[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Kilka buli w domu - (psy /suki) relacje między nimi
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Kilka buli w domu - (psy /suki) relacje między nimi

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.

Kilka buli w domu - (psy /suki) relacje między nimi

Postprzez _JaMaR_ » Śr lip 05, 06 20:15 pm

Mam ostatnio takie przemyslenia co do posiadania kilku buli.
W tej chwili mam dwie dorosłe suki.Nie mam z nimi na szczęście żadnych poważnych kłopotów ale nie do końca zawsze moje dwie dziewczynki dobrze ze sobą zyją.zdarzaja sie jakies przepychanki o miejsce na fotelu lub lepsza pozycje w kuchni ;)
Na spacerze spotykamy takiego fajnego zrównoważonego psa/samca.
To duzy /wysoki pies generalnie jeszcze raz taki jak moje dziewczyny.
Biega sobie luźno choc ma właścicieli.Jest on tak fajnym i przyjacielskim psem nawet do innych samców że nie ma potrzeby go wiązać czy wyprowadzać.Sam to robi :) ma cos z psa pasterskiego w sobie...
No i wracajac do tematu...
Moje dziewczyny (obie) wprost przepadaja za nim, cieszą się na kilometr przed nim.Poznaja się i jakby samo przez się uznaja go za dobrego kandydata do przywódctwa nad nimi ;) tak ja to widzę.
I teraz moje pytanie...
Gdyby pies (bul) doszedł do mnie do domu i włączył bym go do sfory sytuacja była by taka sama?
Myslicie że 3 pies wpłynął by pozytywnie na ta moja mini sfore czy raczej nie ?

_JaMaR_
Pomocny wiedzą: 3

Postprzez niezwyciężona » Śr lip 05, 06 20:54 pm

moim zdaniem to psi facet jest fajny dopóki nie wejdzie do domu albo do momentu az sie suniom znudzi jego władczosc. co za ogrodzeniem to ok ale terytorium moje i koniec. choc powiem ci szczerze ze raz mialam sytuacje ze moj Astor( malamut ktory odszedl w sierpniu) tak sie zakochal w suni ktora krył ze siedziala u nas tydzien, a potem on u niej i wszystko było wybaczone. tylko ze to byla miłosc od pierwszego wejrzenia :D
ale zawsze mozna sprawdzic jakby to było. tylko zeby sie nie skonczyło na bitwie o " mężczyzne" :D :D :D

niezwyciężona

Postprzez MiMi » Śr lip 05, 06 21:48 pm

wydaje mi sie, ze samiec zmieni relacje w domu i poza nim. w koncu to trzeci pies w grupie, inne zachowania, charakter, temperament, kolejna morda do miski...

osobiscie znam kilka przypadków ze samce przymykają oko na złosliwosci czy chęć dominowania suk w swojej sworze. daje im fory.. wielokrotnie zlosnica podkreslała ze jej samiec pozwala suce na o wiele wiecej niz moznaby przypuszczac. pewnie sie tez nieraz wkurzy i suką pozamiata ale z tego co widac doda do dzis zyje i dobrze sie ma :)
mnie sie wydaje ze być moze samiec z sukami na spacerze będzie chciał ich bronic, tak jak mój to robi, on także prowokuje suki do zachowan, których bym np. nie chciala. on im mówi- teraz szczekamy, teraz gonimy, tego lubimy i sie z nim poganiamy a ten niech spada bo w zęby. na szczęscie bulinki srednio reagują na jego propozycje :) jednak na dworze to on steruje stadem. tak ja to widze.

czasami widze jak go nasladują i pękam ze smiechu. on sie otrzepuje- swinki to samo, on cos wącha- suki biegną sprawdzic co to, on kopie - pilnują dziury i sie wymieniają :)

obserwowanie stada jest niesamowicie ciekawe, mysle, ze w pewien sposob mozna wplywac na jego funkcjonowanie.
wychowaniem psow kazdego z osobna i wszystkich w kupie, dbaniem o zgode między nimi, wystrzeganiem się sytuacji, które mogą być dla nich problemowe- np jeden smakolyk, trzy psy.
mysle jednak ze sredno rozgarnięty człowiek jest w stanie pomóc "ułożyć się" stadu. oczywiscie wszystko zalezy od osobniczych predyspozycji, charakterów psow etc. czasem bywa cięzko, ale wiele rzeczy mija i sie reguluje, kiedy psy osiągają wiek ok 1,5- 2 lat...

MiMi

Postprzez _JaMaR_ » Śr lip 05, 06 22:11 pm

No ja MiMi do końca nie wiem czy mozna miec wpływ na relacje miedzy psami tak na 100%.Oczywiscie przebywając razem mozna unikac pewnych sytuacji ale nie zawsze mozna.Czasem zostawia sie psy z róznych przyczyn znajomy lub rodzinie do pilnowania i konflikty moga nagle wybuchnąc bez kontroli.
Dlatego fajnie było by miec w sforze "swojego człowieka" typu psa dominujacego. To on trzymał by wszystko w kupie nawet podczas naszej nieobecnosci.
Myslę że 2 suki z jakimiś ambicjami przywódczymi nie do końca potrafią wypracowac między sobą do końca dobrych realcji i potrzebuja psa/samca z silna i stabilna psychiką.
Takie cos by mi sie marzyło ;) suczki chodzące na paluszkach i mój kumpel pies przy mojej nodze na spacerach ;) który ma nad nimi pełna władzę ..hehe ale to chyba utopia i do końca nigdy nie jest OK. Co myślicie ?

_JaMaR_

Postprzez Ślinka » Śr lip 05, 06 22:36 pm

Ja też myślałam, ze samiec duzo zmieni...ale niestety...Arnold jest ciepła klucha i chyba jest najniżej w hierarchii mojego stada :roll: Rządzą baby... Choć Ślinka była przywódcą stada to teraz mam wątpliwości, czy moje psy nie ustąpiły pola gówniarzowi. Zobaczymy... Także, myslę, ze nie zawsze samiec coś zmieni. Chyba, zę ma wybitną charyzmę :wink:
Obrazek
Obrazek

Ślinka
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez _JaMaR_ » Śr lip 05, 06 22:42 pm

Gówniarzom sie dużo wybacza ;)
Jak widac róznie może być no chyba ze ma się szczęście.Gorzej jak chcac sobie polepszyć to sie pop....y
Póki co nie zamierzam zmieniac stanu mojego stadka ale po przeprowadzce za jakies 2 lata pewnie to nastapi i przymierzam sie juz do tematu ;)

_JaMaR_

Postprzez MiMi » Cz lip 06, 06 0:18 am

MiMi

Postprzez _JaMaR_ » Cz lip 06, 06 0:36 am

Rozpieśliły go to teraz maja ! :lol:
Ja tez bałem sie zostawiać je same kiedy Kika była jeszcze szczylem.Na szczeście w tej chwili wiem ze moge to robic bez limitowo w zasadzie i bardzo sobie to cenię ale generalnie fajnie było by miec takiego strażnika co robi porządek i tak mi sie wymysliło że faceta moim babom brak ;)

_JaMaR_

Postprzez niezwyciężona » Cz lip 06, 06 10:22 am

wydaje mi sie ze nie ma reguły.wojny miedzy psiakami zawsze bede tak samo jak np.pomiedzy rodzenstwem o zabawke i trzeba sie z tym liczyc :D
Koleżanka najpierw kupiła psa potem sunie i tak czasami sa afery. a Zefir nie wtraca sie w kłotnie suczek chyba ze dotyczy to bezposrednio jego ( jego zabawka, kosc, w innych przypadkach tylko sie głupio patrzy. Natomiast na spacerze podobno jest super. tam gdzie on tam one tyle ze jest bardzo zazdrosny o swoje panie i niestety zaden pies nie ma prawa podejsc. Bo wtedy nie jest ani cierpliwy ani wyrozumialy. moze zabrzmi to smiesznie i bron boze nie jest to uczłowieczanie psich zachowan ale z tego co mówila ich włascicielka to czesto suki same zaczepiaja psy a potem chowaja sie za Zefirem
Istna złosliwosc :D :D

niezwyciężona

Postprzez viva » Cz lip 06, 06 22:54 pm

Ja miałam dwa bule w domu psa i sukę. Pies był pierwszy, potem przyszła dorosła suka 3 letnia i od razu podporządkowala sobie psa. Myślę, że jakbyś wziął młodego szczyla do dwoch suk, to one go zawojują i nie będzie psa przywódcy. Jak weźmiesz dorosłego psa, to suki też go sobie podporządują. Co innego takie stadko na dworze, na obcym terenie, a co innego w domu. W domu będzie zazdrość o wszystko, a przedewszystkim o żarcie. U mnie suka nieraz nadgrzła psu ucho z powodu, że np. on podszedł do niej jak siedziala i pilnowała suchej bułki na swoim posłaniu.
viva&Gebo&Bipi
viva
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Postprzez CHI » Wt paź 03, 06 13:51 pm

Życie potrafi płatać figle..
Sutuacja mnie zmusiła do mieszkania z 4 swoimi (2 na 2) w mieszkaniu za opiekę nad 2 bulami samcami (ojciec i syn)... Psy znały sie wcześniej, ale bardziej tylko z widzenia...
czyli 6 psów (dorosłych!!) w tym 4 bule... i 3 samce (2 kryjące - 1 bokser 1 bull).
Oczywiście byłam sama, a największe "zadymy" przeżywałam jak pojawiał sie (na moment) właściciel tych buli...

Koniec był taki, że trzeba było izolować od siebie ojca i syna bo żarły się o stado, (strat wiekszych nie było bo siły były równe ;))
Syn chodził z moimi (5 szt na smyczach w tym 2 samce i 3 bule :)) ludzie przechodzili na drugi chodnik, straż się nie czepiała ;) a pijaczki kłaniali sie z daleka...
a ojciec chodził z moimi ale tylko sukami - z bokserem bo krótkiej awanturze udawali w domu, że się nie widzą a na dworze wolałam nie ryzykować... bo rozdzielanie 2 czy 3 psów (nawet jeśli nie jest to do końca na poważnie) nie jest sztuką ani łatwą ani przyjemną...

trochę zdjęć mam na mojej starej stronie , np takie coś:
Obrazek

Obrazek

Jak trzeba to się da..
ale mocno zastanawiałabym się nad samcem bulem w mieszanym bokso-bulo-suczo-psim stadzie...
pozdrawiam
CHi

CHI

Powrót do Wychowanie i szkolenie