Zaznaczam że hodowcą puki co nie jestem i moje radykalne poglądy może i są wynikiem młodego wieku ale mam nadzieje że takie pozostaną i nie " zagrają mi na nosie " .
Dla mnie pigment nigdy nie będzie sprawą drugorzędna tym bardziej że z brakiem pigmentu wiążą się kwestie zdrowotne nie tylko eksterierowe , a zdrowie jest sprawą pierwszorzędną !!
sebastiandub
jak byś był obdarzony umiejętnością czytania ze zrozumieniem i był nieco mniej złośliwy zrozumiał byś o co mi chodziło a nie czepiał się zdań które wyciągnąłeś z kontekstu .
i tak ..
#Według mnie pies z wadami eksterierowymi powinien być tańszy od tego który ich nie posiada#
..czyli każdy osobnik powinien być tańszy od najbiższego ideałowi?zgadzam sie,moja babcia także...
Czyli mając miot i w nim szczenięta z pigmentem i z brakiem pigmentu te z brakiem powinny być tańsze , nie wiem czy da się to prościej napisać ...
#Ostatnio mam wrażenie że ludzie mają oczy w doopie i nie patrzą co kupują byle by miało jajowatą głowę#
podejrzewam,że ty ich tam nie masz,i pokażesz nam co dobre,właściwe,a przy tym piękne...
Nie mam zamiaru nikomu nic pokazywać bo wzorzec rasy istnieje od bardzo długiego czasu i wystarczy wykazać nieco zainteresowania żeby się z nim zaznajomić .
#bullterier to przede wszystkim pies wystawowy który ma określony wzorzec a w nim jest napisane "Trufla nosowa czarna, jej koniuszek opada do dołu" czarna nie piegowata biała , różowa czy zielona po prostu czarna.#
zapomniano po przeczytaniu twoich wywodów dopisać do wzorca,że to wada dyskfwalifikująca..ciągle jeszcze można poprawić..
Jak dla mnie wzorzec mówi jasno o tym jak nos powinien wyglądać i nic dopisywać tam nie trzeba. To ze Ty jesteś złośliwy to inna sprawa ....
#ale patrze na psa przez pryzmat wzorca i niestety każda wada sprawia że pies jest po prostu brzydki , na swojego psa też patrze w ten sposób i jestem świadoma jego wad i zalet#
właśnie,wszystkie psy są brzydkie,bo mają wady...aż sie boję dalej zagłębiać w te wywody hodowlane
To proszę nie rób tego więcej i zajmij się czymś innym ....
Co do pigmentu ja po ostatniej wystawie w Krakowie jestem załamana , na tą chwile można powiedzieć że bull z łaciatym nosem to standard .
Problem jest i nasila się niestety .....
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji.
Mark Twain