[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - problem z 7 miesięcznym bulikiem
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

problem z 7 miesięcznym bulikiem

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.

problem z 7 miesięcznym bulikiem

Postprzez blazej86 » Pt lis 17, 06 12:50 pm

Mój bullin już czwarty raz rzucił się na kark mojej 14 letniej suki. Zaznaczam, że absolutnie nie jest wychowywany w atmosferze agresji i nie zachowuje się w ten sposób wobec żadnego innego psa. Czy powodem tego może być fakt, że psy widują się średnio 2x w tygodniu? Co można zrobić, by powstrzymać go od takich incydentów??? Pomóżcie szybko! Pozdrawiam Błażej

blazej86

Postprzez Żmija » Pt lis 17, 06 13:15 pm

Opisz dokładnie sytuację, jak najwięcej szczegółów z każdego z zajść. Okolicznośąci, miejsce, zachopwanie psow przed atakiem (spojrzenia, warczenie, oblizywanie się etc.). Co to za sunia- rasa, rozmiar? Tylko wtedy będziemy mogli spróbować pomóc. Czy poszło o coś konkretnego - zabawka, człowiek, patyk, żarcie?
Pierwsza rada na już -oba psy na smyczach luźnych, bullek najlepiej w szelkach- skupiasz psa na sobie żarciem/zabawką i nagradzasz każde grzeczne zachowanie. odległość między psami taka, w której bullek jest jeszcze zrelaksowany.

Żmija
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez JonSnow » Pt lis 17, 06 15:17 pm

oprócz tego opisz dokładnie życie tych 2 psów, gdzie mieszkają, jak często chodza na spacery, jak się bawią z innymi psami, jake są relacje z psami na spacerach - całe życie domowe. Tak w ogóle to moim zdaniem przez forum dobrej rady się nie udzieli, chyba że w 'standardowych przypadkach', a po drugiej stronie stoi osoba z doświadczeniem szkoleniowym. A propos masz jakieś doświadczenie w tym względzie (szkolenie)?
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
JonSnow

Postprzez blazej86 » Pt lis 17, 06 16:20 pm

Sytuacja wygląda następująco: Iwan, czyli mój bulek trafił jako 2 miesięczny szczeniak do mieszkania. Oprócz niego jest tam 14 letnia suka, Perła, która jest małym kundelkiem i waży zaledwie 5 kg. Zanim zdecydowałem się na zakup drugiego psa rozważałem, czy na pewno Perła go zaakceptuje, bo jej "pozycja w stadzie" jest wysoka i jest ulubienicą wszystkich, ale większość osób (w tym hodowca, od którego kupiłem bulka) zapewniała, że relacje między psem, a suką nie powinny być napięte i że same ustalą między sobą hierarchię po jakimś czasie wspólnego mieszkania.
Jednak od samego początku Perła była nastawiona "anty" do Iwana, warczała i odpychała go od siebie uznając za "intruza w jej królestwie" ,ale jako że on był młody nie dochodziło do niczego groźnego, co najwyżej do zaczepek, które kończyły się po mojej ingerencji.
Po czasie wyprowadziłem się na studia do Poznania i Iwan pojechał do nowego mieszkania. Wracamy do Perły tylko co jakiś czas, na weekendy. Im Iwan jest starszy, tym gorzej reaguje na Perłę. Nie stosuje już zwykłych zaczepek i nie chodzi mu o zabawę, o czym zresztą napisałem wcześniej. Atakuje ją bez powodu i od razu łapie za kark, a mi w takiej chwili trudno zareagowac, bo jego szczęka zaciska się...
W tym momencie sprawa wygląda tak, że Perła jest odseparowana w łazience, z której boi się wychodzić, a ja zastanawiam się , co zrobić...

PS odnośnie szkolenia to Iwan nie uczestniczył w nim jeszcze.. jak wiecie to droga rzecz. czekam na odpowiedzi

blazej86

Postprzez Kasia » Pt lis 17, 06 18:28 pm

Z moich obserwacji wynika, że właśnie ok. 7 miesiąca pies zaczyna walkę o pozycję w stadzie i wtedy płeć psów nie ma znaczenia. Zazwyczaj sytuacja sama się klaruje, ale w twoim przypadku psy widują się sporadycznie. Nie wiem czy uda się dogadać bez konsekwentnej ingerencji człowieka.
Tekla i ja

Kasia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez JonSnow » Pt lis 17, 06 21:31 pm

Nie opisałeś dokładnie żadnego z tych zdarzeń, a to ma bardzo duże znaczenie. Trzeba poznać dokładne przyczyny danego stanu rzeczy oraz ocenić jak daleko w złym kierunku sprawa zaszła. To co mogę na pewno powiedzieć, to problem zaczął sie dawno temu - dla suni szczeniak nie był zupełnie atrakcyjny socjalnie, choć próbował być (bo kazdy szczeniak próbuje), nie nawiązała z nim relacji, tylko go odpychała. Być może dlatego, że była stara (część psów na starość nie toleruje szczeniaków i młodzieży), być może dlatego, że zawłaszczyła dla siebie (albo pozwolono jej zawłaszczyć) zbt dużo miłości, czasu, zabawy. Nie mówię tu celowo o dominacji, tylko o emocjach. Pracę należało podjąć wtedy nad zmianą tego stanu rzeczy. Pracę można podjąć równiez teraz, nie umiem powiedzieć, czy da to efekt, bo musiałbym mieć dużo więcej informacji. Oczywiście hodowcy Cię o tym nie poinformowali - zapewne nie celowo, tylko z niewiedzy. Nie zawsze pies się z suką dogada. Stado musi być dla siebie wzajemnie atrakcyjne.

Więcej nie powiem przez net, gdybym to ja sie zajmował tą sprawą, to przyszedł czas na standardową procedurę - wywiad środowiskowy.

Do szkolenia nie trzeba dużo pieniędzy, przede wszystkim chęci, rozejrzyj się po forum - jest podanych kilka linków do szkoleń klikerowych.

Podsumowując - jeśli chcesz pracować nad zmianą tego stanu rzeczy, zacznij już teraz. Jeśli nie masz na to czasu, odseparuj psy - może jak samiec dorośnie i dojrzeje psychicznie, wystarczy mu tylko świadomość fizycznej dominacji - ale to tylko może. Jeśli nie, to psy już nigdy w domu nie powinny się spotykać.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
JonSnow

Postprzez SAURON » Pt lis 17, 06 23:17 pm

No tak się zdarza ze nie zawsze się psy dogaduja i nie jest to wina bullka.
Ostatnio edytowano Śr sty 16, 08 0:04 am przez SAURON, łącznie edytowano 1 raz

SAURON

Postprzez blazej86 » So lis 18, 06 11:03 am

[quote="JonSnow"]Nie opisałeś dokładnie żadnego z tych zdarzeń, a to ma bardzo duże znaczenie. Trzeba poznać dokładne przyczyny danego stanu rzeczy oraz ocenić jak daleko w złym kierunku sprawa zaszła. quote]

Te zdarzenia są raczej spontaniczne, Iwan najczęściej atakuje pierwszy, np. po powrocie ze spaceru kiedy tylko zobaczy Perłę. Dzieje się to bardzo szybko i nie ma przed tym zbyt dużo warczenia itp.

Psy nie wychodzą razem na spacery.

blazej86

Postprzez Gothika » So lis 18, 06 11:13 am

nie chce Cię martwic ale...
gdy przyniosłam do domu swojego poprzedniego bulka Maxia, mieszkałam jeszcze z rodzicami, oni mieli jamniczkę, suczkę. Jamniczka nie akceptowała Maxia. Gdy on dorastał, to ją znienawidził, tak jakby wszystko pamiętał i były podpobne "akcje" ale ja sie niedługo potem wyprowadziłam od rodziców.
Nigdy potem te psy nie mogły byc razem, nie rozdzielone, Max napadał tę sukę z nienacka, tez bez warczenia i ostrzezen, a my robiliśmy wiele prób aby to "naprawic" i zmienic (i co dziwne, ze gdy miał Max załozony kaganiec, to jej nie napadał) .
Była tez taka sytuacja, ze one były razem na działce u nas, wszystko wyglądało ze jest ok, ze sie unormowało, ale to były pozory pomimo ponad dwóch tygodniach spokoju... Max z nienacka i bez zadnego powodu zaatakował tę sukę, i nie wiem co było by gdyby mnie wtedy tam nie było i bym nie krzykneła "zostaw" , "pusc" (miski z zarciem były oczywiscie pochowane, nie było tez zadnych zabawek i smakołyków, ani niczego podobnego na wierzchu, co mogło by spowodować awanturę).
Skonczyło sie na szczescie "tylko" na kilku szwach na karku i pyszczku u jamniczki.
Potem juz zawsze psy były rozdzielane, albo Max w kagancu w obecności jamniczki.

Nie wiem, czy to ma jakies znaczenie, ale dodam, ze mój poprzedni bull, mimo, ze był psem bardzo przyjaznym do ludzi dorosłych i dzieci, nie sprawiał problemów wychowawczych w domu, to w stosunku do innych psów był wybitnie agresywny.

Piszesz ze Twoja Perła jest mała, wazy 5 kilo (czyli chyba cos w podobie jak jamnik), ja bym nie ryzykowała na Twoim miejscu, i nie dopuszczaj do sytuacji, zeby one były razem

Gothika

Postprzez blazej86 » So lis 18, 06 12:48 pm

blazej86

Postprzez Gothika » So lis 18, 06 12:56 pm

Gothika

Postprzez SAURON » So lis 18, 06 17:41 pm

SAURON

Powrót do Wychowanie i szkolenie