FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Jak podawac kości mięsne?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> BARF ogólnie- pytania i odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcislava
Średniak
Średniak

Temat postu: Jak podawac kości mięsne?
PostWysłany: Pią Sty 08, 10 14:45 pm Odpowiedz z cytatem

Witam,

bardzo proszę wytłumaczcie mi jak zacząc podawac mięsne kości?

Piszecie czesto o rabaniu/mieleniu ew podawaniu kosci z reki.
Wiadomo, że korpusy z kurczaka sa miekkie w porownaniu z żeberkami czy kościa ogonową ze swinki. Czy przy przejsciu na barf nalezy wszystko zmielic i porabac na b. drobne czesci? Czy chodzi o to zeby pies ogryzl kość z miesa, ewentualnie ja troche nadgryzl a reszte wyrzucamy?

I jaki ma byc koncowy efekt jak juz pies sie przyzwyczai? Pies ogryzajacy cale kosci? Czy trzeba stale rabac/mielic/kruszyc?

Btw. ostatnio dla sprobowania kupilm jakies odpadkowe kosci wieprzowe i probowalam je porabac olbrzymim młotkiem takim co wazy chyba sam z 10 kilo..ja sie spocilam jak koń po westernie a kosci i tak byly zbyt wielkie jak na moj gust.

Help!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Złośnica
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 08, 10 17:27 pm Odpowiedz z cytatem

Powiem szczerze, że rozbroiła mnie prostota tego pytania Laughing

Jeśli twój pies sam radzi sobie z gryzieniem kości - tzn nie rzuca się łapczywie, nie odgryza dużych kęsów i ich potem nie połyka to podajesz kości bez rozdrabniania/mielenia/rąbania.

Mieli i rozdrabnia się kości dla szczylków, a karmi z ręki z psy, które jedzą łapczywie.

Ogólnie to rzucasz kawałek kości z mięsem i pies sam powinien sobie z tym poradzić, ty jedynie nadzorujesz, żeby się nie zadławił. Im rzucisz większy ( np porcje z indyka ) tym więcj pracy pies będzie miał żeby to zjeść, ale to tylko dla niego lepiej Wink

Jeśli pies je łapczywie to albo karmisz z ręki podając cały kawałek ( np skrzydełko ) albo lekko najpierw rozbij tasakiem i dopiero podaj z ręki ( np szyja indycza ). Stosuj komendy słowne "powoli", "spokojnie" FEE jeśli zbyt szybko je, ale także nagradzaj "dobrze" , "tak jest" jeśli będzie jadł powoli i dobrze rozgryzał.

Nic się z kości mięsnych nie wyrzuca Wink wszystko jest zjadliwe.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Marcislava
Średniak
Średniak

Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 08, 10 22:17 pm Odpowiedz z cytatem

Dzieki za odpowiedz Złośnico!

Moj pies je b.łapczywie, więc mialam czarną wizję jak to dlawi sie kurzym korpusem a ja robie mu dojscie powietrza do krtani poprzez naciecie jej nozem kuchennym i wsadzenie tam slomki.

Teraz juz wszystko jasne, i prosze nie smiejcie sie...w koncu od czegos trzeba zaczac hehe

:D
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Złośnica
Skarbnica Wiedzy
Skarbnica Wiedzy

Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 08, 10 23:01 pm Odpowiedz z cytatem

Marcislava napisał:
Moj pies je b.łapczywie, więc mialam czarną wizję jak to dlawi sie kurzym korpusem a ja robie mu dojscie powietrza do krtani poprzez naciecie jej nozem kuchennym i wsadzenie tam slomki.

przez 6 lat mi się to nie zdarzyło Wink ale parę zadławień zaliczyłam, wtedy tylnie nogi w górę i klepiemy w klatkę...ale najważniejsza zasada to nie zostawiać psa samego z kościami.

Zdawaj nam relacje jak wam idzie barfowanie Very Happy

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Bulterier Forum -> BARF ogólnie- pytania i odpowiedzi Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: