ad1. absolutnie nie poprawiaj smyczą, najwyżej naprowadź żarciem bez słowa kroczek dalej. Jeśli dobrze siadął na komende słowną wczesniej, oznacza, że pies rozumie, że ma usiąść, ale nie rozumie, prosto, czy krzywo. dlatego nagradzaj tylko proste siady, nie nagradzaj krzywych. Korygując psa mechanicznie nie pozwalasz mu pomyśleć. krótkie sesje- dwie, trzy powtórki siedzenia, zawsze kończ na sukcesie.
ad.2. zrób rownanie jeszcze raz, wylapujac po prostu psa przy lewej nodze i nagradzając jak karabin maszynowy, co dwa, trzy kroki. Czasem zrób jeden krok i nagródź. Nieraz wartoi wrócić do początków, jeśli były błędy w nauce, lub jeśli pies nagle nam się zawiesił.Rownanie rob bardzo krotko i koncz szalona zabawą. Wylapuj równanie z patrzeniem na twarz. To podstawowy skladnik chodznia przy nodze- koncentracja na przewodniku. Według mnie chodzenie przy nodze to jedno z najtrudniejszych ćwiczeń- robi się je dlugo.
Może Twój pies nie łapie , że równaj- to komenda w ruchu, a noga, komenda statyczna. warto zacząc od poprawienia komendy noga- dajesz psu zostań, odchodzisz na pare kroków, stajesz tyłem do psa- mówisz noga i zatrzymujesz, zanim Cię obejdzie, smakołykiem. ja tu widzę nierozpoznawanie przez psa komend. Oczywiście rozumiem, że kiedy pies Cię nagle wyprzedza, nie zatrzymujesz się, dając komedę "równaj". Jeśli się zatrzymujesz, to pies właśnie zachowuje sie poprawnie- wraca do nogi- noga jest, kiedy przewodnik stoi, rownaj, kiedy idzie. Pies wyprzedzający Cie przy rownaj, kiedy idziesz, na komendę powinien zwolnić, a nie cofać się. Cofanie jest przy dostawianiu zadu, albo przy oddzielnym ćwiczeniu- cofaniu przy nodze.
Jeśli chcesz, jutro lub pojutrze nagram Ci , jak uczę poczatkującego psa prostego siedzenia, siedzenia przy nodze w równaniu, cofania przy nodze, i co sobie jeszcze zażyczysz
mam nadzieję, że w miare jasno wytłumaczyłam.