Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

bull a konie / jeździectwo

dział dla pytających przed zakupem bula :)

bull a konie / jeździectwo

Postprzez dezet » Cz paź 20, 11 12:39 pm

Witam,

Nie znalazłam takiego wątku, a jeśli powielam to z góry przepraszam.
Przyznaję, że pytam z ciekawości, a pytania te wynikają z doświadczenia z innymi rasami. Nie planuję na razie zakupu bulteriera.
Zastanawiają mnie dwie kwestie:

1. zdrowie
Czy bulle nadają się na towarzysza do konnych przejażdżek? Czy godzinny spacer o różnym tempie i intensywności może wpływać niekorzystnie na ich zdrowie? Czy może to być za duże obciążenie?
Mam na myśli nie tylko wspólne przejażdżki np. do lasu, ale również jazdę na placu przy stajni.

2. psychika
Czy bull spędzający czas z właścicielem w stajni może być szczęsliwym psem? Tłumaczę: właściciel dzieli uwagę pomiędzy konia a psa, a podczas jazdy skupia się wyłączne na koniu. Dodatkowo w stajni kręci się wiele ludzi, psów, no i koni :D Czy bull odnajdzie się w takiej sytuacji?

dezet
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: bull a konie / jeździectwo

Postprzez Agniecha » Cz paź 20, 11 18:13 pm

Bull za koniem to kiepski pomysł. Bulle lubią ruch i powinny go mieć ale bieganie np za rowerem czy koniem dla słabych bullowych serc jest niewskazane. Bull fajnie spędza czas biegając za piłką i bawiąc się z innymi psami, ale nie jest to długodystansowiec.

Czy pies się odnajdzie w stajni? Pewnie. Nie jedna osoba ma psa i konia, ale trzeba od małego psa uczyć, oswajać i socjalizować(z psami, końmi i ludzmi). Inna sprawa czy inne osoby obecne w stajni nie będą mieć nic przeciwko takiemu psu, bo wiele osób boi się.

http://www.youtube.com/watch?v=K6O1d7kmnNU
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez ex se natus » Cz paź 20, 11 20:35 pm

wiele moich psów biega przy rowerze, nie ma przeciwwskazań ku temu, ważne, żeby dostosować tempo jazdy do psa
ex se natus
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez OLKAiDEXTER » Śr lis 02, 11 20:51 pm

Mój to typowy couch potato, uwielbia tylko biegać za piłką i z innymi psami. Do roweru się nie nadaje.
Co do stajni myślę, że tak... socjalizacja, oswojenie z warunkami tam panującymi od małego powinno sprawić, że bull się za klimatyzuje.
' Once a Bullterrier, always a Bullterrier !! '

'Dobry bądź dla zwierząt
One też kochać ciebie chcą'

Dexterek :*
OLKAiDEXTER
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez mczay » Pn lip 13, 20 15:18 pm

Co do jazdy konnej to jest to moje hobby, także ewentualnie mogę ci polecić sklep z dobrej jakości butami do jazdy, tutaj https://www.equishop.com/pl/32-buty-jez ... zdy-konnej ja zamawiałem swoje i jestem zadowolony. Wybór duży więc jestem przekonany że i dla siebie coś tam znajdziesz.

mczay
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)