[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Bulterier Na Święta
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Bulterier Na Święta

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Bulterier Na Święta

Postprzez Kazikos122 » Pn sie 31, 09 10:50 am

Witam Wszystkich mam 13 lat.I chyba jak wszyscy z tego forum jestem zafascynowany Tą rasą jaką jest Bulterier.Moim marzeniem jest zostać w posiadaniu takiego właśnie psiaka.Rodzice powiedzieli ze jest szansa ale na święta i do tego jest jeszcze warunek muszę się dobrze uczyć.I własnie chciałem się zapytać czy nadaję się na właściciela tego psa.Przeczytałem kilka książek o tej rasie cały cas też siedze na forum ogółem wiem coś na temat tej rasy oczywiście sam i tak nie dałbym rady sam wychować psiaka ale Rodzice powiedzieli ze mi pomogą.

Dzięki :D

Kazikos122
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez OLKAiDEXTER » Pn sie 31, 09 11:16 am

Hmn, z tego co piszesz wydajesz się dojrzały jak na swój wiek. Jednak uważam, że to trochę za mało... chyba pies wybierze za swojego pana Twojego tatę/mamę a nie Ciebie, bo potrzebuje silnego przewodnika-silnego psychicznie, mądrego, takiego który będzie umiał psa poprowadzić w dobrym kierunku- chyba wiesz, że te psy mają wyjątkowy charakter i nie są dla wszystkich... Ja też zawsze chciałam mieć takiego psa, 10 lat o nim wspominałam, prosiłam ale rodzice stwierdzili, że w wieku 12 lat nie poradzę sobie, przecież to b. silne psy a ja jestem dziewczynką. Obiecali, że gdy dorosnę zastanowią się nad psem tej rasy. Oczywiście też dużo czytałam, codziennie im opowiadałam o Bullach, pokazywałam zdjęcia, oni też czytali o rasie. Uznali, że w wieku 18 lat będę zdolna do opieki nad nim. Moje marzenie się spełniło - problemów jak to zawsze na samym początku jest mnóstwo, ale dajemy radę :)
' Once a Bullterrier, always a Bullterrier !! '

'Dobry bądź dla zwierząt
One też kochać ciebie chcą'

Dexterek :*
OLKAiDEXTER
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez Moniq » Pn sie 31, 09 11:51 am

Nie chcę ani Cię zniechęcać ,ani zachęcać . Nie wiem jednak czy mając 13 lat będziesz w stanie zająć się odpowiednio takim specyficznym psem jakim jest bulterier. Rozumiem ,że będą pomagać Ci rodzice ( wszelkie opłaty za weterynarza, karma , akcesoria , zabawki) ,ale czy rodzice też czytają i szukają informacji na temat tej rasy? Jeśli nie , to zakup bulteriera może ich rozczarować jeśli będą spodziewać się usłuchanego i karnego psa jak owczarek niemiecki. Bulteriery jak zapewne wyczytałeś to w gruncie rzeczy bardzo samodzielne psy , uparte i sprytne - wyczują każdą słabośc charakteru człowieka i na pewno to wykorzystają by tylko było im , w ich mniemani, lepiej . Zgodzę się ,że normalny bulterier ze zdrową psychiką kocha ludzi , natomiast innych psów może już nie kochać . Czy będziesz umiał zapanować nad psem kiedy dojdzie do konfrontacji z innym psem , który będzie wrogo nastawiony? Czy będziesz wiedział jak się zachować? Czy jesteś gotowy na niewybredne komentarze dotyczące bulterierów?
Mam nadzieję ,że przemyślałeś wszystkie za i przeciw i Twoja chęć posiadania bula nie jest zwyczajnym chciejstwem , na zasadzie -" Mamo, tato chcę mieć psa!" Ja w wieku 12 lat też chciałam psa i go dostałam ,ale szczerze Ci powiem ,że z perspektywy czasu to nie zajmowałam się nim należycie. Wszelkie obowiązki z opieką nad psem spadły szybko na rodziców ,a był to mały kundelek. Teraz jako dorosła już osoba kupiłam psa sama , godząc się na wszelkie wyrzeczenia , obowiązki z tym związane. Nie powiem , mój tata wychodzi z Augustem jak wraca z pracy , natomiast wszelkie inne czynności oraz koszty związane z utrzymanie psa należa do mnie. Poza tym August wymaga ode mnie więcej niż od innych domowników , bo to ja jestem jego panią .
W każdym razie zastanów się dobrze , czy to już czas na kupno psa w ogóle, nie tylko bulteriera .
Pozdrawiam serdecznie i życzę spełnienia marzenia o posiadaniu prosiaka :)
Obrazek

Moniq
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez Beata » Pn sie 31, 09 12:51 pm

..............sorry nie obraź sie ale wg mnie chyba jesteś jeszcze za młody
ja jestem właśnie taka mama która ma w domy 14 letnią pannice........
może moja córka nie dorosła ale nie dała se rady z mniejszym stafiorkiem nie mówiąc już o mojej bulli
psy ją kochaja owszem ale ........... to sa ciężkie psy i zanim je nauczysz posłuszeństwa trochę czasu no i siły trzeba włożyć
no chyba że rodzice pomogą ci również w w wychowaniu psa....

i jeszcze
czy twoi rodzice na pewno wiedza jak wygląda bulterier???
bo widzisz.... moja suczka jest właśnie od takiej osoby, która zakupiła sobie psa(była nieco starsza niż ty) i rodzice niby się zgodzili
ale jak przyniosła psa do domu, jak zobaczyli że to jest TEN pies......... to stwierdzili że nie ma prawa bytu w ich domu.....
i dziewczyna musiała się chcąc niechcąc go pozbyć.............
po drodze była jeszcze jedna właścicielka...... aż w końcu sucz trafiła do mnie
i nie powiem żeby mi z nią było łatwo

Beata
Pomocny wiedzą: 3

Bulterier Na Święta

Postprzez Kazikos122 » Pn sie 31, 09 13:30 pm

Wiem że bulteriery to cięzkie psy i wymagaja duzoo czasu,ale mysle ze z pomocą moich rodziców dam radę :D a i Moi rodzice wiedzą jak wygląda bulek :D Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam.

Kazikos122
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Adriano » Pn lis 09, 09 15:08 pm

Tak czytam i się zastanawiam, czy Ty lub Twoi rodzice kiedykolwiek mieli okazję poznać charakter tej rasy ?

Bo w takim wieku jest raczej coś takiego , " No kupie sobie takiego psa , będę z nim wychodził i każdy będzie miał do mnie respekt " nie mówię tu , że akurat taki jesteś ale w tym wieku to raczej jak podejmiesz poważną decyzje to i tak po tygodniu zmienisz zdanie , jak mniemam chodzisz do szkoły więc kiedy chcesz się zajmować psem ?
Ten pies potrzebuje ogrom uwagi !

Wiesz nie chcę Cię zniechęcać ale przestrzec bo może być tak , że po tygodniu czasu jak zobaczysz ile czasu trzeba poświęcić temu psu po prostu Ci się odechce i będziesz się zastanawiał czy w ogóle dobrze zrobiłeś , że kupiłeś takiego psa .

Może być tak , że przed wyjściem do szkoły nie będzie CI się chciało wychodzić z psem bo będziesz chciał dłużej pospać

A jak z pieskiem będzie wychodzić 15 osób na zmianę to on zgłupieje .

Na prawdę głęboko się zastanów Ty i Twoi rodzice zanim kupisz tego psa .

Pozdrawiam
"Ludzie zapomnieli o tej prawdzie,lecz Tobie nie wolno zapominać.Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to,co oswoiłeś."
"Mały Książę" A.S. Exupery

" Nikt nie rodzi się zły z natury "

Adriano
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez bulterierka » Pn lis 09, 09 15:42 pm

oj mam doświadczenie na ten temat.
Tak się składa,że jestem w Twoim wieku i nie wstydzę się tego ujawnić.
Tez jak miałam lat 10 podajże zaczęłam świrować na punkcie rasy.
Prosiłam ,błagam nic nie dało..ale wiesz jestem wdzięczna rodzicom za to.Teraz jak tak sobie usiądę spokojnie i pomyśle to ile ja bym już w wychowaniu błędów popełniła.Teraz już wiem,że jestem za młoda stanowczo nie! I Tobie tak samo,życzę poczekaj parę lat opłaci Ci się to bardziej...
wiem,wiem łatwo mówić..Ale możesz przecież pojeździć na wystawy,może masz w Twojej miejscowości hodowce ja mam i jestem szczęśliwa, dzięki temu poznałam co to jest siła Bullteriera.
Możesz też brać udział w zlotach,zawsze da się pogadać z ludźmi :wink:
Ja się ciesze,że jeszcze bulka nie mam marzenia się spełniają a im dłużej się czeka tym bardziej się z niego cieszysz.
:wink: :wink:
Bulek to silny pies wiesz mi :wink: 8)

A i np. możesz także pomóc bidom,przesyłając parę groszy..Zawsze jets to coś
:D
Naprawdę poczekaj parę lat a potem docenisz to :)

bulterierka

Zaplanuj sobie ...

Postprzez mr.ÓW » Cz sty 07, 10 13:12 pm

Masz 13 lat, szczęśliwy bull żyje ok.15 (popatrz na forum).
19 lat - ty matura, pies 7 lat i najlepsze lata za sobą
23 kończysz studia - pies ma 10 lat.
28 - to już praca, a może własna rodzina - pies ma 15 lat, i od jakiegoś czasu już choruje.
Pies dziennie sika 3 razy na spacerkach i wali 2 kupy. Daje to 16.425 siknięć i jakieś 10.950 kup.
Jak zamierzasz spędzić 15 wakacji zimowych (narty z psem, czy bez).
Co z wakacjami letnimi - do 23 roku będą to długie, 2-miesięczne, a potem 3 miesięczne okresy. Czy będziesz spędzać ten czas z psem, czy pies będzie podrzucany rodzinie (czyli pozbawiony opieki pana!)?
Czy potrafisz obronić psa na spacerach przed atakami agresywnych psów czy Twój pupil będzie co jakiś czas szyty, bo stanie za każdym razem w Twojej obronie?
Pozdrawiam.

mr.ÓW
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez JJ » Pt sty 08, 10 10:44 am

o rany ale pesymisci :)
ja mialam swojego pierwszego bullka jak mialam 15 lat. Totalnie zielona, rodzice tak samo. Choc od kiedy pamietam zawsze mielismy psa (adoptowane kundelki). Dobrze jest wybrac hodowce co pomoze i zawsze chetnie udzieli rady/pomocy. Zawsze moglam na nich liczyc i dzieki temu jestem zabulona totalnie. Bullki to najfajniejsze psy pod sloncem i nie demonizujmy ich. Oczywiscie wymagaja stanowczego i konsekwentnego wychowania ale dla chcacego nic trudnego.
Duzo latwiej jest miec pierwszego bullka (psa generalnie) jak sie mieszka z rodzicami, gdzie wszystkie obowiazki mozna podzielic i 'stopniowo do nich dorastac'. Gdybym pierwszego psa miala w wieku doroslym to nie wiem czy bym dala rade :))
Pies to mega obowiazek i dobrze jest tego uczyc sie od malego.
A jesli ma byc pies to dlaczego nie bullek?
I wcale nie jest tak ze pozniej bedzie wiecej czasu... a wrecz przeciwnie. Nigdy nie bedziesz miec wiecej czasu dla psa niz w czasie studiow :)
Wazne sa priorytety oczywiscie ale tu juz sam bedziesz sobie musial na to pytanie odpowiedziec. Jesli osoba w wieku 13 lat nie ma minimalnego poczucia odpowiedzialnosci za istote zywa (wspierana przez rodzicow) to to poczucie nagle nie pojawi sie znikad w wieku lat 20 czy pozniej.
Ja trzymam za Ciebie kciuki! Zycze przemyslanych decyzji i pociechy z psa. Posluchaj rad Bulterierki, pojezdzij po wystawach, poznaj bullki, przekonaj sie czy 'to jest to' :) czy tylko zauroczenie z obrazka.
powodzenia!

JJ
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez bulterierka » Pt sty 08, 10 18:47 pm

bulterierka

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)