hej,
zapraszam do dzialu bruderszaft, załoz swoj temat i przedstaw sie
powiedzenie ze 'bulterier to nie jest pies dla kazdego' przewija sie ciagle w wielu rozmowach na forum ale zauwazam ze to zaczelo funkcjoniowac tylko jako puste zdanie. po ostatnich obserwacjach wydaje mi sie ze bull jest na prawdę trudny w wychowaniu dla wielu ludzi!!!. wiem wiem, ze prawie wszyscy forumowicze wychowali swojego psa bez najmniejszych problemow, ale to co dla nas moze byc oczywiste- tak jak konsekwencja, stanowczosc, energicznosc, poswiecanie czasu psu, konkretne i pewne traktowanie zwierzaka - dla innych moze byc czarną magią.
ja wiem z obserwacji ze bulterier sprawia wielu ludziom problemy wychowawcze wlasnie dlatego, że uwierzyli, ze jest to pies dla nich mimo, że niekoniecznie potrafią być stanowczy albo czasami wręcz surowi. jest to tez związane z tym jaki ten pies jest naprawde oraz z nieodpowiednim dobraniem wlasciciela...
bulteriery sa bardzo silne fizycznie a jednoczesnie silne psychicznie. chetnie wykorzystaja blędy wychowawcze wlasciciela i wejdą mu na głowę. dlatego tez bronienie poslania, ciagniecie na smyczy, warczenie przy misce czy na pana czy innego rodzaju niedobre zachowania psa moga sie u bula pojawic bardzo szybko i z dosc duzym natęzeniem. oczywiscie wiele z tych zachowan mozna odkrecic ale napewno latwiej bula tego nabawic niz pozbawic.. madrze wychowany bul nie bedzie warczal na pana ani bronil kosci, zebys nie pomyslala sobie ze to sie dzieje notorycznie u tej rasy

chodzi mi tylko o to ze przy ukladaniu bulteriera potrzreba wiele czujnosci i wiele pracy.
to niesamowite ale bule bedac silne psychicznie sa jednoczesnie w pewnych sytuacjach bardzi wrazliwe

wiem ze to paradoks, ale tak naprawde jest!! trzeba wykazać się duzą wiedza i naprawde duza intuicją. bul latwo i chętnie wykorzysta slabosc czlowieka, to jest jego siła. bul glupio karcony fizycznie albo niekonsekwentnie traktowany (karany) zamknie się w sobie będzie nieufny i znowu moze sie to objawiac warczeniem na pana i znacznie gorszymi problemami. trzeba znalezc zloty srodek;) duuuzo cierpliwosci, chęci i czasu. trzeba bula kochac mądrze, wiem ze to wszystko wielkie slowa i nie obrazuja tego jak jest naprawdę.
bulterier i amstaff to kuzyni i w stosunku do innych psów te rasy mogą byc podobne w zachowaniu. wprawdzie znam pity lagodne do wszystkiego i agresywne maksymalnie yorki czy jrt, ale prawdą jest ze bulterier ma pewne cechy specyficzne i związane z agresją.- mam na mysli agresję do innych psów. bule byly stworzone do walk z innymi psami, wprawdzie wiele lat temu, jednak pewne cechy przejawiaja sie do dzis. dorosły samiec niekoniecznie musi kochac inne samce i raczej gdy dojrzeje to nie będzie!!!! jest to normą u bulteriera a nie odstępstwem. podobnie jest z suką chociaz moze ze wzgledu na brak 'samczych' hormonow, wcale nie musi. moja starsza suczka nie jest agresywna do innych psów generalnie, ale ma jedną ktorej nienawidzi. nie atakuje jej, ale gdy tamta zechce przekroczyc granicę jej prywatnosci i dochodzi do kontaktu fizycznego, moja suka warczy a jak to nic nie daje to atakuje. moja mlodsza suka juz teraz wiem ze napewno nie bedzie kochala wszystkich psów na swiecie. jest pamiętliwa i potrafi się mocno rozjuszyć. obie biegaja w duzych grupach psów, staramy sie je socjalizowac ale nie daje nam to gwarancji ze nigdy nie wdadza sie w awanturę z innym psem.
do ludzi bul z zalozenia ma byc przyjaznym serdecznym psem i tak naprawdę jest, gdy poznasz je osobiscie, przekonasz się, ze te dobrze wychowane i prowadzone psy sa fantastyczne. niemniej aby swojego psa doprowadzic do punktu w ktorym bedzie dobrze wychowanym psem trzeba wlozyc wiele pracy, moim zdaniem BARDZO łatwo bula zepsuć.
bulek nie jest najlatwiejsza rasa, oprocz trudnosci w wychowaniu ( bywa krnąbrny, nieposłuszny, uparty, wrecz powiedzialabym po ludzku ze zlosliwy

) do tego jeszcze bardzo brudzi w mieszkaniu, rozlewa wszedzie wode z miski, zostawia mnostwo twardych i uporczywych wlosow, ludzie buli nie lubią wiec zycie z takim psem nie nalezy do najlatwiejszych

poza tym puszcza bąki i jest drogi w utrzymaniu
jesli to Cie nie zrazi, wybierz się na jakies bulowe spotkanie, na pomorzu jest wielu bulomaniakow, zobacz te psy na zywo i przekonaj sie czy taki typ psa ci odpowiada.