FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
moja psotna sunia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Wychowanie i szkolenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arti
Świeżak
Świeżak

Temat postu: moja psotna sunia
PostWysłany: Pią Lut 05, 10 13:21 pm Odpowiedz z cytatem

witam wszystkich
od niedawna mam 7 tyg bulka. śliczna sukę, wabi się Tesa i co do niej mam kilka pytań
1. budzi mi sie w nocy kolo 1-2 ja w tedy tez wstaje i sie z nia bawię po godz idzie spać, nie wiem czy nie popełniam błędu ze sie z nią bawię , słyszałem ze możne się przyzwyczaić i możne być potem problem.
2. załatwianie w domu, czytałem ze można nauczyć psa załatwiać sie na gazetę, czy to możliwe , a może ktoś ma inne ciekawe metody.
3 podgryzanie ręki nogi, bawię sie z nia zabawkami lecz czasami w ferworze zapomina o zabawce koncentruje sie na reku , otwartą teka nad jej głowa mówię NIe, raczej odpuszcza, czy powinienem zdecydowanie reagować na takie podgryzanie.
Dzieki z góry za każda rade.
Arti
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Anita
Swojak
Swojak

Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 05, 10 14:42 pm Odpowiedz z cytatem

Umieść temat w dziale ZACHOWANIE I SZKOLENIE.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kleoo
Swojak
Swojak

Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 05, 10 19:39 pm Odpowiedz z cytatem

Ad 1. Tak, popełniasz błąd, i to spory. Jakby mnie Hades obudził w środku nocy na zabawę, to bym go stłukła w głowę. Ignoruj zaczepki psa w środku nocy.

Ad 2. Można nauczyć siusiania na gazety, poprostu jak zaczyna lać niesiesz go na gazetę i wkońcu pupil zatryka o co c'mon Laughing Tak mi się zdaje bynajmniej, ja tego nie praktykowałam, ponieważ w tej dziedzinie mój pies wyjątkowo okazał się geniuszem.

Ad 3. Tak, reaguj stanowczo.
Powrót do góry
Kasia
Super Pomocnik
Super Pomocnik

Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 05, 10 19:55 pm Odpowiedz z cytatem

Też tak uważam - z psem jak z dzieckiem. Jak reagujesz zabawą w nocy na budzenie, to ci dzień w nocy zrobi a w dzień się wyśpi. Ty raczej nie.
Co do sikania i nauki czystości to najważniejsze, żeby zorientować się, że za chwilę będzie lane. Można to skumac , bo zazwyczaj szczeniak szuka miejsca i kręci sie chwilę niespokojnie. wtedy zanosimy na miejsce przeznaczone do tego a potem gorliwie chwalimy za sukces. Przejście na zewnątrz potem nie sprawia kłopotu. Wynosimy dalej, gazety zabieramy i już.
agusia_cch
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Sob Lut 06, 10 10:22 am Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o sikanie... nasza amstaffke za nic nie mozna bylo nauczyc sikac w jedno miejsce, natomiast bull sam sobie wybral miejsce jak go przywiezlismy, bylo to legowisko, zabralismy je i polozylismy tam reczniki i od tej pory jesli sika to wlasnie na te reczniki obojetnie gdzie by nie lezaly... ale jesli chodzi o nauke, to szczeniak sika po obudzeniu sie, wiec jak widzielismy ze zara sie obudzila to pierwsze co zanosilismy ja na maty (na allegro zxa grosze mozna kupic maty higieniczne, sa o tyle dobre ze jak masz panale to one nie przepuszczaja, cos jak pampersy:P ) i lekko glowa w dol zeby poczula zapach swoich siuskow:) to skutkowalo ale pozniej jak sikala to i tak gdzie indziej. jeszcze co o tym moge powiedziec... amstaffka strasznie dlugo sikala w domu do ok 6miesiace, maly ma 4 i od ponad 2tygodni sie nie zesikal, idzie do drzwi i tam siedzi jak chce wyjsc:) my tego go nie uczylismy no ale widac ze madry bull z niego Smile
Powrót do góry
banita
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Sob Lut 06, 10 12:32 pm Odpowiedz z cytatem

Arti nie wspomniał tu o jednej spawie, otóż jeszcze nie wychodzi z nią na podwórko, osobiście mu poleciłem socjalzacje z środowiskiem zewnętrznym w kontrolowany sposób (ponieważ nie ma kompletu szczepień), ale to inny już niejednokrotnie poruszany temat...
Moim zdaniem jeżeli będziesz nawet wynosić ją na rękach i w ubocznym miejscu stopniowo stawiać na ziemi, potem łatwiej będzie Ci wprowadzić element załatwiania się na podwórku...
arti
Świeżak
Świeżak

Temat postu: arti- Tesa
PostWysłany: Pon Lut 08, 10 7:43 am Odpowiedz z cytatem

dziękuje za wszystkie rady, faktycznie mała ma dopiero 8 tyg. 19 lutego 2 szczepienie i jeszcze oczywiście trzecie , wiec wyjście na zewnątrz nie prędko.
Próbowałem psa wynosić do garażu w tedy kiedy miała sie załatwić,i nic, woli załatwiać sie w znanym sobie miejscu- dom. Każde miejsce po za mieszkaniem ją przeraża, nosa za dom nawet nie wystawi.
Co do nocy, skubana daje popalić , staramy sie nie zwracać uwagi , lecz sie nie zawsze do, bo to za firankę ciągnie, lub gryzie to co nie powinna, usiłuje wejść na łózko, i wtedy musimy wydać reprymendę.
Powrót do góry
alpurczino
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 08, 10 10:54 am Odpowiedz z cytatem

helo

ad. 1 nie reaguj na jej zaczepki, po jakimś czasie wie ze nic nie wskóra i pójdzie spać (tyczy się to wszystkich zachcianek)

ad 2. jeśli miała wczesne szczepienia (jak się nie mylę ok 5-6 tygodnia? ale nie jestm pewna)możesz z nią iść na dwór- postaw ja na siku i kupę- tak nawet powiedzieli mi 3-ej niezależni weterynarze- tylko unikaj kontaktu z psami bo wiesz mi nawet te które wydaja się zdrowe i chodzą na smyczy nie są szczepione!!!Sad
zresztą zapytaj się najlepiej weterynarza

nasz szybko bo jak miał 3 miechy nie robił kupska a z 3,5 w ogóle nie robił siku w domu czasami miał wpadki
( tylko ja przez 2 tyg a mąż przez 1 tydzień miał urlop więc szczyl jak tylko się obudził był wynoszony na dwór i dostawał nagrodę ( ser, ciastko) jak załatwił się na zewnątrz)

ad3. bezwględnie nie pozwól na takie zachowania
gdy złapie cie za ręke - krzycz ała, albo zapiszcz "wysoko" tak jak to robią pieski gdy ich coś nagle zaboli np ugryzienie innego psa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marr
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 08, 10 11:10 am Odpowiedz z cytatem

Mamy 9 tygodniowego prosiaczka.
Jest z nami od tygodnia.Przez pierwsze dwa dni nie rozróżniał specjalnie nocy od dnia,budził się w nocy na siku,a następnie był skory do zabawyPoprzez nasze ignorowanie,obecnie już wie,że noc jest do spania.Jak tylko go przyciśnie na pęcherzu to daje sygnał dzwiękowy,zgarniam go do kuchni,robi co trzeba i powrót do klatki.Trochę powierci się i śpi dalej.
W ciągu dnia pomimo braku szczepień wychodzę z oseskiem na dwór,zresztą sam się domaga jak ciśnie go grubsza sprawa.
Biorę Lemona na ręce i wychodzimy w miejsca mniej uczęszczane przez osiedlowe psy.
Co do podgryzania rąk,nóg,robieniem krokodyla to mamy ten sam problem.Na każde ugryzienie reagujemy z żoną stanowczym FE oraz Time outem,na minutę trafia do osobnego pomieszczenia.Mówimy wtedy"do drewbutni".
Powoli przyswaja,że nie kąsa się "człowieków".
Powrót do góry
alpurczino
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 08, 10 21:38 pm Odpowiedz z cytatem

dokładnie time out to świetna sprawa Smile
naszego zamykamy w WC Very Happy na 2 min
nawet teraz stosujemy taką karę i pies szybko sie uspakaja i koryguje złe zachowania
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> Wychowanie i szkolenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: