przez Złośnica » Wt lip 31, 07 12:39 pm
proszę bardzo...
A. Kości
Zwierzę dla zdrowia potrzebuje minerałów - dobrze zbilansowanych i w odpowiednich ilościach. W diecie BARF źródłem tych minerałów są kości - prawdziwy ich magazyn.
Kości zawierają:
a) minerały - łącznie z wapniem i fosforem;
b) tłuszcze:
- jeśli kość pochodzi z drobiu bądź wieprzowiny - tłuszcz będzie bardzo bogaty w NNKT; - tłuszcze dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; c) szpik - wysoce odżywczą mieszankę składników budujących krew, w tym żelazo;
d) naturalne przeciwutleniacze;
e) jeśli na kościach jest również mięso (tzw. mięsne kości), wtedy dostarczane są również metionina i większość witamin z grupy B.
Korzyści ze spożywania kości:
· rzadsze niestrawności i biegunki;
· sprawniejszy układ wydalniczy, mniejsze i bardziej zwarte stolce;
· kości odgrywają rolę podobną do błonnika, tj. wiązania pokarmu, a więc usuwania toksyn i usprawniania pracy jelit;
· psy jedzące kości wydają się mniej cierpieć na choroby zwyrodnieniowe podeszłego wieku, a także po prostu żyją dłużej.
Alternatywą dla całych kości - w przypadku np. psów starszych, z brakami w uzębieniu, mających problemy z trawieniem kości czy po prostu jedzących zbyt łapczywie - są kości zmielone.
B. Mięso
Mięso stanowi jedynie małą część diety BARF, ponieważ dieta wyłącznie mięsna jest wysoce nienaturalna i niezbilansowana.
Składniki odżywcze, zawarte w mięsie:
a) proteiny - ich dostarczanie jest główną rolą mięsa;
b) tłuszcze;
Dostarczając tłuszcze i proteiny, mięso dostarcza energii, a także podstawowych aminokwasów, niezbędnych psom w każdym wieku i kondycji. Kiedy zawartość tłuszczu rośnie, obniża się procent wody i protein, rośnie za to ilość energii, dostarczanej psu. Różne rodzaje mięsa zawierają różne ilości NNKT - najwięcej drób i wieprzowina, mniej jagnięcina, najmniej wołowina.
c) woda;
d) niektóre witaminy i minerały:
(i) surowe mięso ma małą ilość sodu i dużą potasu
- bilans korzystny dla psów z problemami z sercem:
- sód - najniższy poziom - wołowina, najwyższy - wieprzowina;
- potas - najniższy poziom - drób;
(ii) wołowina, jagnięcina, drób i wieprzowina mają także niski poziom wapnia i umiarkowanie niski magnezu - doskonałe dla psów ze skłonnością do kamieni w pęcherzu;
(iii) cynk - wysoki poziom jest w wołowinie i jagnięcinie, niski w wieprzowinie, najniższy w drobiu;
(iv) żelazo - najbogatsza w żelazo jest wołowina.
Czego mięso nie zawiera:
· węglowodanów;
· skrobi;
· cukrów;
· błonnika.
C. Podroby:
Termin "podroby" określa organy wewnętrzne, głównie nerki, wątroby, serce, flaki.
W środowisku naturalnym dzikie psy jedzą zawartość żołądków i narządów wewnętrznych upolowanych zwierząt. Psy domowe mają również podobne wymagania. Podroby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, istotnych zwłaszcza w okresie wzrostu, reprodukcji i stresu.
1. Wątroba - w małych ilościach powinna być podawana regularnie.
Zawiera:
· wit. A - jest jej najbardziej skoncentrowanym źródłem,
· wit. E, D, K, wit. Z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3, B5, B12), wit. C;
· cynk,
· mangan;
· selen;
· żelazo;
· biotynę;
· kwas foliowy;
· cholinę;
· inozyt;
· proteiny;
· NNKT (omega 3 i 6).
2. Nerki
Zawierają:
· proteiny;
· NNKT;
· witaminy - wszystkie rozpuszczalne w tłuszczu, A, D, E, K, wszystkie z grupy B;
· żelazo (bardzo bogate źródło);
· cynk.
3. Serce
Zawiera:
· proteiny;
· witaminy z grupy B, wit. A;
· żelazo;
· niektóre NNKT;
· taurynę - niezbędną dla prawidłowej pracy serca.
4. Flaki - to część pierwszego lub drugiego odcinka żołądka (wraz z zawartością) krowy lub innego przeżuwacza. Żwacz pochodzi z większego, pierwszego żołądka, a flaczki z drugiego.
Flaki zawierają:
· enzymy;
· NNKT (omega 3 i 6);
· probiotyki;
· składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.
D. Warzywa
Warzywa (zwłaszcza zielone) powinny stanowić stałą część diety psów ze względu na zawartość wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych:
· błonnika - zarówno rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego;
· NNKT omega 3;
· witamin;
· enzymów;
· przeciwutleniaczy;
· związków pochodzenia roślinnego.
1. Brokuły - jeden z najbardziej odżywczych pokarmów.
Zawierają:
· wit. C;
· ß-karoten;
· kwas foliowy;
· wapń;
· błonnik;
· chrom;
· indole (składniki azotu);
· izotiocyjaniany.
Działanie:
· zapobiegają powstawaniu komórek rakowych;
· wspomagają enzymy, zwalczające raka.
2. Szpinak
Zawiera:
· żelazo - 2 razy więcej niż większość roślin zielonych;
· chlorofil;
· ß-karoten, ksantofil, zeaksantyn;
· przeciwutleniacze;
· błonnik;
· wapń;
· potas;
· witaminy A, B6, K.
3. Seler
Zawiera:
· wapń;
· potas;
· fosfor;
· sód;
· żelazo;
· witaminy A, B, C;
· związki pochodzenia roślinnego.
Działanie:
· skutecznie przeciwdziała powstawaniu raka;
· zmniejsza nerwowość;
· jest uznawany za neutralizator kwasów.
4. Karczochy
Zawierają:
· ß-karoten;
· wit. C;
· tiaminę;
· ryboflawinę;
· wapń;
· indole;
· błonnik;
· kwas foliowy.
Działanie:
· obniżają ryzyko powstania różnych form raka.
5. Marchew
- zwana królem warzyw ze względu na zawartość składników odżywczych.
Zawiera:
· witaminy - A, B, C, D, E, K;
· ß-karoten;
· ryboflawinę;
· niacynę;
· wapń;
· potas;
· fosfor;
· sód;
· żelazo.
Działanie:
· ß-karoten, zawarty w marchwi, jest silnym przeciwutleniaczem;
· marchew odżywia nerw wzrokowy i znacząco poprawia wzrok.
6. Pieprz
Zawiera:
· Witaminę C - 3 razy więcej niż owoce cytrusowe;
· ß-karoten;
· błonnik;
· witaminę B6;
· likopen.
Działanie:
· stymuluje krążenie i wspomaga przepływ krwi;
· usprawnia trawienie;
· likopen pomaga w profilaktyce rakowej.
E. Owoce
Owoce nie są psom niezbędne - wszystkie obecne w nich składniki odżywcze mogą być pozyskane z innych źródeł. Jednak ich spożywanie zapewnia różnorodność, tak ważną w diecie BARF.
Błonnik, zawarty w owocach jest odtruwaczem jelitowym, pomagającym w utrzymaniu równowagi bakteryjnej poprzez usuwanie metali ciężkich i innych toksyn z organizmu. Celuloza jest częściowo trawiona przez mikroflorę jelit, jest również ważnym źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, odżywiających ścianki jelit.
Owoce zawierają:
· wodę - przede wszystkim;
· cukry - dostarczające energię;
· błonnik;
· witaminy A, C;
· enzymy;
· przeciwutleniacze - zwłaszcza owoce tropikalne;
· minerały;
· niewielkie ilości białka i tłuszczy.
Działanie:
· korzystnie wpływają na długość życia;
· wzmacniają system odpornościowy;
· zapewniają zdrową skórę.
1. Jabłka - nieobrane.
Zawierają:
· witaminy A, C, z grupy B;
· pektynę;
· kwas foliowy;
· potas;
· ß-karoten.
Działanie:
· usprawniają pracę jelit;
· pektyna wiąże i eliminuje toksyny.
2. Gruszki
Zawierają:
· pektynę;
· potas;
· wit. C - silny przeciwutleniacz.
Działanie:
· potas podtrzymuje pracę serca, skurcze mięśni, przewodzenie nerwowe i metabolizm węglowodanowy;
· gruszki usprawniają pracę jelit.
3. Grapefruit
Zawiera:
· flawonoidy;
· błonnik rozpuszczalny w wodzie;
· potas;
· wit. C;
· kwas foliowy;
· pektynę.
Działanie:
· przeciwrakowe;
· obniża cholesterol;
· normalizuje poziom hematokrytu - niski poziom oznacza anemię, wysoki - silne odwodnienie lub zwiększoną liczbę czerwonych krwinek;
· pestki grapefruita zawierają biologicznie czynny składnik naturalny, zabijający paciorkowce, gronkowce, salmonellę, pałeczki coli, drożdżaki, wirusa opryszczki i grypy, używany jest jako antybiotyk, ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwpierwotniakowe i przeciwwirusowe.
4. Pomarańcze
Zawierają:
· wit. C;
· kwas foliowy;
· potas;
· tiaminę;
· wapń;
· magnez;
· flawonoidy.
Działanie:
· wzmacniają system odpornościowy;
· wspomagają tkanki łączne;
· poprawiają ogólny stan zdrowia;
· mają działanie przeciwrakowe;
· zwalczają infekcje bakteryjne.
F. Dodatki
1. Jajka - kompletny pokarm, a więc doskonały środek odżywczy.
Zawierają:
· proteiny;
· komplet minerałów;
· wapń (głównie w żółtku, ale również w skorupce);
· witaminy - wszystkie oprócz wit. C;
· nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe;
· lecytynę;
· enzymy;
· siarkę;
· aminokwasy;
· biotynę;
· cynk.
Żółtko jest niezbędne psom z problemami skórnymi.
2. Siemię lniane - wykorzystywane od ponad 10 tys. lat.
Zawiera:
· NNKT - niezastąpione składniki odżywcze, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Uważane są za "dobre" tłuszcze;
· składniki bioaktywne, zwane lignanami. Bakterie w okrężnicy przetwarzają lignany w związki hormonalne, rozprowadzane następnie w układzie pokarmowym i wątrobie. Ich działanie podobne jest do działania estrogenu i anty-estrogenu;
· błonnik;
· kwas alfa-linolenowy (typ omega 3 kwasu tłuszczowego).
Działanie:
(i) NNKT:
· przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania błony komórkowej;
· mają krytyczne znaczenie dla syntezy eikozanoidów - substancji hormonopochodnych, pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu komórek;
(ii) lignany:
· mają działanie przeciwrakowe;
· są przeciwutleniaczami;
· obniżają cholesterol;
· zapobiegają cukrzycy u zwierząt;
(iii) błonnik:
· poprawia trawienie;
(iv) kwas alfa-linolenowy i lignany:
· zapobiegają chorobom serca;
· wspomagają leczenie przewlekłych chorób nerek.
3. Czosnek
Zawiera:
· siarkę;
· potas;
· cynk;
· witaminy A, C, B;
· selen;
· wapń;
· mangan;
· miedź;
· żelazo.
Działanie:
· jako naturalny antybiotyk, czosnek zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, a także powstryzmuje rozwój bakterii i grzybów, zapobiega zwłaszcza infekcjom układu oddechowego;
· stabilizuje ciśnienie krwi;
· pobudza układ odpornościowy.
4. Wodorosty
Zawierają:
· ponad 60 minerałów i mikroelementów - w tym wapń, chlor, miedź, jod, żelazo, lit, magnez, fosfor, potas, selen, krzem, siarkę, cynk, chrom, kobalt, mangan, sód;
· witaminy - A, B1, B2, B3, B12, C, E;
· 21 aminokwasów i węglowodanów prostych i złożonych;
· niacynę;
· ryboflawinę;
· tiaminę;
· błonnik.
Działanie:
· wspomagają pracę gruczołów (zwłaszcza przysadki, nadnerczy i tarczycy);
· zwalczają zarazki;
· mają działanie przeciwrakowe, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne;
· oczyszczają przewód pokarmowy;
· zapobiegają absorpcji metali toksycznych;
· działają odmładzająco;
· są niezbędne zwłaszcza dla rosnących szczeniąt oraz suk ciężarnych i karmiących.
Analiza:
Czyste białko minimum 8.6%
Czysty tłuszcz minimum 1.5%
Czysty błonnik maximum 46%
Wilgotność maximum 9.2%
5. Lucerna
Zawiera:
· witaminy A, C, E, K, D, B2, B3, B5, B6, B12, G, U;
· bioflawonoidy;
· 8 enzymów trawiennych;
· ß-karoten;
· biotynę;
· lizynę;
· tryptofan;
· glin;
· potas;
· chlorofil;wapń;
· chlor;
· sód;
· fluor;
· żelazo;
· magnez;
· krzem;
· siarkę;
· fosfor;
· pierwiastki śladowe;
· błonnik.
Działanie:
· pomaga przyswoić proteiny, wapń i inne składniki odżywcze;
· oczyszcza organizm;
· zwalcza infekcje;
· jest naturalnym dezodorantem;
· zapewnia prawidłowe przyswajanie pokarmu;
· działa przeciwutleniająco i przeciwgrzybicznie.
Analiza:
Czyste białko minimum 17%
Czysty tłuszcz minimum 1.5%
Czysty błonnik maximum 27%
Wilgotność maximum 10%
6. Kefir
Słowo kefir pochodzi od arabskiego "keif", co oznacza "dobre samopoczucie". Kefir powstaje w wyniku fermentacji ziaren "kefiru", składających się z kazeiny i pozostających w symbiozie kolonii mikroorganizmów z własnym, złożonym składem. To właśnie różni kefir od innych produktów mlecznych (jogurt zawiera jedynie 2 - 3 różne kultury bakterii).
Kefir zawiera:
· ekstrakt siary - zwany "pierwszym mlekiem" lub "młodziwem", zawierający laktoferynę i laktoperoksydazę;
· enzymy;
· minerały;
· podstawowe aminokwasy;
· wapń;
· magnez;
· witaminy - B1, B12, K;
· kwas foliowy;
· biotynę.
Działanie:
· bakterie gram-pozytywne i gram-negatywne pomagają wyeliminować szkodliwe drożdże chorobotwórcze i pasożyty wewnętrzne;
· stężone formy siary blokują efekty szkodliwych patogenów;
· laktoferyna i laktoperoksydaza pomagają kontrolować patogeny i zwalczają szkodliwe bakterie, takie jak E. coli, gronkowiec, Klebsiella, paciorkowiec jelitowy, bakterie z rodziny pseudomonaceae, bakterie beztlenowe i kryptosporydia;
· kefir odgrywa znaczącą rolę w rozwoju układu pokarmowego i wspomaga układ odpornościowy;
· reguluje również pracę jelit;
· obniża nietolerancję laktozy przez zapewnienie galaktozydazy bakteryjnej w jelitach i żołądku;
· pomaga w regeneracji flory jelitowej po przebytej chorobie lub podczas leczenia antybiotykami;
· eliminuje niepożądane toksyny z organizmu.
7. Oleje
Oleje, jakich należy użyć, to oleje tłoczone na zimno, świeże i trzymane z daleka od światła i tlenu. Najlepsze są: olej z łososia i olej z wątroby dorsza.
8. Trawy: lucerny, jęczmienia, pszenicy, pszenżyta
Trawy te zawierają bogactwo naturalnych enzymów, bogatych w przeciwutleniacze i mieszankę składników odżywczych.
Źródła składników odżywczych:
· indoli - brokuły, kalafior, kapusta - również włoska, czosnek, ziarno gorczycy;
· ß-karotenu - banan, pieprz, marchewka, dynia, słodki ziemniak;
· chlorofilu - pietruszka, szpinak, rukiew wodna;
· błonnika - jabłka, owoce cytrusowe, suszone śliwki, buraki, czarna porzeczka.
Enzymy:
Enzymy są zwane siłą życiową bądź energią życiową. Rozróżniane są 2 podstawowe rodzaje enzymów - metaboliczne (konieczne dla funkcji ciała) i trawienne (trawiące różne rodzaje pokarmu):
· enzymy trawiące skrobię - alfa amylaza, beta amylaza, glukoamylaza, galaktozydaza, maltaza, sacharaza;
· enzymy trawiące tłuszcz - esteraza, lipaza, lipoproteaza;
· enzymy trawiące błonnik - celulaza, hemicelulaza, pektynaza;
· enzymy trawiące białko - bromelaina, proteazy kwaśne, peptydaza neutralna, papaina.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT
NNKT mogą byż aktywne i nieaktywne. Aktywne NNKT działają bezpośrednio w organizmie psa, podczas gdy NNKT nieaktywne nie są w stanie pełnić swojej roli bez przetworzenia ich wcześniej w formę aktywną przez enzymy produkowane przez psa. Jeśli z jakiegoś powodu (dziedziczność, starzenie, infekcje wirusowe, choroby przewlekłe, niewłaściwa dieta) pies nie produkuje tych enzymów, nieaktywne NNKT nie są w stanie spełniać swoich funkcji, co prowadzi do chorób.
Niedobór omega 6 NNKT prowadzi do: problemów ze skórą, rozmnażaniem i rozwojem.
Niedobór omega 3 NNKT jest głównym problemem, spowodowanym przez nowoczesne, przetworzone jedzenie. Brak omega 3 może być przyczyną bezpłodności, osłabienia wzroku i słuchu, problemów z rozwojem młodych szczeniąt, a przede wszystkim z rozwojem układu nerwowego, co w konsekwencji może spowodować kłopoty z uczeniem i problemy behawioralne, mogące trwać całe życie.
Nadmiar omega 6 NNKT - jest również niekorzystny dla organizmu. Powoduje częste stany zapalne, zwężenie naczyń krwionośnych, zwężenie oskrzeli i kleistość płytek krwi, zapalenie stawów, choroby serca, nerek i płuc, choroby skóry a nawet raka.
Niedobory i nadmiar NNKT można regulować poprzez dodatek odpowiednich olejów:
· aktywne omega 6 NNKT - olej z pierwiosnka, wiesiołka, czarnej porzeczki;
· nieaktywne omega 6 NNKT - olej szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany;
· aktywne omega 3 NNKT - olej z wątroby dorsza, inne oleje rybne;
· nieaktywne omega 3 NNKT - olej lniany i konopny.
Omega 3 Oleje z dodatkiem oleju z łososia
Nasz potrójny olej z ryb jest bogatym źródłem dwóch Omega-3 NNKT, zwłaszcza kwasu eicosapentaenoic (EPA) i kwasu docosahexaneoic (DHA). Te kwasy tłuszczowe są ważne do regulacji ciśnienia krwi, zdrowej reprodukcji, zapobiegania stanom zapalnym itd.
Analiza:
Wartość na 1 łyż. od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
dl-alpha tocopherol (Vitamin E), min 3.0 I.U.
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 400 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 260 mg
Polyunsaturated omega-3 750 mg
Omega 3 Oleje z witaminą A & D & olejem z wątroby dorsza
Produkt ten jest bogatym źródłem witamin A & D oraz Omega 3 NNKT, EPA i DHA. Działanie przeciwzapalne Omega 3 NNKT wraz z dobroczynnym wpływem witaminy A na skórę, odporność i wszystkie błony śluzowe, a witaminy D na kości i zęby sprawiają, że ten dodatek powinien być podawany większości psów i kotów regularnie. Zalecane dawki musza być przestrzegane, nie należy też podawać podczas ciąży za wyjątkiem przypadków zalecanych przez weterynarzy.
Analiza:
Wartość na 1 łyż. Od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
Vitamin A, min 2200 I.U.
Vitamin D, min 220 I.U.
dl-alpha tocopherol (Vitamin E), min 3.0 I.U.
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 395 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 262 mg
Polyunsaturated omega-3 750 mg
Omega 3 & 6 Olej z dodatkiem oleju z łososia i pierwiosnka
Olej z trzech ryb z dodatkiem oleju z łososia i pierwiosnka zapewnia zdrową mieszankę omega 3 i 6 kwasów tłuszczowych. EPA i DHA z oleju rybnego są bazą dobroczynnego Series 3 prostaglandins, które regulują ciśnienie krwi i płytki krwi, zatrzymywanie wody i funkcje immunologiczne. DHA jest ważne dla mózgu, nerwów, wzroku i słuchu, funkcji nadnerczy i reprodukcji. GLA jest bazą dobroczynnego Series I prostaglandins które zmniejszają stany zapalne i wspomagają prawidłowe reakcje układu odpornościowego, a zwłaszcza zmniejszają dysfunkcję autoimmunologii i regulują funkcje różnych hormonów. Zalecane przy chorobach skóry, układu odpornościowego i stawów.
Analiza:
Wartość na 1 łyż. Od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 330 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 220 mg
Gamma Linolenic Acid (omega 6) 33 mg