[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Zaznaczanie przedmiotów i rozpoznawanie zapachów
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Zaznaczanie przedmiotów i rozpoznawanie zapachów

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.

Postprzez nitro » So kwi 07, 07 13:32 pm

Dawaj Zmija.Duzo zelaza,witamin z grupy B,i pisz.Ja teraz tez bede pytal,Maly daje mi bardzo popalic :wink:

nitro

Postprzez Żmija » Wt kwi 10, 07 19:35 pm

Jak Ci daje popalic? :D Poopowiadaj.
U nas cieczka, choć mala nie bardzo zdaje sobie z tego sprawę. W ostatnim czasie leniłyśmy się bardzo obie. To była pierwsza nasza taka długa przerwa w pracy. Ale chyba wyszla młodej na dobre, bo zmotywowana jest ładnie do pracy.
Ze złych wieści-sucz zapomniałao co chodzi w obediencowym aporcie węchowym :D Stwierdziła, żetrzeba mi przynieść każde drewienko i każdy koziołek. :D No to szybciutko wrocimy do początków i przypomnimy sobie , o co biega.
Zdecydowałam się na sposób zaznaczania przedmiotów na śladzie- będzie to tylko podejmowanie w staniu- tak będzie dla nasnajłatwiej- suk nie będzie musiał się cofac na ścieżce i znów podejmować śladu.
Jutro po lenistwie popracujemy sobie nad sama podstawą śladu (kwadrat z żarciem) i w końcu zaczynamy zabawę z pozorantem. :D

Żmija
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez nitro » Wt kwi 10, 07 20:22 pm

Kwadrat dobra sprawa,ale nie za dlugo,bo ja to znudzi.
Zrob kilka i przejdz do krotkiej motywacyjnej prostej,skupiajac sie na podstawie.
Dobrym cwiczeniem na koncentracje jest rzucanie pokarmem po prostej tak jak pilka,bardzoprzyspiesza psiaka.
...kilka slow o Mlodym
Uparty,uparty i jeszcze raz u p a r t y :lol:
Najlepiej byloby wyjsc na dwor zalatwic swoje potrzeby fizjologiczne ido Domu,tu jest azyl :wink:
Pamiec absolutna raz pojdzildziemy dana droga i juz pamieta,jakbysmy chodzilli tymi scierzkami latami.Jesli sie zatrzymamy w danym miejscu an dlurzej,tzn.,ze tonasz nowy dom. :lol: i tu zostajemy,proby po 30-40min,na zasadzie protestu bywaja,a jaksie przekona ,ze ja mam duzo czasu,to przybiega zadowolony jakby czas nie istnial.
W domu ok,juz nie gryziemy po rekach, nosie,(ustach bo moze cos dobrego z nich wyleci?)Przynosimy rozne przedmioty nie uciekamy z nimi.Nie sztywniejemy i nie warczymy juz przy surowej kosci....
To tak po krotce :wink:

nitro

Postprzez Żmija » Wt kwi 10, 07 21:04 pm

No to masz powtórkę tego , co ja mialam z Fi :D Bo z dwoma pozostałymi miałam nieco inaczej. No i warków przy kości nie było, bo najpierw napychałam innym żarciem smoka. ale i tak przepracowuję z kazdym psem zabieranie wszystkiego.
Na szczęście etap osła spacerowego szybko mija. a bulle nie są uparte, .... mają własne zdanie :D No i super, że Ty też masz swoje i że Cię krew nie zalewa. Nie zauważysz, kiedy pieseczek nie będzie chciał wracać ze spacerku. To jakos niezuważalnie się dzieje. :D

P.S.Fi staje sie kobieta - podnosi nogę przy sikaniu - babochłop jeden. :)

Żmija

Postprzez nitro » Wt kwi 10, 07 21:17 pm

A aj mysle,ze trafil mi sie malutki dominant indywidualista.
.....sama wiesz nawet jak Cie zalewato i tak nie jest to rozwiaznie,wiec lepiej obrocic w zart.
Uczy sie bardzo szybko,ale to musza byc bardzo krociutkie sesje,bo jak tylko przeginam to znajduje sobie innna zastepcza zabawe.
Mysle ze najwieksza kara jest odstawienie go do klatki,na krotkie przemyslenia,to gorozwalakiedy biore hermesa i wychodze z Nim pocwiczyc :lol:
Mysle ,ze bedzie to Psiak ,ktory dlugo sie przywiazuje,ale za to na zaboj.
Psy i ludzi na spacerze olewa,no chyba,ze ktos "zacwiergoli Damskim glosem,ppodejdzie przywita sie i z powrotem do mnie,a z psami nie obawia sie,ale tez nie szuka nadmiernego kontaktu,zabawy na jego zasadach,a jakktos za bardzo napiera,albo nie daj Boze chce gwalcic,to sie odgryza(on gwalcic,owszem moze
:lol: :lol: :lol: :lol: )
A Fi to silna Babeczka z charakterkiem,wiec podejzewam,ze stad te pokazowki z siusianiem :wink:
Nota bene,nie pisalem Ci,ze Mlody zaczyna juz szukac :wink: (w duuuuuzym cudzyslowiu,ale zaczelismy nad tympracowac.
Pisalas kiedys o probach pracy z Fi,ruszylas temat?Jestem zainteresowany i chetnie nuczylbym sie czegos w tym temacie,moze nowy temat?

nitro

Postprzez Żmija » Pt kwi 13, 07 17:21 pm

Żmija

Postprzez MiMi » Pt kwi 13, 07 18:53 pm

MiMi

Postprzez Żmija » Pt kwi 13, 07 20:02 pm

Żmija

Postprzez nitro » Pt kwi 13, 07 22:49 pm

. ..."Refleksje- z tempem i rodzajem wiatru problemow raczej nie będzie- na razie mogę spokojnie na 30 m zjeść kanapkę i poczytać gazetę. I nie wynika to z braku motywacji, tylko bardzo powolnej pracy suki. na razie chodzi małymi zygzaczkami, ale to raczej zw. z wiekiem śladu, najlepszy jest dla niej półgodzinny. Dopiero zaczyna analizować zapachy. Ślad kończę zabawką, muszę kończyć, bo inzczej suka we własnym świecie węszy dalej. Po kilku króciutkich śladach prowadzi mnie sama do podstawy. Problemy:
-suka próbuje wracać się na śladzie, sprawdzic, czy aby nic nie zostawiła. No to zatrzymuję się i nie daję jej sprawdzić. ruszam za nią dopiero, kiedy wraca na ścieżkę. Możliwości manewru nie daję jej za wiele, ale to nie ślad użytkowy. Chyba musze zmniejszyć ilość żarcia , ale boję się popsuć ten jej naturalnie spokojny, metodyczny tryb pracy nosem, potrzebuje na razie wypracować precyję. Czy blokowanie jej smyczą możliwości powrotu wystarczy? Nie wiem.
- po zakończeniu sladu i zabawie luzem sucz wraca na ślad i przechodzi go sobie sama jeszcze raz i to o wiele ładniej, niż pierwszy raz, bez powrotów. Podejrzewam, że po prostu uczy się śladu. Nie wiem, czy na to pozwalać, czy nie?
-rozwęszyła się sucz na maksa- muszę chyba natychmiast wprowadzić rytuały związane z węszeniem (szelki etc.)?
-boje się ,ze za szybko przeskoczę jakiś etap i coś schrzanię"....

Zaczne moze krotko od obrony....
Azeby Pies(Suka),umiala korzystac z dwoch popedow i je mieszac musi miec connajmniej 18mis...Jesli nie jest to tajemnica napisz mi z kim robicie ta obrone?
Jesli chodzi o powroty na sladzie to nie jest problem i nie musisz jej tego zabraniac.
Co ile kladziesz to zarcie???
Jesli chodzi o szelki to nie moge sie wypowiadac bo nie widzialem jej na tym sladzie(to samo osiagniesz przekladajac jej pod prawa lapelinke)
To,ze jest wolna imetodyczna to Super.Kwadratow moim zdaniem juz nie musisz robic skoro zalapala o co chodzi.Nie boj sie uwierz w siebie i w Nia jak i w Wasze mozliwosci...
Co robie z Malym....
Zaczalemnajpierw od wyszukiwania przedmiotu(byly to uszy watroby,ect,bardzo intensywne zapachy),w miedzyczasie koncentrowalem Gnojka na pilce,a teraz przeszedlem do poszukiwania pileczki na dworze utrudnieniem jest wysoka trawa.Jestesmy na etapie utrwalania komed siad ,waruj,stoj,w roznych kombinacjach-daje mu czas na myslenie,azeby sam rozgryzal problem i jest juz dostatecznie :lol:
Przez moja nieuwage,na spacerze "przerolowal gojakis Doberman,ale na szczesce nie zrobilo to na Nim wielkiego wrazenia i po chwili refleksji zaczal na niego polowac :wink:

nitro

Postprzez Żmija » Pn kwi 16, 07 8:21 am

Przepraszam, że dopiero teraz, ale po weekendzie po prostu padam, a i wlasne psy taryfy ulgowej mi nie dają. Wczoraj to juz miałam po prostu wielka pardubicką.
Zaczne moze krotko od obrony....
Azeby Pies(Suka),umiala korzystac z dwoch popedow i je mieszac musi miec connajmniej 18mis...Jesli nie jest to tajemnica napisz mi z kim robicie ta obrone?

tu zdania są podzielone, ale zgadzam się- długo, długo i jeszcze raz długo łup. Z kim, napiszę Ci na priva.

Jesli chodzi o powroty na sladzie to nie jest problem i nie musisz jej tego zabraniac.
Zależy, jakie powroty,pamiętaj teraz uczę śladu IPOwskiego. Jak suka spróbuje cofnąć się dalej, to moge sobie kuku zrobić. Ale jest lepiej, powroty są coraz mniejsze, rzadsze i wczoraj po południu na niezadeptanym terenie było ich znacznie mniej. Pomaga też, jeśli żarcie kładę rzadziej, ale w ciut większych kawałkach. Podniosłam trochę wartość nagrody na końcu śladu i chyba będę musiała psa po sladzie definitywnie zabierać z terenu, bo ślad zaczyna byc nagrodą samą w sobie.
Co ile kladziesz to zarcie???
Staram sie nieliniowo, ale mniej więcej co 3 metry, na ostrych łukach nieco gęściej, czasem rzadziej. Chcę wypracować dokładne węszenie każdego odciska buta.
Jesli chodzi o szelki to nie moge sie wypowiadac bo nie widzialem jej na tym sladzie(to samo osiagniesz przekladajac jej pod prawa lapelinke)
Szelek potrzebuję jako wyraźnego rytuału, bo mam oszołoma, który po zejściu ze ścieżki nie może sam z siebie wyjść z trybu węszenia i naprawdę dlugo w nim jest nadal. wprowadzam podchodzenie do podstawy na równaj i musze tu suce pomagać, bo nos automatycznie kieruje się do śladu.Po podejściu do podstawy chwile siedzenia z patrzeniem w oczy i dopiero do pracy. I te elementy posluszenstwa w tej sytuacji musze w zasadzie z nią tu przerabiać jak z zupełnie początkującym psem. No, ale nie mogę mieć na razie kompletnie zawęszonego psa.
To,ze jest wolna imetodyczna to Super.Kwadratow moim zdaniem juz nie musisz robic skoro zalapala o co chodzi.Nie boj sie uwierz w siebie i w Nia jak i w Wasze mozliwosci...
No i własnie to mnie boli w śladzie Ipowskim, ze nie mam tu miejsca na zaufanie do suczy, tylko w sumie posłuszeństwo. Powolnośc i dokładność to dary od natury, ktorych nie chcę zepsuć. Tym bardziej, że sucz węszy na róznych podłożach- nos ma na pewno i wie o tym. Dopiero jak będę miała dobry ślad Ipowski pobawimy się kiedyś w użytkowy i myślę, że to będzie dla niej największa frajda. :D
Co robie z Malym....
Zaczalemnajpierw od wyszukiwania przedmiotu(byly to uszy watroby,ect,bardzo intensywne zapachy),w miedzyczasie koncentrowalem Gnojka na pilce,a teraz przeszedlem do poszukiwania pileczki na dworze utrudnieniem jest wysoka trawa.Jestesmy na etapie utrwalania komed siad ,waruj,stoj,w roznych kombinacjach-daje mu czas na myslenie,azeby sam rozgryzal problem i jest juz dostatecznie
Tak, bulle potrzebuja dużo czasu na myślenie :D Ale z reguły pamięć mają dobrą. też się muszę wziąć troszkę za posłuszeństwo, bo ostatnio odpusciłam troszkę. Ale dziś podziałam nieco. U nas zaskoczyła mnie pewa prawidłość- suka coraz ładniej rozkręca się na piłkę, ktora jest nagrodą za koniec śladu- tzn. atrakcyjność sladu przenosi się na piłkę. a nie na odwrót.
Przez moja nieuwage,na spacerze "przerolowal gojakis Doberman,ale na szczesce nie zrobilo to na Nim wielkiego wrazenia i po chwili refleksji zaczal na niego polowac
To teraz dobki strzezcie się :D [/i]

Żmija

Postprzez nitro » Pn maja 14, 07 22:37 pm

Czy temat juz zakonczony....
jak sie rowijacie Kobietki :?:
Czy pomoglem?Moge jeszcze w tym temacie wam pomoc?

nitro

Postprzez Żmija » Wt maja 15, 07 16:58 pm

Żmija

Poprzednia strona

Powrót do Wychowanie i szkolenie