Nie chcę ani Cię zniechęcać ,ani zachęcać . Nie wiem jednak czy mając 13 lat będziesz w stanie zająć się odpowiednio takim specyficznym psem jakim jest bulterier. Rozumiem ,że będą pomagać Ci rodzice ( wszelkie opłaty za weterynarza, karma , akcesoria , zabawki) ,ale czy rodzice też czytają i szukają informacji na temat tej rasy? Jeśli nie , to zakup bulteriera może ich rozczarować jeśli będą spodziewać się usłuchanego i karnego psa jak owczarek niemiecki. Bulteriery jak zapewne wyczytałeś to w gruncie rzeczy bardzo samodzielne psy , uparte i sprytne - wyczują każdą słabośc charakteru człowieka i na pewno to wykorzystają by tylko było im , w ich mniemani, lepiej . Zgodzę się ,że normalny bulterier ze zdrową psychiką kocha ludzi , natomiast innych psów może już nie kochać . Czy będziesz umiał zapanować nad psem kiedy dojdzie do konfrontacji z innym psem , który będzie wrogo nastawiony? Czy będziesz wiedział jak się zachować? Czy jesteś gotowy na niewybredne komentarze dotyczące bulterierów?
Mam nadzieję ,że przemyślałeś wszystkie za i przeciw i Twoja chęć posiadania bula nie jest zwyczajnym chciejstwem , na zasadzie -" Mamo, tato chcę mieć psa!" Ja w wieku 12 lat też chciałam psa i go dostałam ,ale szczerze Ci powiem ,że z perspektywy czasu to nie zajmowałam się nim należycie. Wszelkie obowiązki z opieką nad psem spadły szybko na rodziców ,a był to mały kundelek. Teraz jako dorosła już osoba kupiłam psa sama , godząc się na wszelkie wyrzeczenia , obowiązki z tym związane. Nie powiem , mój tata wychodzi z Augustem jak wraca z pracy , natomiast wszelkie inne czynności oraz koszty związane z utrzymanie psa należa do mnie. Poza tym August wymaga ode mnie więcej niż od innych domowników , bo to ja jestem jego panią .
W każdym razie zastanów się dobrze , czy to już czas na kupno psa w ogóle, nie tylko bulteriera .
Pozdrawiam serdecznie i życzę spełnienia marzenia o posiadaniu prosiaka