Bulterier Forum
Bulterier Forum
FAQSzukajUżytkownicyGrupy Rejestracja ProfilZaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj
menu dla 8 tygodniowego Bullika

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> BARF ogólnie- pytania i odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cindi2
Starszak
Starszak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu: menu dla 8 tygodniowego Bullika
PostWysłany: Pon Mar 16, 09 20:13 pm
Jestem zielona jak trawa ,czy mógł by mi ktos podac przykładowe menu dla mojego malucha? Bo narazie działam w ciemno. Daje mu od 4 do 5 posilków dziennie w tym w miedzy czasie owoce z reki np.jabłko. Karmie go purina pro plan losos z ryzem, ryzem z warzywami i oliwa z oliwek ,lub słonecznikowa,czasami do ryzu daje tuńczyka w sosie własnym,makaron na mleku,jagniecine surowa. Poczytalam troche ale mam pytania czy warzywa maja byc surowe czy obgotowane ,czy kazde mieso ma byc surowe? i jakie ilosci maja byc bo on ma wir w brzuszku i jadł by az usnie.Przykłady menu dla starszych sa a dla takich maluchów nie zauwazyłam a boje sie cos zle zrobic. Very Happy
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nadine22
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 16, 09 20:46 pm
hej, ekspertem nie jestem szczególnie jeśli chodzi o barf bo też jestem początkująca w tym temacie. Generalnie wydaje mi się że powinnaś się zdecydować czy karmisz sucha karmą, czy gotowanym żarciem czy barfem. W dużym skrócie w barfie podaje się surowe kości i mięso, surowe owoce i warzywa, przy gotowanym w sumie nie wiem Smile ale najczęściej chyba gotowaną kasze lub ryż z gotowanym mięsem i gotowanymi warzywami a sucha karma to sucha karma. Ja karmiłam na początku suchą (pro planem a potem eukanubą - ale ja przed podaniem psu zalewałam to ciepłą wodą bo Zosik za mało pił moim zdaniem żeby dobrze w brzuchu te kulki namoczyć no i tam jej dodawałam co mi lepszego zostało z obiadku Smile tym bardziej że ona te kulki raz chciała jeść a raz nie bardzo a z niej to taki trochę przecinek chudy jak na bula jest Smile Ze względu na problemy organizacyjne u nas młoda od razu dostawała 3 posiłki dziennie a jak miała około 7-8 miesięcy przeszła na 2 posiłki i tak zostało do teraz przy czym rano dostaje 2/3 porcji a wieczorem 1/3 żeby spokojnie przespała nockę. Wydaje mi się że ważne jest żeby nie łączyć podawania surowego mięsa z gotowanym bo gdzieś czytałam (nie pamiętam gdzie) że trzustka wtedy wariuje (coś tam z wydzielaniem enzymów - nie pamiętam). Polecam lekturę na forum dotyczącą żywienia - jest tu sporo fachowej wiedzy Smile

Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 17, 09 9:00 am
Ciekawy artykuł : http://www.escobar.user.icpnet.pl/karmienie.htm
Nie uważam że jak się daje suchą pasze to nie można dać nic innego. Julian dostaje: sery biały, jogurty, rybki, mięso / kurczaka, indyka, wołowinę, wieprzowinę, baraninę/ karotkę/kupuję w kartonach, byle by bez truskawki i cytrusów/, owoce, warzywa, olej.. nie daję przyprawionych rzeczy ze stołu ale jak mi zostanie więcej makaronu to też jej dam, a dodam że makaron bez niczego jest rarytasem jak również suchy chleb. Z suplementów do 1 roku życia daję althroflex. karmy suchę daję tylko z mięsa suszonego a nie mączki- super premium- polecam eagle pack
Czym więcej różnych rzeczy pies dostaje tym mniejsze szansa na sensacje żołądkowe niż jak raz na jakiś czas dostanie np.mięso.
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
cindi2
Starszak
Starszak

Odpowiedz z cytatem
Temat postu: zielono mi troche mniej
PostWysłany: Wto Mar 17, 09 14:41 pm
Mój maluch zjada wszystko,z tym ze jak wczoraj na kolacje dalam mu surowa jagniecine to obudził sie o 3 w nocy i juz kupy były.Wiec moze narazie mu gotowac mięcho?Na surowe korpusy drobiowe to chyba jest zamały? no nie wiem boje sie ze kosci mu zaszkodza ,bo 2 miesieczne bobo to tak zabardzo jak zauwazyłam gryżc karmy nie potrafi dobrze. Sucha karme namaczam mu w wodzie.Surowe warzywa zauwarzyłam ze nie trawi bo w kupach sa całe....o ludzie zwarjowałam kupy ogladam...hehehe.Narazie gotuje mu jak bobasowi z tym ze dodaje miecho.Strasznie cięzki temat szczeniak.Moja stara suka pitbullka jest na suchej karmie bo nikt jak była mała nie słyszał o Barfie, i do dzisiaj nie rusza surowego miecha a kosci z drobiu jej szkodza.Lubi tuńczyka albo śledzika schrupac i to tyle . Mały szczylek widze wszystko wchłania nawet surowe ogórasy mu zasmakowały. Oj mogło by byc menu ,bylo by latwiej,no ale poczytalam ,poprubuje ,zobaczymy.Tylko mam takie jakies opory przed tymi korpusami i skrzydłami surowymi, bo weci mówia ze kosci z drobiu sa be dla psa.Oj losie nie miala baba kłopotu wzieła sobie szczylka.
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yoki
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 17, 09 14:52 pm
Kości z drobiu są niedobre ale tylko gotowane, surowe są ok
Powrót do góry Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nadine22
Pomocnik
Pomocnik

Odpowiedz z cytatem
Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 17, 09 19:46 pm
http://www.psiawachta.pl/S/askew.html - może zrobimy zrzutkę, wydelegujemy kogoś kto nam to potem pięknie na forum zreferuje? Smile

Cytat:
Ciekawy artykuł : http://www.escobar.user.icpnet.pl/karmienie.htm

Yoki faktycznie ciekawy ten artykuł - szczególnie podoba mi się jego podsumowanie "Jeżeli więc chcemy, żeby nasz czworonożny towarzysz dożył w zdrowiu późnego wieku, pamiętajmy, że ,,szczypta rozsądku i garść umiaru to podstawa każdej zdrowej diety”.

Strona 1 z 1