przez Tosca » N maja 02, 10 11:06 am
Metodę szkolenia trzeba dobrać do psa , jeżeli miękkiego psa będziemy karcić za mocno złamiemy go i przyniesie to odwrotny skutek , mój Newton jest bardzo miękki i dla niego największa karą jest zwykłe podniesienie głosu , chociaż nie raz dostał " liścia " na opamiętanie kiedy próbował na mnie warczeć lub mocno chwycił za rękę , jeżeli pies sprawia mi ból ja tez to robię , wtedy on wie że jest to zachowanie niedopuszczalne , w ten sposób szybko oduczył się kłapać dziobem podczas zabawy , nie wyobrażam sobie ignorować takiego zachowania !!
Nie można generalizować każdy pies jest inny i na każdego będzie działać inna metoda wychowawcza , jedno jest pewne wychowanie bezstresowe nie daje efektów ani u ludzi ani u zwierząt.
megmegi czy Ty wogule masz psa ?? jak zareagujesz jak podczas zabawy pies będzie boleśnie łapał cię za ręce , nogi ??
Albo zacznie warczeć w momencie zrzucania z kanapy ??
Zrobisz mu TO ??
Przez ignorowanie takich zachowań dochodzi do nieszczęść i cierpia na tym wszyscy właściciele TTB .
Bull to nie jamnik który jak capnie to nic się nie stanie , nikt tu nie propaguje bicia psa ale zdrowe i rozsądne wychowanie w którym nie ma miejsca na jakąkolwiek agresje wobec człowieka !!
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji.
Mark Twain