.

tak się pochwaliłam :D
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10731;131/st/20090405/e/Antek+is+with+us/dt/6/k/59df/event.png[/img]
kleoo
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: kleoo »

Duuużo zdrówka dla Antoniego i radości z nowego terrarium dla legwana, którego imienia niestety nie znam :rotfl:
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Znasz - legwan nazywa sie legwan :)

W związku z tym, ze mamy jeszcze dwa zółwie wodne, samice o imieniu marian (jedna znaleziona na smietniku), pies tez ma ludzkie imie, wiec legwan po prostu ostał się...legwanem :) trafil do nas pare dni przed antkiem, w nienajlepszej kondycji i ciasnym terra, z martwica ogona...

Wszystko trafia do nas, co dostalo kopniaka z domu ;)
kleoo
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: kleoo »

Żółw na śmietniku!!!!??? O zgrozo! Pozdrowienia dla legwana-legwana! Czy obie samice mają na imię Marian?
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Tak :)
ODPOWIEDZ