Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Parę niejasności

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Parę niejasności

Postprzez Czajnik » So maja 14, 16 1:33 am

Witam!

Forum czytałem i czytać będę dalej, ale parę spraw jest dla mnie niejasnych..

Czy klatka to wymóg? Rozumiem, że służy jako "uspokajacz" bardzo aktywnego psiaka, ale czy nic nie przeszkadzałoby, aby żył sobie wolno? (czy jednak gryźć po prostu musi i po samotnym spędzaniu czasu w domu mebli będę miał mniej?)

Czytałem, że kot to nie problem, ale stado? Mieszkamy razem z piątką kotów i skundlonym ratlerkiem, ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Z rasowcami niby mam doświadczenie (w sumie w kotach, pers i maine coon) i po przeczytaniu paru wątków mam pytanie - czy serio jest ogromne ryzyko, że psiak będzie chory? Czytałem, że ta rasa ma problemy z genami, trafiłem na złe wątki czy rzeczywiście jest sporo krzyżówek w rodzinie? Ogólnie tak mi się rasowce kojarzą (patrząc na moje kotki), że to ukochane zwierzęta weterynarzy...

Mimo, że jestem od paru lat zakochany w bullach to na mnie też te stereotypy działają.. czy teoretycznie dobrze wychowany psiak puszczony na spacer z osobą mało odpowiedzialną jest w stanie coś strasznego odwalić? Rasa ma "wojowniczy" charakter? Czy do każdego zaczepnego innego psa podchodzą jak do wyzwania?

Różnica między mini a standard to głównie charakter, że małe bardziej zadziorne, a duże łatwiejsze do wychowania? Czy oba potrzebują 2-4h ruchu dziennie? Czy to też zasada nie do złamania? (wiadomo, nie 15 minut na siku i kupę, ale czy one codziennie muszą się wybiegać?)

Dzięki z góry za wszystkie rady i uwagi, jakby ktoś jeszcze polecił na jakie hodowle z pomorskiego warto rzucić okiem to w ogóle bym wyprzytulał.

Czajnik
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: Parę niejasności

Postprzez viva » Wt maja 17, 16 17:04 pm

Klatka barzdzo się przydaje jak chcesz mieć całe mieszkanie, przynajmniej na początku. Tez jest azylem dla psa, gdzie się wyciszy . Mój bulek ma 8 lat i czasem go zamykam w klatce jak sie mocno nakręci i jak są goście. On wie, że to jego miejsce.
Jak pies od małego bedzie się kontaktował z kotami, to nie będzie problemu. Przy kupnie psa najpierw obejrzyj rodowód, czy nie ma skojarzeń w rodzinie. Oczywiście pytaj o wszystko hodowcę. Życzę powodzenia w szukaniu tego jedynego.
viva&Gebo&Bipi
viva
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)